Roland löser banspänning för textil

En åttafärgsskrivare för textil. Och med möjlighet både för direktsublimering och tryck på transferpapper. Lägg till det en prislapp runt 200 000 kronor och vi kan förmoda att det är en 160 centimeter bred storsäljare som Roland DG åstadkommit med sin nya textilskrivare Texart RT-640.

Roland DG:s skandinaviska försäljningschef Claus V Larsen.

De åtta färgerna i skrivaren består, förutom CMYK, av light cyan och light magenta. Därutöver kan jag välja två av fyra möjligheter. De är violett, orange, fluorescerande rosa och fluorescerande gult. Valet av de två ytterligare färgerna bör göras vid inköp av maskinen, så att mjukvaran ställs in i förhållande till det. Man kan byta efteråt, men det kräver en del omarbetning.

Mjukvaran är för övrigt ErgoSoft, i en egen Roland Edition. Tillfrågad om varför man övergivit Versamark svarar den skandinaviska försäljningschefen Claus V Larsen att ErgoSoft bättre kunde tillgodose en styrning där man maximalt använder skrivarens åtta färger.

Claus V Larsen framhäver också ytterligare en detalj som imponerat honom i den nya maskinen. Det är att utvecklarna av Texart RT-640 har hittat en lösning för att bevara rätt banspänning för tyg. De polyestertyger som används vid direktsublimering har ju många gånger en vilja att sträcka ut sig.
– Vi har gjort ett system som är baserat på magnetiska vikter, förklarar Claus V. Larsen. Det ger bättre banspänning vid upprullning, speciellt vid långa medier. Det har du nytta av när du sedan ska efterbehandla den färdigtryckta rullen.

Den exakta sträckningen blir givetvis en utmaning i en maskin som kör 162 centimeter breda material. En annan utmaning är vad man gör med det bläck som strömmar igenom materialet när man trycker på mer porösa textilier.
– Vi har där en låda under, som samlar upp överblivet bläck. Det gör att du kan dra på med bläck och få färg på båda sidor – till exempel vid direktsublimering på en beachflagga.
– I samma maskin kan du växla mellan att köra dye sublimering och direktsublimering. Det ser jag som unikt i en maskin i en prisklass strax under 200 000 kronor, säger Claus V. Larsen.

Färgen kommer i påsar med en liter i varje. De placeras upp och ner i maskinen, så att de rinner ut maximalt.
– Medan dye sub bläcket sugs in i materialet så kan det andra bläcket användas för rigida material som kaffekoppar, vattenflaskor, snowboards och skateboards. De tål diskmaskin hundratals gånger, eftersom bläcket bränns fast. Det våtare dye sub bläcket tränger på samma sätt in i textilierna och gör att plaggen kan tvättas många gånger utan att tappa färgen.
Ett av de största användningsområdena är inom tryck på träningskläder, där Bioracer är en av Roland DGs största kunder. Bioracer är ett bolag som specialiserat sig på att göra träningskläder med ditt tryck på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Skapar dokument – från rådata till godkänt korrektur

EBI erbjuder lösningar med målet att effektivisera grafisk produktion. Nu lägger de in en högre växel för att automatisera trycksaksproduktioner och förenkla för företag att skapa produktionsklara dokument, hela vägen från kundens datakälla till godkänt korrektur. En intäktskälla som den grafiska branschen har missat, menar Adim Lundin på EBI.

Publicerat av: 

Världspremiär för Ricoh och Watkiss

Engelska Watkiss har byggt en online sadelhäft och trekniv till Ricohs flaggskepp – 135-sidors maskinen ProC 9210. Under tre år har Watkiss arbetat med att få fram den här maskinen, som är beräknad att hålla åtminstone två generationer laserskrivare. Så när skrivaren efter fyra-fem år pensioneras, så kopplas en ny maskin till Watkiss.

Publicerat av: 

Säljer för 300 miljoner om året – men har inga egna direktkunder

På väg hem från Norge kom Patrik Sjölin på det nya namnet Addbrand. Han stannade bilen, googlade och saken var klar. Namnet Kuvertteamet gick i graven och ersattes i höstas av ett namn som tål att växa med och som fungerar i alla nordiska länder.

Publicerat av: