Umeåtryckeri ska modernisera

PUBLICERAD: 9 april 2019
UPPDATERAD: 9 april
Ola Lindström, vd på NRA Repro i Umeå, satsar på att effektivisera produktionen.

NRA Repro har mycket på sin att göra-lista. I det korta perspektivet ska de ställa om till mer rationella arbetsflöden för att möta efterfrågan på små serier och snabba leveranser. På några års sikt planeras en flytt till nybyggda lokaler som ska öppna upp för ett mer lean-inspirerat produktionsflöde.

Ola Lindström tog över som vd i maj 2018. Han gick in i NRA Repro med målet ägarnas direktiv att leda skutan in i framtiden efter att Christer Karlsson med delägare drivit verksamheten i närmare 20 år. Ola Lindström säger att det som lockade med jobbet var en intressant produktmix, ett företag med stor potential, och en utvecklingsbar verksamhet på många sätt.

Ola Lindström beskriver sig som en marknads- och produktionsmänniska och har arbetat för tunga industriföretag inom skogsmaskins- laminat- och träindustrin.

– Bredden och mångsidigheten hos NRA var lockande, och att ha allt samlat under ett och samma tak i den här branschen är unikt i den norra delen av Sverige. Att vara en så kallad fullserviceleverantör, säger han och går direkt in på hur han vill utveckla NRA Repro.

Investera i teknik

Tillväxtmålen handlar om att bli större och ännu bättre.

– Men man måste bli ännu bättre innan man kan bli större. Jag vill jobba med systematik och metodik med referenser hämtat från fordonsindustrin som kvalitet, pris och lean-produktion.

NRA Repros vd Ola Lindström och Christian Loskog från Marabu Scandinavia AB står framför den nya Vutek-skrivaren.

För att genomföra detta behöver man också investera i ny maskinteknik för att kunna bredda kundbasen. Att få ett större upptagningsområde än Umeåregionen och dess kranskommuner. Ett steg på vägen var beslutet att köpa in flatbäddsskrivaren EFI Vutek LX3 Pro som skriver ut med åtta färger plus vit och har 3,2 meters printbredd.

– Den nya investeringen efterträdde en tidigare Vutek-maskin. Den har bättre kapacitet, bättre färgstyrning som kompletterar våra Roland DG-maskiner som skriver ut med eco-solvent bläck på vinyler till vår fordonsdekorsavdelning.

I Vutek-maskinen, som levererades av Marabu Scandinavia, kommer de att printa på gängse branschmässigt bärande material som exempelvis akryl, plywood, mesh, kapellduk, stadur och Forex-skivor.

– Tillsammans bildar allt en storformatsresurs som blir ganska kapabel.

I ateljen finns folielagret, skärbord, skärmaskiner, laminator och montage av fordonsdekorer.
Tre enheter

NRA Repro bildades 1956 och med tidens gång har en sammanslagning skett av tre enheter; tryck, skyltning och storformat där även fordonsdekoren räknas in. Alla segment har i stort sett lika stor del av kakan relaterat till omsättningen. B-2-B- kunder är grundfundamentet i verksamheten.

– Vi kan hantera enstycksbeställningar, även till privatpersoner, men det är inte där vi ska hämta in tillväxtökningen.
Företaget jobbar uteslutande med digitaltryck.

– Vi har en hög kapacitet på vår svartvita digitallinje som är lönsam upp till några tusen exemplar, men sedan faller det i jämförelse med offset. Vi jobbar mycket med många mindre kunder som har behov av allt från 5 till 5000 exemplar.

Snabba leveranser

Lindström säger att de ser en efterfrågan på små serier och snabba leveranser. Och det blir alltmer viktigt att ha korta ledtider och en hög servicegrad samt att kunna erbjuda fler applikationer.

– Vi tror starkt på storformat, megaprints och flexibla material med korta ledtider och små serier för att kunna kommunicera ut budskap, bland annat med skyltar utomhus.

Produktion i två plan med stora printmaskiner och efterbehandling såsom svetsning av vepor och banderoller etcetera.

I det korta perspektivet ska företaget utvecklas internt. Lagarbetet är i fokus.

– Mer konkret handlar det om att skapa rationella arbetsflöden, kommunikation och att jobba med molnlösningar. Det gäller ända från kund in till oss i huset.

Flytt på gång

Det finns även andra långt gångna planer. Hela bolaget planerar för att flytta in i en ny produktionsanläggning – även denna i Umeå.

– Alla fyra ben kommer få varsin avdelning på den nya adressen, säger han och förklarar att kostymen börjar bli för liten, vilket gör det omöjligt att skapa en kostnadseffektiv produktion och att möta digitaliseringens frammarsch.

– Vi är helt enkelt för trångbodda och vårt varuflöde är inte så bra. I vår femårsplan blir det stora bekymmer och blir rentav hämmande.

Likväl finns det en investeringsplan för nya maskiner som en del i femårsplanen.

– Vi vill modernisera oss inom alla verksamhetsben. Det som är avgörande är vad som är marknadsdrivet – vad kunder frågar efter.

– Vi ser framtiden an med optimism och känner att vi står stadigt på våra fyra ben.

I tryckeriet finns produktionslinjer för svartvitt och färg samt efterbehandlingsmaskiner och en affischprinter med mera.

 

NRA:s verkstad för skylttillverkning och kundunika specialprodukter. Här sker plåtbearbetning, aluminium, svetsning, CNC fräsning med mera.

 

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper