Aviserar prishöjningar på tryckfärger

Flint Group aviserar prishöjningar i Europa på uv- och konventionella tryckfärger samt bestrykningar.

Färgleverantören Flint Group skriver i ett pressmeddelande att prishöjningarna som väntas kommer variera beroende på teknik. På de produkter som är extra råvarukänsliga blir procentökningarna tvåsiffriga.

– Råmaterialkonsolideringen fortsätter med full styrka, berättar Tony Lord, vice vd och general manager för Flint Groups affärsområde inom bläck.

– Kinas Blue Skies-initiativ (uttalad satsning på att minska miljöföroreningar, reds anm) fortsätter att tvinga råvarubolag att stänga ned, ofta för gott. När EuPIA (European printing ink association) samtidigt sätter press på färgleverantörerna att byta ut vissa råvaruämnen med hänsyn till produkters säkerhet, så påverkar det hela försörjningskedjan.

Flint Group påpekar att marknaden just nu är svår och att det hela tiden uppstår nya råmaterialshinder som även påverkar produkter som ligger utanför arksegmentet. Bland annat pekas torkan som präglat Europa ut som en faktor. Det i kombination med en rad av redan existerande problem, som en begränsad råvaruproduktion och ökade fraktomkostnader, förvärrar situationen ytterligare för försörjningskedjan inom alla marknadssegment i tryckvärlden.

Konkurrenten Hubergroup gick i april ut med att man genomför prisjusteringar på samma grunder som ovan. Även dem meddelar att råvarorna till uv-färger står under press och att de inte kan utesluta ytterligare prishöjningar på just uv-färger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Horizon visade framtidens smarta produktion

Horizon bjöd in till Think Smart Factory i Kyoto, Japan. Det var det första eventet i sitt slag och kunderna fick en försmak på hur ett fullständigt automatiserat arbetsflöde kan integreras i efterbehandlingen. Det avser hela flödet från webborder till färdig produkt med Horizons nya webbaserade plattform iCE Link. Horizon kryddade eventet ytterligare med att demonstrera maskinnyheter.

Publicerat av: