Stark tro på växande textilmarknad

Roland DG:s produktspecialist Jesper Jørgensen sitter i en soffa där tyget har skrivits ut på företags åttafärgsmaskin som skriver ut direkt på textil.

Roland DG fortsätter att i raskt tempo utveckla sina maskiner. Sign&Print besökte dem för att få tips om vad deras återförsäljare visar på Sign&Print Scandinavia.

Med de åtta färgerna i VersaExpress RF-640 8 Colour har tester visat att 99 procent täcks in av hela Pantone-skalan.

Produktspecialisten Jesper Jørgensen på Roland DG visar runt i företagets showroom i Aillerød utanför Köpenhamn. Först ut är VersaExpress RF-640 8 Colour. Den bygger på originalmaskinen Roland DG RF 640 men har konverterats till att köra åtta färger. CMYK likt förr, men som nu kan plussa på med exempelvis ljus svart, orange, röd, och grön. Vi talar eco solvent-bläck och 64-tums utskriftsbredd som kan hantera de flesta vanliga material som papper, vinyl, banner och även vissa textilier.

– Genom att addera dessa fyra färger får vi en stor färgrymd. Tester visar att vi täcker in omkring 99 procent av hela Pantone-skalan. Så vi kan reproducera otroligt många färger som tidigare varit ett problem i en traditionell CMYK-process, säger Jesper Jørgensen.

Installationer pågår

Maskinen kom ut på marknaden i oktober i fjol.

– Flera av våra försäljare är i färd med att installera maskiner, och vissa kunder har redan börjat trycka skarpt. Det är ett stort intresse, säger han och tillägger att det är ett lite annorlunda sätt att jobba när det tillkommer fyra extra färger. Därför har Roland DG lierat sig med Ergosoft och deras ripp-lösning som även används till företagets Texart-maskiner.

– Rippen är riktigt bra på att hantera de åtta färgerna.

Jörgensen ser att maskinen kan passa olika kunder med olika behov. Givetvis de som vill ha möjligheten att kunna printa med extra färger, men även de som vill träffa sina kunders specialfärger. Dessa färger, till exempel skarp grön, orange och violett färg kan vara trixigt att matcha i traditionella CMYK-maskiner, säger han.
En annan fördel är att det utvidgade färgomfånget gör att trycket poppar bättre på knepigare material.

– När man skriver ut på vinyl och bannermaterial så ger det verkligen mer kraftfulla färger – mer respons i trycket.

Direkt på textil

RT640M lämpar sig för att skriva ut sportkläder …..

Vi tar oss vidare in i utställningslokalen. Nu till en annan maskin, RT640M, som är en ren textilskrivare. Även den är en vidareutveckling. Jørgensen förklarar att den fått beteckningen M för att de har lagt till ett kit teknik som gör att man kan skriva ut direkt på textil. Istället för att skriva ut på transferpapper först så skriver den ut på textilmaterialet i ett svep.

– Det är en stor fördel för dels så slipper du utgiften för transferpapper, dels slipper du den extra processen med att värmetransferera trycket till tyget. Dock måste du fortsatt fixera tyget med värme efter tryckningen.

…. men också vepor, flaggor, möbeltyg med mera.

Maskinen lämpar sig för textiltryckare som har tankar på att utvidga sin produktion eller som vill köra volymer i en process på ett enklare sätt. Andra kunder kanske har en traditionell skyltproduktion, men vill utöka med flaggor, banner och sportkläder. Även här är talet åtta – de fyra standardfärgerna plus orange, violett, och en rad fluorescerande färger att välja mellan.

– Fluorescerande färger passar riktigt bra till vepor och sportkläder. Färgkombinationen är inte unik för maskinen. Den finns även på våra andra Texart-maskiner. Det som är unikt är att vi kan skriva ut direkt på tyget.

I utskriften tränger färgerna sig igenom tygmaterialet och det överblivna bläcket hamnar i en kanalränna och leds till en behållare. Man slipper överflödigt bläck som smetar ner maskinen.

– Det gör att det blir en väldigt bra kontroll över flexibla textilmaterial. Tryckets beständighet blir lika bra som om du skulle gå vägen via att sublimera med transferpapper. Man undgår processen med papper. För den som ändå vill skriva ut på transferpapper först, så går det också.

– Jag tror att dye sublimering kommer att växa. Textilmarknaden blir större och det kommer ut fler medier på marknaden och våra traditionella kunder får alltmer upp ögonen för fler textilmaterial.
Jørgensen säger attt textilier är en relativt ny marknad för Roland DG. Han hoppas många kommer se möjligheter med företagets modell för direktsublimering:

– Det är vattenbaserat, lätt att hantera och maskinerna är nu så pass billiga, speciellt när man tänker på vad en RT640M kostar, omkring 18 000 euro.

Roland TrueVIS VG-familj är en bästsäljare för Roland DG.

Ny generation

Eco solvent-maskinerna i Roland TrueVIS VG-familj har funnits på marknaden i några år. Dessa är en stomme i Roland DG:s traditionella produktprogram och har blivit bästsäljare för Roland DG, enligt Jørgensen. Det som skiljer de senaste upphottade versionerna (TrueVIS VG-640/540) gentemot föregångarna är framför allt en ökad utskriftshastighet, men också att de har en ny generation av eko solvent-bläck som kan konfigureras med olika färgkombinationer – antingen CMYK eller vitt, rosa ljus svart och ljus magenta.

I höghastighetsläget printar skrivaren 10,6 kvadratmeter vinyl per timme. Jørgensen säger att det är en allround-maskin som passar ypperligt bra i skyltsegmentet.

– Med den här rulle till rulle-skrivaren har man hela paletten med möjligheter. Den är speciellt bra till dekoration av transparenta medier. En riktigt bra produktionsmaskin.

– Den är speciellt framtagen för professionella användare. De andra modellerna riktar sig mot något mindre produktioner.

Fotnot: Roland DG:s maskiner står i montrarna hos Marabu Scandinavia och Color Systems under Sign&Print Scandinavia, 5-7 februari.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Fördjupar strategiskt samarbete inom skärning

ACG Nyström blir exklusiv leverantör av Eastman Machine Companys automatiserade linje av skärmaskiner i Skandinavien, Baltikum och Ukraina. Det innebär att det svenska företaget kommer att fungera som ett nav för import av utrustning, delar och förbrukningsvaror, vilket ska resultera i kortare ledtider och direkta leveranser.

Publicerat av: 

Designtävling: ”Jag ville skapa något oväntat”

Printpower Awards är tävlingen för elever från Sveriges ledande design- och konstskolor. Tävlingen anordnas av Grafiska företagen och Fespa-föreningen sedan över 20 år tillbaka, och går ut på att plocka fram den bästa printidén utifrån ett specifikt tema. En av vinnarna blev Agnes Dalunde, vars provokativa design föll juryn i smaken.

Publicerat av: