Höga förväntningar hos Primotek

PUBLICERAD: 11 november 2018
UPPDATERAD: 11 november
Karl Rise, vd för Primotek, ser ljust på försäljningen inför nästkommande år.

Återförsäljaren fick in produktionsskrivaren Xerox Iridesse i sitt maskinutbud i våras. Sedan starten har sju maskiner sålts hittills, samtidigt som de ser en ökad försäljning av affärs- och ordersystemet Haikom 2.0. Ribban sätts högt inför nästa år.

Primotek fick in en ny produkt på maskinsidan i början av året. Det handlar om Xerox största lansering på många år, produktionsskrivaren Iridesse, som kom ut på den svenska marknaden i maj. Karl Rise, vd för Primotek summerar året med att det blev något av en naturlig mjukstart i maskinförsäljningen, just på grund av att de väntade in maskinsläppet, vaskade fram information om produkten från tillverkaren, informerade kunderna och sonderade terrängen om det fanns ett intresse för Iridesse. Primotek ville även försäkra sig om att Xerox maskin kunde leva upp till, och gärna överträffa det kunderna redan har i maskinparkerna. Att maskinen klarar tryckeriernas vanliga CMYK-jobb, men också levererar de specialeffekter som utlovas.

– Det var en relativt trög start mycket på grund av att vi skulle hantera en ny produkt. Att först titta på den och lära känna den. Vi ville inte börja sälja den förrän våra kunder hade sett den. Det var vi öppna med från första början. Men sedan har det rullat på bra, säger Karl Rise och fortsätter:

– Det bar frukt i slutet av kvartal två. Sedan hade vi implementering i augusti och september av ett flertal stora system.

Xerox skrivare Iridesse producerar iögonfallande trycksaker. Här silver som grundbas och CMYK-blandningen för att ge den metalliska effekten. Ovanpå clear toner (lack) för att ge arket ett ytterligare djup.

Iridesse är en digital produktionsskrivare med sex färgverk som kan hantera specialfärger som guld, silver, klartoner och vitt samt CMYK i ett pass. Totalt sju installationer av Xeroxmaskinen har gjorts i dagsläget.

– Det har gått jättebra, så stabil som den har varit har vi inte sett hos en nylanserad produkt tidigare.

Sedan i juni har Primotek haft ett demonstrationsexemplar av Xerox Iridesse i sina egna lokaler. Karl Rise berättar att frågorna har varit många från kunder gällande mediatyper och vilka effekter maskinen klarar skriva ut.

– Fram till i dag har vi haft jättemånga demonstrationer. Och jag har aldrig sett den entusiasmen bland kunder förut. Vi har sett att mediaflexibiliteten och mediahanteringen har varit bättre än vad vi hade hoppats på.

Sexsidig broschyr som skrivits ut med produktionsskrivaren Iridesse.

I oktober lanserades möjligheten att skriva ut längre format, 1,2 meter i enkelsidig utskrift. Dessutom kom ett färgtillskott, en vit toner:

– När det gäller vår vita toner så ser vi att bara efter en hit så blir det väldigt bra, säger han och tillägger att användaren även kan välja att köra vitt i två färgverk med utmärkt resultat.

– Det kommer lanseras nya toner, så att man kan jobba bredare med färger än vad som setts hittills, intygar Rise.

Vad är det kunderna tycker imponerar mest med maskinen?

– Det är att effekterna blir så pass påtagliga, att det faktiskt blir guld och silver. Effekter som sticker ut till en låg kostnad.

Karl Rise säger att de under innevarande år ligger enligt plan i maskinförsäljningen och på systemsidan, där Primotek bland annat erbjuder affärs- och ordersystemet Haikom 2.0, så växer de stadigt.

– Vi ser att det är jättestort och kunderna tycker det är både spännande och roligt. Det är både nya och befintliga kunder som köper mer. Det finns ett större investeringsbehov för system i dag.

Haikom 2.0 är ett webbaserat e-handelssystem för den grafiska branschen som har flera tillhörande moduler exempelvis för orderhantering.

I februari ställer Primotek ut på Sign &Print- mässan. En betydelsefull mässa för företaget:

– Mässan är en hävstång för att säkra upp resten av året. Vi kommer att ha Iridessen där och även demonstrera Haikom 2.0 med helt nya delar, bland annat MIS-modulen, en orderhanteringsmodul. För oss betyder mässan jättemycket.

Karl Rise säger att grafisk bransch går mot allt mer on demand, och då måste man kunna erbjuda såväl stora som små volymer, ända ner till enstycksbeställningar. Fokus framåt för Primotek blir att hjälpa kunderna med detta:

– I grunden handlar det om att hitta och hjälpa kunder att bli mer lönsamma. Med Iridesse kommer nya möjligheter runt trycksakerna och Haikom och dess tjänster visar vad de kan göra för att hålla ner kostnaderna.

 

 

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1