En åttafärgsskrivare för textil. Och med möjlighet både för direktsublimering och tryck på transferpapper. Lägg till det en prislapp runt 200 000 kronor och vi kan förmoda att det är en 160 centimeter bred storsäljare som Roland DG åstadkommit med sin nya textilskrivare Texart RT-640.

De åtta färgerna i skrivaren består, förutom CMYK, av light cyan och light magenta. Därutöver kan jag välja två av fyra möjligheter. De är violett, orange, fluorescerande rosa och fluorescerande gult. Valet av de två ytterligare färgerna bör göras vid inköp av maskinen, så att mjukvaran ställs in i förhållande till det. Man kan byta efteråt, men det kräver en del omarbetning.
Mjukvaran är för övrigt ErgoSoft, i en egen Roland Edition. Tillfrågad om varför man övergivit Versamark svarar den skandinaviska försäljningschefen Claus V Larsen att ErgoSoft bättre kunde tillgodose en styrning där man maximalt använder skrivarens åtta färger.
Claus V Larsen framhäver också ytterligare en detalj som imponerat honom i den nya maskinen. Det är att utvecklarna av Texart RT-640 har hittat en lösning för att bevara rätt banspänning för tyg. De polyestertyger som används vid direktsublimering har ju många gånger en vilja att sträcka ut sig.
– Vi har gjort ett system som är baserat på magnetiska vikter, förklarar Claus V. Larsen. Det ger bättre banspänning vid upprullning, speciellt vid långa medier. Det har du nytta av när du sedan ska efterbehandla den färdigtryckta rullen.
Den exakta sträckningen blir givetvis en utmaning i en maskin som kör 162 centimeter breda material. En annan utmaning är vad man gör med det bläck som strömmar igenom materialet när man trycker på mer porösa textilier.
– Vi har där en låda under, som samlar upp överblivet bläck. Det gör att du kan dra på med bläck och få färg på båda sidor – till exempel vid direktsublimering på en beachflagga.
– I samma maskin kan du växla mellan att köra dye sublimering och direktsublimering. Det ser jag som unikt i en maskin i en prisklass strax under 200 000 kronor, säger Claus V. Larsen.
Färgen kommer i påsar med en liter i varje. De placeras upp och ner i maskinen, så att de rinner ut maximalt.
– Medan dye sub bläcket sugs in i materialet så kan det andra bläcket användas för rigida material som kaffekoppar, vattenflaskor, snowboards och skateboards. De tål diskmaskin hundratals gånger, eftersom bläcket bränns fast. Det våtare dye sub bläcket tränger på samma sätt in i textilierna och gör att plaggen kan tvättas många gånger utan att tappa färgen.
Ett av de största användningsområdena är inom tryck på träningskläder, där Bioracer är en av Roland DGs största kunder. Bioracer är ett bolag som specialiserat sig på att göra träningskläder med ditt tryck på.