OKI fyller tomrum med kreativa etiketter

PUBLICERAD: 7 november 2018
UPPDATERAD: 7 november
Ken Kato, produktchef och Pernilla Verpers, försäljnings- och marknadsansvarig, är säkra på att OKI:s nya etikettlösningar kommer möte kundernas behov på etikettmarknaden. Pro1050 som skriver ut i CMYK plus vit kommer visas på Sign & Print-mässan i februari 2019.

OKI lanserar två nya etikettskrivare i Sverige som tar fasta på att smidigt och enkelt kunna producera etiketter on demand i eget hus.

Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat….

Istället för att outsourca etikettproduktionen så kan användaren själv ta full kontroll över processen. Det menar OKI som ser en växande potential inom etikettmarknaden och har utvecklat skrivare som ska vara enkla att använda i egen produktion. De två tonerbaserade skrivarna bygger på OKIs Pro 9000-serie. Pernilla Verpers, marknadsansvarig för OKI:s grafiska segment säger att skrivarna öppnar för en effektiv produktion i korta serier, samtidigt som de klarar skriva ut på ett brett utbud av olika etikettmaterial.
– Den här kommer göra det möjligt för fler att göra etikettproduktionen inhouse. Vi är mycket förväntansfulla inför lanseringen och ser enorm potential för Pro1050. Den differentierar sig tydligt från allt annat som idag finns på marknaden med sin kompakta storlek samt den femte vita färgen som genererar ett hav av nya möjligheter vad gäller substrat och design. Dessa egenskaper i kombination med priset gör den till något alldeles extra för alla tänkbara korta serier av etiketter. Behovet av etiketter finns inom alla områden, varor och produkter, säger Pernilla Verpers.

…. vilket görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.

Pro1040 skriver ut i CMYK medan Pro1050 skriver ut i CMYK plus vit. Båda skriver ut i upp till fem tums bredd och hanterar ett brett utbud av media. Det gäller allt från strukturerade papper till syntet och plastmaterial, oavsett om det handlar om vita, mörka, opaka eller färgade substrat. Den vita tonern i Pro1050 gör det möjligt att skriva ut både på transparanta eller färgade substrat. Det görs genom att ett vitt lager läggs som en bas under CMYK-bilden.
– Eftersom den har den femte färgen (vit, reds anm) och otrolig mediaflexibilitet så öppnar det upp för att göra mycket mer iögonfallande etiketter. Det som differentierar den här mot andra är att trycket poppar mer tack vare den vita färgen, säger Verpers och tillägger att maskinen även lämpar sig för utskrifter i kemiska miljöer eftersom toner har en helt annan hållfasthet än bläck.
– En annan fördel är storleken. Skrivaren är väldigt liten och smidig. Om du ska ha samma egenskaper som finns i maskinen så får du gå upp till större modeller, till en helt annan kostnad.

Enligt OKI har skrivarna med sin färg- och led-skrivarteknik en rad användningsområden som sträcker sig från exempelvis industriell kemisk märkning till spårning av gods i distributionskedjan. De passar även utmärkt för utomhusbruk, som skåp-och förvaringsetiketter eller som etiketter för förpackningar, drycker och hushållsartiklar. Maskinerna klarar även att producera vattentåliga etiketter eller etiketter som är robusta nog att klara av uv-strålning. Operatören kan välja att antingen använda den inbyggda skärningen för att få ut etiketter i enstyck, eller att låta etiketterna samlas på en rulle.

Etikettskrivaren från OKI har många användningsområden och gör det möjligt för kunder att smidigt trycka etiketter on demand.

Vilka kunder ser ni får nytta av den här etikettskrivaren?
– Det är primärt för dem som i dag köper färdigtryckta etiketter och som istället funderar på att göra det inhouse. Den är till för att köra korta serier. Även om den har kapacitet att trycka många så räknar man hem det snabbare med kortare serier. Om du går till ett tryckeri så kanske du måste beställa 5 000 etiketter och så är det tre veckors leveranstid innan du får dem. Med den här kan du istället göra det snabbt och enkelt inhouse.

Absurd Ideas är en av återförsäljarna som är med och lanserar etikettskrivaren i Sverige. Christian Almstedt på företaget ser många användningsområden för skrivaren.
– Vi har många kunder som skriver på transparenta etiketter och då måste man ha vitt under själva etikettkoden för att streckkodsläsarna ska förstå dem, framför allt i retursystem, vattenflaskor med mera. Det är klockrent för den här skrivaren.
Priset för femfärgaren ligger på cirka 13 000 euro, och fyrfärgaren hamnar på runt 10 000 euro.

Pro1050-maskinen, som skriver ut i CMYK plus vit, kommer att visas upp på Sign & Print Scandinavia 2019 på Kistamässan i Stockholm, 5-7 februari.

Läs vidare

Canon släpper två matnyttiga inkjetpressar

Canon har en ny medlem i serien arkmatade B3-inkjetpressar i den nya modellen varioPRINT iX1700. Under en teknisk förhandsvisning presenterade de också etikettskrivaren LabelStream LS2000 som är speciellt anpassad för livsmedel. Båda förväntas släppas kommersiellt 2025.
Canon-collage

Primotek ger sig in i etikettbranschen

Återförsäljaren Primotek tar steget in i etikettbranschen. Med den digitala etikettstansen JingWei RSF-300 vill de nå aktörer med mindre volymer och stort behov av flexibilitet.
DSC_4645

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera