OKI fyller tomrum med kreativa etiketter

PUBLICERAD: 7 november 2018
UPPDATERAD: 7 november
Ken Kato, produktchef och Pernilla Verpers, försäljnings- och marknadsansvarig, är säkra på att OKI:s nya etikettlösningar kommer möte kundernas behov på etikettmarknaden. Pro1050 som skriver ut i CMYK plus vit kommer visas på Sign & Print-mässan i februari 2019.

OKI lanserar två nya etikettskrivare i Sverige som tar fasta på att smidigt och enkelt kunna producera etiketter on demand i eget hus.

Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat….

Istället för att outsourca etikettproduktionen så kan användaren själv ta full kontroll över processen. Det menar OKI som ser en växande potential inom etikettmarknaden och har utvecklat skrivare som ska vara enkla att använda i egen produktion. De två tonerbaserade skrivarna bygger på OKIs Pro 9000-serie. Pernilla Verpers, marknadsansvarig för OKI:s grafiska segment säger att skrivarna öppnar för en effektiv produktion i korta serier, samtidigt som de klarar skriva ut på ett brett utbud av olika etikettmaterial.
– Den här kommer göra det möjligt för fler att göra etikettproduktionen inhouse. Vi är mycket förväntansfulla inför lanseringen och ser enorm potential för Pro1050. Den differentierar sig tydligt från allt annat som idag finns på marknaden med sin kompakta storlek samt den femte vita färgen som genererar ett hav av nya möjligheter vad gäller substrat och design. Dessa egenskaper i kombination med priset gör den till något alldeles extra för alla tänkbara korta serier av etiketter. Behovet av etiketter finns inom alla områden, varor och produkter, säger Pernilla Verpers.

…. vilket görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.

Pro1040 skriver ut i CMYK medan Pro1050 skriver ut i CMYK plus vit. Båda skriver ut i upp till fem tums bredd och hanterar ett brett utbud av media. Det gäller allt från strukturerade papper till syntet och plastmaterial, oavsett om det handlar om vita, mörka, opaka eller färgade substrat. Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat. Det görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.
– Eftersom den har den femte färgen (vit, reds anm) och otrolig mediaflexibilitet så öppnar det upp för att göra mycket mer iögonfallande etiketter. Det som differentierar den här mot andra är att trycket poppar mer tack vare den vita färgen, säger Verpers och tillägger att maskinen även lämpar sig för utskrifter i kemiska miljöer eftersom toner har en helt annan hållfasthet än bläck.
– En annan fördel är storleken. Skrivaren är väldigt liten och smidig. Om du ska ha samma egenskaper som finns i maskinen så får du gå upp till större modeller, till en helt annan kostnad.

Enligt OKI har skrivarna med sin färg- och led-skrivarteknik en rad användningsområden som sträcker sig från exempelvis industriell kemisk märkning till spårning av gods i distributionskedjan. De passar även utmärkt för utomhusbruk, som skåp-och förvaringsetiketter eller som etiketter för förpackningar, drycker och hushållsartiklar. Maskinerna klarar även att producera vattentåliga etiketter eller etiketter som är robusta nog att klara av uv-strålning. Operatören kan välja att antingen använda den inbyggda skärningen för att få ut etiketter i enstyck, eller att låta etiketterna samlas på en rulle.

Etikettskrivaren från OKI har många användningsområden och gör det möjligt för kunder att smidigt trycka etiketter on demand.

Vilka kunder ser ni får nytta av den här etikettskrivaren?
– Det är primärt för dem som i dag köper färdigtryckta etiketter och som istället funderar på att göra det inhouse. Den är till för att köra korta serier. Även om den har kapacitet att trycka många så räknar man hem det snabbare med kortare serier. Om du går till ett tryckeri så kanske du måste beställa 5 000 etiketter och så är det tre veckors leveranstid innan du får dem. Med den här kan du istället göra det snabbt och enkelt inhouse.

Absurd Ideas är en av återförsäljarna som är med och lanserar etikettskrivaren i Sverige. Christian Almstedt på företaget ser många användningsområden för skrivaren.
– Vi har många kunder som skriver på transparenta etiketter och då måste man ha vitt under själva etikettkoden för att streckkodsläsarna ska förstå dem, framför allt i retursystem, vattenflaskor med mera. Det är klockrent för den här skrivaren.
Priset för femfärgaren ligger på cirka 13 000 euro, och fyrfärgaren hamnar på runt 10 000 euro.

Pro1050-maskinen, som skriver ut i CMYK plus vit, kommer att visas upp på Sign & Print Scandinavia 2019 på Kistamässan i Stockholm, 5-7 februari.

Läs vidare

Världspremiär för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på Drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en ny egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Affiliprint inleder samarbete för AI-stödd direktreklam

Affiliprint ansluter sig till tyska Adnymics. Expansionen inkluderar AI-stödd direktreklam.
final-adnymics-x-linehub-press-release-V2

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)