– Allt fokus inom exklusiva förpackningar ligger nu på miljöanpassning. Man kan nästan säga, att ju mer exklusiv en förpackning är, desto noggrannare är man med att den producerats på ett hållbart sätt.
Det berättar Connie Dreyer, som med sitt Köpenhamnsbaserade företag Dreyer Kliché är Europas främsta tillverkare av klichéer för prägling och foliering av förpackningar till de dyraste varumärkena. Sign&Prints tidningsläsare känner också igen de många gånger som Connie Dreyer gjort speciella effekter till våra omslag, vilka hon ibland ser som en plats där hon kan testa nya tankar och idéer. I Sverige jobbar hon också ihop med exempelvis Ranhammar, för att ta fram bokomslag och förpackningar.
– Under Scanpack slår jag ett slag för att använda mässings- istället för kopparklichéer, berättar hon. Det är inte klichén i sig som är problemet, utan det faktum att man måste använda järnoxid för att framställa den. Då är det betydligt snällare att ta fram en mässingskliché.
När det gäller folievalet så pekar Connie Dreyer på en folie där bara själva metallen överförs till mediet och bäraren – som alltid är polymerbaserad (plast) stannar kvar i folierullen. Så här är de folier uppbyggda som Connie Dreyer förordar:
Bärare 12 mikron
Bestrykning, så folien lossnar 0,05 mikron
Lack 1,3 mikron
Metallen 0,02 mikron
Fästmaterial 1,2 mikron
– Metallen är så lite så den har ingen betydelse vid återvinningen. Den försvinner in i processen, menar Connie Dreyer.