Allvarlig olycka i Kina påverkar priset på tryckfärger globalt

PUBLICERAD: 11 april 2019
UPPDATERAD: 11 april

I slutet av mars inträffade en allvarlig olycka vid kemikalieföretaget Jiangsu Tianjiayi Chemical i Kina. Förutom de många omkomna och skadade i olyckan har det också en allvarlig inverkan på den globala råvarukedjan, inklusive råvaror som används i uv-tryckfärger, skriver Flint Group i ett pressmeddelande.

Olyckan orsakade nästan 80 dödsfall, skadade hundratals människor och tusentals tvingades evakuera. Den kinesiska regeringen har stängt ner industriparken för att kunna genomföra undersökningar och säkerhetsinspektioner.

– Våra tankar går till de anhöriga till de som har blivit skadade eller har omkommit, säger Michael Podd, ansvarig för Flint-koncernens affärsområde med CPS-bläck.

Enligt Arno de Groot, inköpschef på Flint Group Packaging, har tusentals fabriker redan stängts ned. Den kinesiska regeringens undersökningar och säkerhetsinspektioner kommer att påverka den totala kemiska industrin i Kina, och kommer inte att vara begränsad till den provins där den katastrofala olyckan inträffade.

Effekten har också påverkat försörjningskedjorna av uv-tryckfärger. Nedstängningarna påverkar företag som levererar material till fotoinitiatorer och till röda och gula pigment.

Michael Podd konstaterar att den minskade tillgången på råmaterial inte påverkar färgleveranserna hos Flint Groups kunder, men att dessa varor kommer att erbjudas till ett högre pris på grund av obalansen mellan utbud och efterfrågan som har orsakats av den oförutsedda och allvarliga händelsen.

När de stängda fabrikerna kommer att öppna igen är fortfarande okänt.

Läs vidare

Snabb inkjetskrivare gör mässpremiär

I höstas lanserade Riso Valezus T1200, en arkmatad bläckstråleskrivare som skriver ut med en kall process. Denna nya modell visas nu för den skandinaviska publiken för första gången.
RISO_VALEZUS_T1200 webb

Heidelberg justerar strategin efter ett positivt år

Heidelberg överträffade sina egna förväntningar under det utmanande räkenskapsåret 2022/2023.
GallusOne

Kodak introducerar minsta färgpigment för bläckskrivare

Kodak hävdar att de sätter nya standarder för färg för inkjetproduktion med sina nya Kodachrome-färger.
Kodachrome-1

Medvind för Vollsjö Tryck

Familjeföretaget har funnit sin nya grej med tryck av bipacksedlar. Nu backas satsningen upp med en ny tryckpress och en effektivare produktion.
Vollsjö_Jimmy

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8