Resolut instegsmodell gör debut

Marabus vd Lars Nilsson, teknikern Christian Loskog och marknadsansvarig Lina Thorsson står framför flatbäddsskrivaren EFI Pro 24F som de tar med sig till Sign&Print Scandinavia, 5-7 februari.

En uppstickare på plana material gör debut i Sverige, och den ses i Marabus monter på Sign&Print Scandinavia. Flatbäddsskrivaren är EFI:s instegsmodell och kommer med en drös funktioner som vanligtvis ses i mer avancerade maskiner.
– Prismässigt i det segment som den är, så är det en enormt rustik maskin, säger Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia.

EFI:s maskinlösning för de nyinvigda på plana material lanserades för ett år sedan. Flatbäddsskrivaren som har beteckningen EFI Pro 24F har funnits ute i ett år och visades först i Skandinavien på Sign&Print-mässan i Norge i slutet av förra året. Nu intar den svenska marknaden och kan ses och demonstreras i Marabu Scandinavias utställning på Sign&Print Scandinavia.

– Maskinen placerar sig i segmentet som hittills i Sverige har dominerats av Océ Arizona och Fujifilms Acuity. I mångt och mycket har det att göra med friheten i print, hastigheten och upplösningen i storlek som de kan göra, säger Lars Nilsson när vi står framför planprintern i Marabus lokaler i Malmö. Han poängterar dock att EFI-maskinen sticker ut eftersom den kommer integrerad med EFI:s front end-lösning, Proserver Fiery.

Ett stort antal material, med en tjocklek upp till fem centimeter, kan skrivas ut i maskinen.

Skrivaren med beteckningen EFI Pro 24F har formatet 1,2 x 2,4 meter och har utvecklats för att skriva ut exempelvis skyltar, bakgrundsbelysta displayer och reproduktioner. Diverse material utöver standardsubstraten är glas, de flesta plaster och PVC-material och akryl, för att nämna några. När materialet hamnar på maskinens bord printar den i ett öppet CMYK-system där det tillkommer dubbla kanaler med vitt som standard.
– Jag skulle tro att de flesta kommer producera runt 27 kvadratmeter i timmen. Då pratar vi bra printkvalitet. Tryckkvaliteten på maxhastigheten 107 kvadratmeter i timmen håller även den en acceptabel nivå för många applikationer.

Ett skrivhuvud av modell Ricoh generation 5 jobbar över materialskivorna, och det gör den i ett pass om operatören så önskar på upp till fem centimeter tjocka material.

– Det är ett riktigt snålt huvud. Vi gjorde faktiskt ett livetest nyligen hos en kund och det visar sig att vi ligger på 170 kvadratmeter med en liter färg – då pratar vi 5,8 milliliter färg per kvadratmeter. Det är oerhört snål färgförbrukning för en sådan typ av maskin.

Droppstorlekarna går ner till 7 picoliter.
– Jobbar du i sju picoliter så får du naturligtvis oerhört fin upplösning så att du kan skriva ut fina grejer. Men du har också en fantastisk vit, framför allt om du vill göra dubbelsidiga skyltar och sådana saker. En riktigt bra vit tror jag är en riktigt bra fördel.

Vilka kunder ser du har ett behov av denna maskinen?
– För mig är det här en typisk instegsmodell när du går över från att köra rulle till rulle men även vill börja köra på plana material. Då är denna maskinen idealisk.

Lars Nilsson framhåller också att man får mycket för pengarna. Priset kommer att hamna strax över miljonen.
– Prismässigt i det segment som den är, så är det en enormt rustik maskin. Det finns lite andra fabrikat på marknaden som har billigare maskiner när det gäller planpress, men då ser man också att de inte är alls lika stabilt byggda. Med EFI Pro 24F tål den en mycket högre viktbelastning på bordet.

Planen är att sälja minst fyra maskiner under 2019, enligt Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia

Maskinen har också en rad smarta funktioner som vanligtvis brukar vara förbehållna maskiner som hamnar i en högre prisklass, enligt Nilsson. Han nämner bland annat anläggningsmärken som ger vägledning när det är dags att placera materialskivorna på bordet, fyra smarta indelade vakuumzoner, och en automatisk rengöring av skrivarhuvud där  där man annars ofta får torka av för hand. För att underlätta att flytta och placera materialskivor på bordet, exempelvis mer fragila material som glasskivor, så finns en blåseffekt som gör att materialet svävar över bordet.
– Du kan använda maskinen för att spela air hockey om du nu vill det, säger Lars Nilsson målande och skrattar.

Flatbäddskrivaren har en automatisk rengöring av skrivarhuvud, något man annars ofta får torka av för hand.

För att härda bläcket är det led-lampor som används.
– Det som är bra med led är att vi ser väldigt lite påverkan på skrivhuvudena och elektroniken runt, tack vare att det inte blir någon värmepåverkan. Det andra är att du nästan kan köra på vilket material som helst.

Även när det gäller uppkomna produktionsstopp och energibesparing så är led en vinnare, enligt Nilsson.
– Får du ett stillestånd med en uv-lampa, så handlar det om minuter innan lampan är så pass kall att du kan starta den igen. Här är det istället start-stopp-start-stopp utan problem som gäller. Det gör att du sparar tid i alla situationer när du har tvingats att stanna maskinen.

Lars Nilsson har stora förhoppningar om att EFI Pro 24F-maskinen de tar med sig till Sign&Print Scandinavia blir såld.
– Vår plan är att sälja minst fyra sådan här maskiner under 2019. Vi vet att vi går ut och konkurrerar med en massa installationer av Océ Arizona, så vårt mål är att nå de kunder som tänkt steppa in i den här verksamheten med sin första flatbäddsskrivare. Eller de som har kört slut på en äldre flatbäddsmodell och ser möjligheten att köpa något. Och den är produktiv, väldigt produktiv, säger Lars Nilsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: