torsdag 21. januari – vecka 3
Canongänget med Matteus Celinski, försäljningschef för storformat, i spetsen.
Canon släpper en ny serie flatbäddsskrivare för rigida material. Det handlar om Océ Arizona 1300 där man första gången valt att köra på led-härdningsteknik för att ytterligare öka produktiviteten. Besökarna på Sign&Print Scandinavia blir först i världen att se maskinen demonstreras live.
Flatbäddskrivaren skriver ut på en rad rigida och flexibla material.
Enligt Canon passar den nya Océ Arizona 1300-serien kunder som producerar upp till 15 000 kvadratmeter per år. Maskinproduktionen uppgår till 52,8 kvadratmeter i timmen. I och med att Canon har valt led-härdning i maskinerna öppnar det upp för att jobba med både flexibla och styva material såsom trä, canvas, glas och kakel för att nämna några. Ingen väntan på uppvärmning av uv-lampor behövs alltså utan produktionen driften kan gå igång direkt redan från standby-läget.
Sex modeller ingår i den nya serien. Tre stycken så kallade GT-modeller med en flatbädd på 1,25 x 2,5 meter De resterande tre är större modeller 2,5 x 3,08 meter och har beteckningen XT.
Till flatbäddsskrivarna tillkommer en programvaran, Océ Arizona Xpert. En lösning för att snabbt bli klar med utskriftsfiler. Enligt Canon förenklar och automatiserar den komplexa jobb, inklusive tillämpningar för dubbelsidigt och för flera lager. Programvaran lagrar även utskriftsfilen så att den snabbt kan tas upp igen vid fler körningar. Flatbäddsserien från Canon är också den första som innehåller Océ Remote Service som håller koll och övervakar bläckåtgång och utskriftsvolymer på ett bättre sätt, liksom att den kan ge en mer kundanpassad service.
Canon klippte invigningsbandet för nya flatbäddsskrivaren Océ Arizona 1300 på Sign&Print Scandinavia 2019 där den visades för första gången.
Enligt Canon passar maskinerna exempelvis de som vill uppgradera sina första flatbädds- eller hybridskrivare och vill ha en produkt som kan hantera ett ännu större utbud av media för olika typer av användningsområden.
– Våra flatbäddsskunder har genomgående ställts inför två utmaningar – behovet av att höja produktiviteten och att kunna diversifiera sina applikationsportföljer för att öppna nya affärsmöjligheter. Lanseringen av den nya Océ Arizona 1300-serien ökar deras möjlighet att kunna göra mer, på ett smartare, snabbare och mer kostnadseffektivt sätt – med en enda skrivare, säger Matteus Celinski, försäljningschef för storformat på Canon Sverige i ett pressmeddelande.
Led-uv-bläcken i de nya modellerna innehar certifieringen UL Greenguard Gold. Bläck i tillval är bland annat ljus cyan, ljus magenta, vitt och lack. Användare kan också välja på Océ Arizona 1300-seriens lösning Océ Touchstone som ger upphöjt tryck med struktureffekter.
Maskinerna tillverkas i Canons utbyggda fabrik i Poing och försäljningen startar i och med mässan Sign&Print Scandinavia.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 6. februari, 2019
Boråsföretaget Lamina System har nischat sig på efterbearbetning inom signbranschen. Företaget vill med hjälp av sina produkter minska andelen manuella arbetsmoment och istället göra dem semi- eller helautomatiska.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Våren 2019 investerade Brand Factory i Linköping i ett Zünd G3-skärbord. Nu har företaget även köpt in ett Zünd-bord till fabriken i Farsta. Efter ett minst sagt annorlunda år ser man ljust på framtiden.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Den franska materialtillverkaren Hexis släpper en ny folie anpassad för digitaltryck. Den har utrustats med ett transparent och tryckkänsligt akrylatlim som ger över 99 procents opacitet, enligt företaget.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 19. januari, 2021
Ricoh öppnar för att deras printhuvuden kan använda Farbenpunkts nya textilbläck, PeractoJet. Ett sätt att nå den attraktiva marknaden för digitalt textiltryck – och reducera miljöpåverkan markant.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2021
Nya maskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar. Det blir den röda tråden när Konica Minolta laddar inför Sign&Print Connect:
– Vi kommer fortsätta med det vi gjorde på förra Sign&Print Scandinavia där vi slog på stora trumman – att vi är så mycket mer, säger affärsområdeschef Roy Spennare.
Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 15. januari, 2021
Oki har vässat sin affärsstrategi och lagt fokus på utvalda trycklösningar, flera för det grafiska segmentet. På Sign&Print Connect visas lösningar inom tre huvudsakliga områden.
Publicerat av:Claes Nordström | claes.nordstrom@agi.se| 14. januari, 2021
Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. januari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige