Xeikon spinner vidare med livsmedelssäker toner

PUBLICERAD: 27 mars 2019
UPPDATERAD: 27 mars

[metaslider id=”202719″]

På eventet Xeikon Café demonstrerades Xeikons rullbaserade utrustning med torr tonerteknik för att digitaltrycka pappersmuggar och flexibla förpackningar. Företaget la också extra krut på sin instegsmodell för etikettmarknaden.

Årets Xeikon Café på huvudkontoret i Antwerpen har över 1000 besökare från 55 olika länder. Under tredagarseventet finns 30 utställare och samarbetspartner på plats.  Xeikon visar upp sina digitaltryckstekniker, toner- och inkjetbaserade maskinlösningar, och varvar med flera seminarier. Företaget visar hur man kan producera applikationer av alla möjliga slag. Det handlar om att trycka livsmedelssäkra etiketter, wraparound-etiketter till flaskor, stående livsmedelspåsar (så kallade pouches), och tryck på kartong, exempelvis läkemedelsförpackningar.

Etikettpressen Xeikon 3030 är företagets instegsmodell på etikettmarknaden.
Etiketter producerade i Xeikon 3030.

Åtta produktionslinjer från Xeikon demonstreras live och 40 olika applikationer produceras under de tre dagarna. Företaget tror fortsatt starkt på sin torr tonerteknik, men fortsätter även sin utveckling inom inkjet.

Steget in på etiketter

Bland maskinerna med torr tonerteknik ses bland annat instegsmodellen Xeikon 3030. Tillverkaren hävdar att den täcker in drygt 90 procent av vad som produceras på etikettmarknaden i dag. Till maskinen finns efterbehandlingsutrustning för lack och stansning, Entry Dcoat 330 .

– Kombinationen gör det här till en unik lösning för etikettmarknaden, säger Filip Weymans, marknadsföringschef på Xeikon och tillägger att instegsmodellen slår inkjetmaskiner i samma segment på fingrarna, när det kommer till att producera etiketter tack vare sin låga tonerkostnad.

Kan digitaltrycka pouches

Xeikon satsar också på möta trender inom konsumtions- och livsmedelsvaruhandeln. Företaget introducerar en helt ny lösning för att digitaltrycka pouches. Den stående påsen har blivit ett populärt inslag på butikshyllorna och varumärkesägarna blickar alltmer mot flexibla förpackningar, enligt företaget.

– Det här är ett exempel på en kunddriven innovation, säger Weymans och tillägger att pouches kan vara komplexa att tillverka. I princip är det en laminerad påse som består av flera lager av material som kräver ett antal produktionssteg i tillverkningen. Han säger att Xeikons nya lösning, med livsmedelssäkrad torr tonerteknik, förenklar processen och hjälper företag att nå en snabb tillväxt.

Inkjetmaskinen Panther har fått högre kapacitet.
Uppdateringar i inkjetmaskin

På agendan stod även uppdateringarna av -uv-inkjet- och högkapacitetspressen Panther. Sedan lanseringen för två år sedan har den fått förbättrade maskinkomponenter som ger 20 procents högre produktionseffektivitet jämfört med tidigare. För att härda bläcket används tekniken Panther DuraCure som har tre ljuskällor – led och uv, men också kvicksilverlampor för att härda topplagret med bläck. Kombinationen av dessa steg i härdningen resulterar i den mest beständiga, hållbara och effektiva lösningen på marknaden i dag, enligt Xeikons produktchef Jeroen Van Bauewel.

– Som svar på industrins efterfrågan är DuraCure nästa steg framåt i vår strategi för att tillhandahålla en portfölj med kostnadsfria lösningar. Bra härdningsprestanda är en viktig faktor när man tittar på en investering inom uv-inkjet-teknik.

Xeikon pratade även om att programvaran och digitalfront end-lösningen X-800 inte längre bara är kompatibel för Xeikons tonerplattform, utan nu även blivit tillgänglig för inkjetmaskinerna. Nya funktioner är bland annat automatiserad bläckoptimering,  reducerad prepresstid och möjligheter att skapa taktila tryckeffekter. Dessutom finns en intelligent funktion för reducering av bläcklager med vitt. Programvaran ser helt enkelt över områden där det går att minska vitt utan att opaciteten påverkas.

Finsk partner

Ett nytt partnersamarbete kommunicerades också ut. Xeikon och den finska kartongtillverkaren Kotkamills har tillsammans utarbetat en lösning för digitaltryckta pappersmuggar. Samarbetet avser Xeikons livsmedelssäkrade tonerteknik i kombination med Kotkamills plastfria och biologiskt nedbrytbara kartong med namnet ISLA Duo. Pappersmuggarna är framför allt avsedda för on the go-marknaden.

Sébastien Stabel, marknadschef för kartongsegmentet hos Xeikon, säger att de är glada och nöjda med resultatet och valideringen efter att ha testat det nya pappersmaterialet.
– Vi såg en matchning under testningen mellan vår livsmedelssäkra torra tonerteknik och ISLA Duo-kartongens egenskaper. Vi testade utskriftsegenskaper, produktivitet och tonerns vidhäftning. Resultaten var utmärkta och konsekventa.

Den första demonstrationen av Xeikons tonermaskin 3500 tillsammans med Kotkamills material, ISLA Duo för att tillverka pappersmuggar.

För tryckningen på Kotkamills pappersmaterial användes rullskrivaren Xeikon 3500. Efter den framgångsrika testtryckningen har Xeikon nu lagt till pappersprodukten på sin lista över substrat som är kompatibla med tonerskrivaren. Stabel säger att de är övertygade att lösningen är en perfekt teknisk plattform för tillverkare av pappersmuggar, och som bidrar till nya och alternativa affärsmöjligheter.

Plastfri barriär

Råvarorna och produktionen av kartongmuggarna kännetecknas enligt Kotkamills av en hög styvhet och en slät behaglig taktil yta. Muggarnas barriäregenskaper är av ett plastfritt alternativ och sker med vattenbaserad dispersion. Till skillnad från traditionella PE-belagda pappersmuggar laddas det vattenbaserade dispersionsskiktet på ISLA Duo inte med statisk elektricitet. Enligt företagen ger denna typ av barriär högre hastighet i tryckproduktionen och bra egenskaper när det kommer till att stapla muggarna.

Xeikon Café 2019 pågår 26-28 mars på företagets huvudkontor i Antwerpen.

 

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm