Resolut instegsmodell gör debut

PUBLICERAD: 22 januari 2019
UPPDATERAD: 22 januari
Marabus vd Lars Nilsson, teknikern Christian Loskog och marknadsansvarig Lina Thorsson står framför flatbäddsskrivaren EFI Pro 24F som de tar med sig till Sign&Print Scandinavia, 5-7 februari.

En uppstickare på plana material gör debut i Sverige, och den ses i Marabus monter på Sign&Print Scandinavia. Flatbäddsskrivaren är EFI:s instegsmodell och kommer med en drös funktioner som vanligtvis ses i mer avancerade maskiner.
– Prismässigt i det segment som den är, så är det en enormt rustik maskin, säger Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia.

EFI:s maskinlösning för de nyinvigda på plana material lanserades för ett år sedan. Flatbäddsskrivaren som har beteckningen EFI Pro 24F har funnits ute i ett år och visades först i Skandinavien på Sign&Print-mässan i Norge i slutet av förra året. Nu intar den svenska marknaden och kan ses och demonstreras i Marabu Scandinavias utställning på Sign&Print Scandinavia.

– Maskinen placerar sig i segmentet som hittills i Sverige har dominerats av Océ Arizona och Fujifilms Acuity. I mångt och mycket har det att göra med friheten i print, hastigheten och upplösningen i storlek som de kan göra, säger Lars Nilsson när vi står framför planprintern i Marabus lokaler i Malmö. Han poängterar dock att EFI-maskinen sticker ut eftersom den kommer integrerad med EFI:s front end-lösning, Proserver Fiery.

Ett stort antal material, med en tjocklek upp till fem centimeter, kan skrivas ut i maskinen.

Skrivaren med beteckningen EFI Pro 24F har formatet 1,2 x 2,4 meter och har utvecklats för att skriva ut exempelvis skyltar, bakgrundsbelysta displayer och reproduktioner. Diverse material utöver standardsubstraten är glas, de flesta plaster och PVC-material och akryl, för att nämna några. När materialet hamnar på maskinens bord printar den i ett öppet CMYK-system där det tillkommer dubbla kanaler med vitt som standard.
– Jag skulle tro att de flesta kommer producera runt 27 kvadratmeter i timmen. Då pratar vi bra printkvalitet. Tryckkvaliteten på maxhastigheten 107 kvadratmeter i timmen håller även den en acceptabel nivå för många applikationer.

Ett skrivhuvud av modell Ricoh generation 5 jobbar över materialskivorna, och det gör den i ett pass om operatören så önskar på upp till fem centimeter tjocka material.

– Det är ett riktigt snålt huvud. Vi gjorde faktiskt ett livetest nyligen hos en kund och det visar sig att vi ligger på 170 kvadratmeter med en liter färg – då pratar vi 5,8 milliliter färg per kvadratmeter. Det är oerhört snål färgförbrukning för en sådan typ av maskin.

Droppstorlekarna går ner till 7 picoliter.
– Jobbar du i sju picoliter så får du naturligtvis oerhört fin upplösning så att du kan skriva ut fina grejer. Men du har också en fantastisk vit, framför allt om du vill göra dubbelsidiga skyltar och sådana saker. En riktigt bra vit tror jag är en riktigt bra fördel.

Vilka kunder ser du har ett behov av denna maskinen?
– För mig är det här en typisk instegsmodell när du går över från att köra rulle till rulle men även vill börja köra på plana material. Då är denna maskinen idealisk.

Lars Nilsson framhåller också att man får mycket för pengarna. Priset kommer att hamna strax över miljonen.
– Prismässigt i det segment som den är, så är det en enormt rustik maskin. Det finns lite andra fabrikat på marknaden som har billigare maskiner när det gäller planpress, men då ser man också att de inte är alls lika stabilt byggda. Med EFI Pro 24F tål den en mycket högre viktbelastning på bordet.

Planen är att sälja minst fyra maskiner under 2019, enligt Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia

Maskinen har också en rad smarta funktioner som vanligtvis brukar vara förbehållna maskiner som hamnar i en högre prisklass, enligt Nilsson. Han nämner bland annat anläggningsmärken som ger vägledning när det är dags att placera materialskivorna på bordet, fyra smarta indelade vakuumzoner, och en automatisk rengöring av skrivarhuvud där  där man annars ofta får torka av för hand. För att underlätta att flytta och placera materialskivor på bordet, exempelvis mer fragila material som glasskivor, så finns en blåseffekt som gör att materialet svävar över bordet.
– Du kan använda maskinen för att spela air hockey om du nu vill det, säger Lars Nilsson målande och skrattar.

Flatbäddskrivaren har en automatisk rengöring av skrivarhuvud, något man annars ofta får torka av för hand.

För att härda bläcket är det led-lampor som används.
– Det som är bra med led är att vi ser väldigt lite påverkan på skrivhuvudena och elektroniken runt, tack vare att det inte blir någon värmepåverkan. Det andra är att du nästan kan köra på vilket material som helst.

Även när det gäller uppkomna produktionsstopp och energibesparing så är led en vinnare, enligt Nilsson.
– Får du ett stillestånd med en uv-lampa, så handlar det om minuter innan lampan är så pass kall att du kan starta den igen. Här är det istället start-stopp-start-stopp utan problem som gäller. Det gör att du sparar tid i alla situationer när du har tvingats att stanna maskinen.

Lars Nilsson har stora förhoppningar om att EFI Pro 24F-maskinen de tar med sig till Sign&Print Scandinavia blir såld.
– Vår plan är att sälja minst fyra sådan här maskiner under 2019. Vi vet att vi går ut och konkurrerar med en massa installationer av Océ Arizona, så vårt mål är att nå de kunder som tänkt steppa in i den här verksamheten med sin första flatbäddsskrivare. Eller de som har kört slut på en äldre flatbäddsmodell och ser möjligheten att köpa något. Och den är produktiv, väldigt produktiv, säger Lars Nilsson.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm