Norskt tryckeri satsar i Sverige

Ålgård Offsets vd Tom Bjarte Norland och Paul Bjarte Löyning, general manager.

Norska tryckeriet Ålgård Offset pumpar in miljoner i skånskt heatsettryckeri. Nu fördubblas tryckkapaciteten.

I fjol investerade norska tryckeriet Ålgård Offset 110 miljoner i Norge. Nu är det dags för heatsettryckeriet Printagon Graphics i Helsingborg att få ett lyft. 35 miljoner svenska kronor investeras i en Lithomann III för att trycka allt från direktreklam och flygblad till broschyrer och kataloger. I samband med investeringen köper Ålgård Offset 91 procent av ägaraktierna i Printagon.

– Vi kör idag fyra skift och behöver mer kapacitet, samtidigt är det viktigt med back up, säger Tom Bjarte Norland, vd för Ålgård Offset.

Printagon Graphics i Helsingborg får in ytterligare en Lithomann III i maskinparken.

Printagon räknar med att kunna fördubbla tryckkapaciteten när de får in ytterligare en 32 sidors Lithomann III av märket Manroland. Maskinpjäsen trycker 15 meter i sekunden och utför 60 000 rotationer i timmen.

– Med två likadana tryckpressar får vi stor flexibilitet och en effektiv drift.

Tom Bjarte Norland säger att Ålborg Offset och Printagon har den största kapaciteten i Norge och Sverige avseende tryck och sadelhäftning. Tryckerierna har tillsammans fem tryckpressar och sex sadelhäftningsmaskiner.

– Tillsammans med Ålgård Offsets tre stycken 16 sidors tryckpressar kommer vi totalt att täcka in de flesta produkter, och står därmed bra rustade på den skandinaviska marknaden.

Tillsammans med de norska tryckerierna Gunnarshaug och HBO startade Ålgård Offset under 2017 i tryckeriet Kando Print Center. 33 miljoner kronor investerades i ny utrustning till det nystartade tryckeriet, bland annat en åttafärgs Komori HUV. Kando ligger i Ålgård Offset lokaler på Ålgård.

– För 2018 förväntar vi oss att ha en total omsättning på 330 miljoner norska kronor i Norge och Sverige, säger Tom Bjarte Norland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafiska Företagen tar strid med reformpaket

Grafiska Företagen, Citymail och 21 Grams som ingår i initiativet Arena för framtidens distribution fortsätter med svidande kritik mot statliga Postnord som de menar utnyttjar sin dominerande ställning och motarbetar en sund konkurrens. Fem politiska reformförslag har lagts fram för att begränsa Postnords ställning på produktions- och distributionsmarknaden.

Publicerat av: