Likriktning för digitala utskrifter

Elli Cloots, vice ordförande i Ghent Workgroup och Senior Product Marketing Manager på EFI säger att den nya standarden öppnar för automatisering i det snabbt växande segmentet med digitaltryck.

En ny specifikation för digital utskrifter ger standardiserade riktlinjer för skapande av PDF-filer samt kvalitetskontroll i arbetsflödet.

Digtitala utskrifter pekas ut som ett nyckelområde i en nyligen publicerad studie av Ghent Workgroup. Däremot framkommer det att det saknas goda riktlinjer för användningen av PDF. Nu släpps en ny specifikation med standardiserade riktlinjer för skapandet av PDF-filer samt kvalitetskontroll. De ledande preflight-leverantörerna har redan anammat och börjat använda den nya standarden. Digitaltryck motsvarar traditionell kommersiellt tryck, men metoderna och utrustningen är tillräckligt annorlunda för att behöva ha sina egna riktlinjer.

Samma principer

Den digitala printspecifikationen bygger på samma principer som finns i Ghent Workgroups specifikationer från 2015. Specifikationen beskriver reglerna för PDF-filer som används för digital utskrift. Programvaru- och hårdvaruleverantörer kan därmed använda specifikationen, dels för att göra finjusteringar i sina skapade filer, dels för att få en kvalitetskontroll i sina arbetsflöden och output-enheter.

Eftersom både arbetsflödet och tekniken är helt annorlunda för digital utskrift, är också specifikationen väsentligt skild från den som används i andra segment, exempelvis offsettryck eller förpackning. Regler för problem med övertryck tas det till exempel betydligt lättare på eftersom digitala enheter hanterar dessa problem internt. Specifikationen ser också mer avslappnad ut avseende bildupplösning på grund av det arbete man ofta gör när man skriver ut digitalt.

Viktiga krav

Andra krav är oförändrat viktiga. De omfattar kompabilitet till PDF/X-4, grundläggande integritetsbekräftande av PDF-filer, att säkra så inte övertryck på vita objekt försvinner och, inte minst, säkra så att du inte får ändrade färger när du använder fel transparensfilter.

– Att ha denna nya specifikation bidrar till att förbättra standardiseringen, vilket ökar möjligheten till automatisering i detta växande segment, säger Elli Cloots, vice ordförande i Ghent Workgroup och Senior Product Marketing Manager på EFI.

Här kan du läsa mer om den nya specifikationen för digital utskrifter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Heidi Graff: ”Redan en stor framgång”

RR Print laddar med sina partner inför etikettmässan Labelexpo i Bryssel. Ur sortimentet visar företaget fördelarna med nya uv-flexofärgerna Pure Tone och Pure Aqua.
– De är redan en stor framgång och lanseringen av den nya serien cementerar helt enkelt vår status som en innovativ färgleverantör på marknaden.

Publicerat av: 

Rekord i utställare: ”Det kommer bli årets stora händelse”

Vi tar ett förhandssnack med mässgeneralen Lis Lykke inför Sign, Print&Pack-mässan i danska Odense.
– Vi kan redan nu berätta att vi återigen slår rekord i antalet utställare, säger mässgeneral Lis Lykke.

Publicerat av: