Likriktning för digitala utskrifter

PUBLICERAD: 15 mars 2019
UPPDATERAD: 15 mars
Elli Cloots, vice ordförande i Ghent Workgroup och Senior Product Marketing Manager på EFI säger att den nya standarden öppnar för automatisering i det snabbt växande segmentet med digitaltryck.

En ny specifikation för digital utskrifter ger standardiserade riktlinjer för skapande av PDF-filer samt kvalitetskontroll i arbetsflödet.

Digtitala utskrifter pekas ut som ett nyckelområde i en nyligen publicerad studie av Ghent Workgroup. Däremot framkommer det att det saknas goda riktlinjer för användningen av PDF. Nu släpps en ny specifikation med standardiserade riktlinjer för skapandet av PDF-filer samt kvalitetskontroll. De ledande preflight-leverantörerna har redan anammat och börjat använda den nya standarden. Digitaltryck motsvarar traditionell kommersiellt tryck, men metoderna och utrustningen är tillräckligt annorlunda för att behöva ha sina egna riktlinjer.

Samma principer

Den digitala printspecifikationen bygger på samma principer som finns i Ghent Workgroups specifikationer från 2015. Specifikationen beskriver reglerna för PDF-filer som används för digital utskrift. Programvaru- och hårdvaruleverantörer kan därmed använda specifikationen, dels för att göra finjusteringar i sina skapade filer, dels för att få en kvalitetskontroll i sina arbetsflöden och output-enheter.

Eftersom både arbetsflödet och tekniken är helt annorlunda för digital utskrift, är också specifikationen väsentligt skild från den som används i andra segment, exempelvis offsettryck eller förpackning. Regler för problem med övertryck tas det till exempel betydligt lättare på eftersom digitala enheter hanterar dessa problem internt. Specifikationen ser också mer avslappnad ut avseende bildupplösning på grund av det arbete man ofta gör när man skriver ut digitalt.

Viktiga krav

Andra krav är oförändrat viktiga. De omfattar kompabilitet till PDF/X-4, grundläggande integritetsbekräftande av PDF-filer, att säkra så inte övertryck på vita objekt försvinner och, inte minst, säkra så att du inte får ändrade färger när du använder fel transparensfilter.

– Att ha denna nya specifikation bidrar till att förbättra standardiseringen, vilket ökar möjligheten till automatisering i detta växande segment, säger Elli Cloots, vice ordförande i Ghent Workgroup och Senior Product Marketing Manager på EFI.

Här kan du läsa mer om den nya specifikationen för digital utskrifter.

Läs vidare

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper