Fem trender för storformat

Canon pekar ut trender och möjligheter inom digitalt storformat.

På 20 år har flera bläcktekniker utvecklats som har banat väg för utskrifter av storformatsgrafik. Canon listar trender som de anser formar framtiden för digitalt storformatstryck.

De senaste tjugo åren har det dykt upp en rad bläcktyper på marknaden – solvent bläck, eko-solvent, uv-beständigt bläck, latexbläck och uv-gel-bläck. En utveckling som bidragit till högre utskriftskvalitet och fler tillämpningar inom digitaltryck. Canon pekar i ett pressmeddelande ut fem trender som de anser formar framtiden för digitalt tryck i storformat.

1. Kortare serier
Det blir allt vanligare med kortare serier, exempelvis vid lokala reklamkampanjer som kräver mer personlig utformning. Utskriftsleverantörerna måste då kunna ta hand om jobb i mindre upplagor och behöver skrivare som smidigt och snabbt kan växla från ett utskriftsmaterial till ett annat.

2. Kortare omloppstider

61 procent av utskriftsleverantörernas kunder ville ha sina storformatsutskrifter inom mindre än 24 timmar, visar InfoTrends undersökning i december 2017, ”Looking for BIG Opportunity in Graphic Communications & Specialty Printing”. 2013 var siffran endast 41 procent. Utskriftsleverantörerna behöver alltså inte bara snabbare skrivare, utan skrivare som levererar korrekt utskriftskvalitet redan vid första försöket, och skrivare som erbjuder arbetsbesparing och automatisering.

Soft signage är trendigt enligt Canon.

3. Utskriftsapplikationer
Canon pekar ut vepor och soft signage som snabbt växande trendmaterial. En annan populär tillämpning är paneler med väggrafik och väggmålningar. Soft signage för storformatsgrafik är populärt inom mässmarknaden då materialet jämfört med styva tryckta paneler är relativt lätt och kan rullas eller vikas vid transport. Dessutom ger det lägre fraktkostnader. När det gäller väggrafik och väggmålningar så krävs det enligt Canon en utskriftsteknik som enkelt skriver ut dessa paneler utan att färgskiftningar eller mönsterobalans uppstår på grund av att utskriftsmaterialet har töjts. Företaget framhåller rullmatade skrivare som använder Cold-cure LED som det bästa alternativet och menar vidare att tekniker som använder mycket värme för att torka olika typer av bläck, till exempel latex eller eko-solvent, kan orsaka problem.

4. Arbetsbesparing och automation

Allt fler områden hos utskriftsleverantörer automatiseras och kräver mindre arbetsstyrka. Canon skriver dock att många skrivare tyvärr fortfarande behöver en del ”handpåläggning”. Utskriften måste övervakas så att till exempel problem som utskriftsfel (artefakter) orsakade av skrivhuvudets munstycken inte uppstår. Utan den manuella kontrollen riskeras hundratals meter utskrivet material att gå till spillo, skapa överskridna kostnader, leda till omarbeten och högre tidsåtgång för att hantera kundens beställning. Canon framhåller att nyare utskriftssystem, till exempel deras egna Océ Colorado-skrivare med uv-gel-bläckteknik, istället använder en sofistikerad övervakning av skrivhuvudet med utjämningsteknik som i realtid säkerställer att utskriftskvaliteten bibehålls under hela utskriftsjobbet.

5. Integrerat arbetsflöde för efterbehandling

I dag har tryckerier för storformatsgrafik allt mer automatiserade arbetsflöden där många moment, till exempel efterbehandling, har automatiserats. Digitala X-Y-skärare för rullmedia och digitala skärbord för både styva material och rullmedia har numer blivit en integrerad del i det moderna tryckeriet. Digitala skärenheter minskar väsentligt både arbetskraft och spill som berott på misstag vid manuell skärning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: