Ekologiskt fokus hos Accus

Accus har under tre år systematiskt undersökt hur skyltar kan bli mer miljöanpassade. Med Re:sign har de satt ihop ett helt paket. På bilden ses vd André Zandelin, ekodesigner Liv Andersson och projektledare Amanda Cawood.

Varje år skrotas tusentals ton skyltar i Sverige. Genom att tänka lite annorlunda kan väldigt mycket återanvändas. Så tänkte Accus vd André Zandelin.

2016 fick André Zandelin upp ögonen för cirkulär ekonomi och satte tillsammans med Lunds universitet igång ett utvecklingsprojekt kring att skapa cirkulära och hållbara modeller för skyltning med fokus på återanvändning och återtillverkning. Fastighetsägarna Akademiska hus, MKB, Vasakronan, Wihlborgs och Trianon har funnits med som bollplank i en referensgrupp. Projektet fortsätter året ut och är medfinansierat av Vinnova.

– Den svenska skyltbranschen omsätter 6,7 miljarder kronor och producerar ungefär 5000 ton skyltar årligen. Intresset för att återvinna och återanvända är stort hos kunderna. Det är lätt att glömma hur mycket material det är i en tio meter hög skylt. Men kombineras olika tänkande så kan uppåt 98 procent av skylten återanvändas, säger André Zandelin.

Nytt varumärke

Accus lanserar nu det nya varumärket re:sign för sina cirkulära skyltar samt ett take-backsystem där de tar ett ökat producentansvar. André Zandelin och projektledaren Amanda Cawood pekar på olika strategier Accus har skapat. Många skyltar erbjuds i fasta modulformat, istället för att exakt anpassas till varje kund. Formgivarna lär sig att arbeta inom vissa ramar – precis som på affischer och i trycksaker. Istället för att arbeta med valfria format, så hittar de ett standardformat och håller sig inom det. Därigenom kan delar av skylten sitta kvar på fasaden och man byter bara företagsnamnet när en lokal byter hyresgäst. Istället för att limma skyltarna, så skruvas de ihop. Då kan de olika modulerna skruvas isär och användas i nya kombinationer – kanske efter omlackering.

En flaggskylt, där 98 procent kan återanvändas.

En ljusskylt sätts upp och har en led-belysning med livslängd på över 10 år. Om företaget flyttar kan man då ta tillvara led-belysning, drivdon och andra komponenter. Genom att fånga upp helt fungerande komponenter och värdefulla material vill Accus minska skyltars miljöbelastning. Styrteknik för belysning monteras med fördel invändigt i byggnaden för att slippa använda skylift vid justering och service.

– Vi öppnar upp till att gå ifrån ägande till funktionshyra, berättar André Zandelin och fortsätter:

– I framtiden kommer inte alla våra kunder äga sina skyltar. Funktionen i en helt ny skylt som en uppdaterad omfolierad skylt är ju faktiskt den samma. Därmed går det att hitta en rättvis affärsmodell där den första användaren av skylten inte ska betala mer än de efterföljande.

Återvunnen akrylplast

Förutom att gå mot modulära lösningar har Accus även skapat strategier för att minska miljöbelastningen för kundunika skyltar. De har även gått över till återvunnen akrylplast. Därigenom sparas halva CO2-belastningen. Inomhus har de tagit fram biobaserade skyltlösningar i svanenmärkt MDF och trä.

– Vi vill bidra till hållbar utveckling och inspirera branschen och näringslivet till att minska avfall, ta bättre vara på resurser och tänka mer cirkulärt, säger André Zandelin och tillägger att företag alltid kommer att ha ett behov av att synas.

– Vi vill vara med och minska varumärkets ekologiska fotavtryck.

Frånsett den uppenbara besparingen med att byta folier i skyltar med standardmått, så är det inte många besparingar med att gå över till miljömedvetna skyltar. Arbetskraften är det dyra och det kostar givetvis att skruva isär, reparera, göra i ordning och omlackera. Så för kunderna handlar det främst om att få ett betydligt mer miljöanpassat skyltsystem för en kostnad som inte skiljer sig nämnvärt från vad de betalar i dag.

 

Den nya inspirationsutställningen hos Accus i Malmö gör det lätt att se möjligheter med miljöanpassade skyltar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Vässar inom färgmatchning och inspektionssystem

Det amerikanska företaget Baldwin Vision Systems erbjuder programvaror inom färgmatchning samt inspektionslösningar till etikett- och förpackningsproducenter. En nyhet som presenteras på Labelexpo är verktyget Guardian RTM som övervakar tryckkvaliteten i flödet i realtid. Dessutom har de skruvat på ytterligare förbättringar till programvaran Colortrack.

Publicerat av: