Aviserar prishöjningar på tryckfärger

Flint Group aviserar prishöjningar i Europa på uv- och konventionella tryckfärger samt bestrykningar.

Färgleverantören Flint Group skriver i ett pressmeddelande att prishöjningarna som väntas kommer variera beroende på teknik. På de produkter som är extra råvarukänsliga blir procentökningarna tvåsiffriga.

– Råmaterialkonsolideringen fortsätter med full styrka, berättar Tony Lord, vice vd och general manager för Flint Groups affärsområde inom bläck.

– Kinas Blue Skies-initiativ (uttalad satsning på att minska miljöföroreningar, reds anm) fortsätter att tvinga råvarubolag att stänga ned, ofta för gott. När EuPIA (European printing ink association) samtidigt sätter press på färgleverantörerna att byta ut vissa råvaruämnen med hänsyn till produkters säkerhet, så påverkar det hela försörjningskedjan.

Flint Group påpekar att marknaden just nu är svår och att det hela tiden uppstår nya råmaterialshinder som även påverkar produkter som ligger utanför arksegmentet. Bland annat pekas torkan som präglat Europa ut som en faktor. Det i kombination med en rad av redan existerande problem, som en begränsad råvaruproduktion och ökade fraktomkostnader, förvärrar situationen ytterligare för försörjningskedjan inom alla marknadssegment i tryckvärlden.

Konkurrenten Hubergroup gick i april ut med att man genomför prisjusteringar på samma grunder som ovan. Även dem meddelar att råvarorna till uv-färger står under press och att de inte kan utesluta ytterligare prishöjningar på just uv-färger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Allvarlig olycka i Kina påverkar priset på tryckfärger globalt

I slutet av mars inträffade en allvarlig olycka vid kemikalieföretaget Jiangsu Tianjiayi Chemical i Kina. Förutom de många omkomna och skadade i olyckan har det också en allvarlig inverkan på den globala råvarukedjan, inklusive material som används i uv-tryckfärger, skriver Flint Group i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Umeåtryckeri ska modernisera

NRA Repro har mycket på sin att göra-lista. I det korta perspektivet ska de ställa om till mer rationella arbetsflöden för att möta efterfrågan på små serier och snabba leveranser. På några års sikt planeras flytt till nybyggda lokaler som ska öppna upp för ett mer lean-inspirerat produktionsflöde.

Publicerat av: 

Plockmatic släpper vattenbaserat lackverk

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Publicerat av: