Massapriser fortsätter skena

PUBLICERAD: 31 augusti 2018
UPPDATERAD: 31 augusti

Papperstillverkaren Arctic Paper ser fortsatt stigande massapriser inom en överskådlig framtid.

– De prisökningar som vi har genomfört har ännu inte fullt ut kompenserat för det stigande massapriset och vi arbetar hårt för att försvara våra marginaler, säger vd:n Per Skoglund.

Per Skoglund, vd för Arctic Paper.

Andra kvartalet brukar vara det svagaste under ett år för koncernen Arctic Paper. I år ser det annorlunda ut. Papperstillverkaren ökade sin omsättning till 187,8 miljoner euro – en period där också massapriset samtidigt nådde en rekordnivå. För andra kvartalet 2017 var omsättningen drygt 160 miljoner euro. Produktionen uppgick till 160 000 ton, i likhet med föregående år.

Enligt Arctic Paper visar prognoserna att massapriset kommer att fortsätta att stiga inom en överskådlig framtid, och Arctic Paper räknar med att det kommer fortsätta att sätta press på företagets pappersmarginaler.

– Under andra kvartalet har vi dock sett en tendens till stabilisering i priset för kort fiber (BHKP), som står för mer än två tredjedelar av vår massaförbrukning. De prisökningar som vi har genomfört har ännu inte fullt ut kompenserat för de stigande kostnaderna och vi arbetar hårt för att försvara våra marginaler.

Enligt företaget har deras framtagna strategi, A Future in Paper, lett till framgångar. Ett exempel är segmentet specialprodukter där de ser en ökad försäljning med högre intäkt per ton.

– Vi är just nu i gång med att utveckla nya avancerade produkter och kvaliteter för att ytterligare öka försäljningen. Vi är även starkt fokuserade på att öka vår effektivitet för att stärka våra marginaler.

Arctic Paper är ett polskt massa- och pappersföretag och moderbolag till massaföretaget Rottneros och tre finppappersbruk – Arctic Paper Munkedals AB, Arctic Paper Grycksbo AB och Arctic Paper Kostrzyn i Polen.

 

Läs vidare

Konica Minolta ökar flexibiliteten i efterbehandlingen

Den nya hybrida inlinestaplaren – Multi-Purpose Stacker XL – stödjer bland annat stapling av långa ark med lyft och transport av tungt papper.
MPS-XL-Plockmatic

Matilda Iverlund ny vd på Paper Province

Paper Province har rekryterat Matilda Iverlund, som närmast kommer från Billerud, som ny vd.
Matilda-Iverlundx

Antalis stärker på den baltiska marknaden

Antalis som är verksamma inom bland annat förpackning, visuell/grafisk kommunikation och kontorsvaror fortsätter att expandera internationellt. Det franska företaget förvärvar nu Pakella med bas i Litauen, en ledande aktör inom distribution av industri- och livsmedelsemballage i Lettland, Litauen och Estland.
Herve-Poncin-Chief-Executive-Officer-of-Antalis

Elanders tappar från rekordåret – omsätter 13,8 miljarder kronor

Tryckeri och logistikkoncernen Elanders har presenterat sitt bokslut för 2023. Verksamheten omsatte 13,8 miljarder kronor 2023. 
elanders11-scaled

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5