Produktnyheter duggade tätt

PUBLICERAD: 12 april 2019
UPPDATERAD: 12 april

 

En testmiljö lät besökarna ta del av EFI:s nyheter på maskin- och programvarusidan under EFI Connect som hölls i slutet av januari. Flera av företagets partner ställde också ut i lokalen.

EFI bjöd in till sin årliga konferens i Las Vegas och visade upp sitt nya stall med maskiner och programvaror.

Konferensen EFI Connect firade 20-årsjubileum och bjöd in kunder, leverantörer och partner till företagets kick off för att bjuda på förhandstittar av produkter, och ge en inblick i företagets affärsmål. EFI:s vd Bill Muir som bara hade hunnit axla rollen som vd i närmare 100 dagar tog tillfället i akt att lägga ut orden om sin vision om företaget. Han underströk att EFI ständigt ska ligga i framkant inom innovations- och teknikutveckling, och att de ska vara en innovativ partner som hjälper kunder att nå framgångar i en digital tid.

Finns i flera segment

För deltagarna på konferensen hölls uppåt 200 seminarier och fokus låg på alla de områden som EFI har ett ben i. Det gäller kommersiellt tryck, skyltar och grafik och förpackningar, men även det snabbt växande industriella digitaltrycket på textil och wellpapp.

Bill Muir höll sitt allra första anförande på EFI Connect som ny vd.

På hårdvarusidan fanns fem olika skrivare uppställda på mässgolvet inklusive flatbäddsskrivaren Vutek Pro 24f, och inkjetmaskinerna för rullmaterial, 32r och Vutek 3r +, samt den nya optimerade hybridmaskinen Vutek H5 och textilskrivaren FabriVu 340i med inbyggd kalandrering.

Två andra samtalsämnen som inte gick att undgå, trots att de inte bredde ut sig på plats, var de riktigt stora industrimaskinerna. Dels Nozomi C18000 som i hög hastighet spottar ur sig digitaltryckta wellpappskivor i ett pass. Dels maskinbjässen Bolt, som avslöjades i slutet av 2018. Den jämställs som ett syskon till Nozomin och bygger på samma plattform. Skillnaden är att den är en ren textilmaskin som kan producera 90 meter tyg i timmen.

Vutekmaskiner till lägre pris

Anders Österberg, försäljningsansvarig på EFI Sverige, framhåller och gläds åt det faktum att företaget nu kan erbjuda ett startsegment med olika inkjetmaskiner. Vutek-maskinerna finns numera i en lägre prisklass för de som vill ta steget att börja producera rulle till rulle med hög utskriftskvalitet.

– Fördelen med de här uv-skrivarna är att bläcket räcker till väldigt många kvadratmeter per liter. Det gör att utskriftskostnaden blir enormt låg. En annan fördel, i och med att det är led-skrivare, är att det är en kall härdningsteknik vilket gör att maskinerna inte blir varmare än 30 grader. Det gör att det går att köra väldigt många substrat.

Rull- och skivmaterial går att köra i hybridmaskinen EFI Vutek H5, som i jämförelse med föregångaren, bygger på en helt ny teknikplattform.
En användarvänlig hybrid

Anders Österberg påtalar också att EFI har börjat bygga maskiner mer utifrån användarvänlighet. Ett exempel på det är nya hybridmaskinen EFI Vutek H5. Det är en uppföljare på H3:an som lanserades i fjol. Just trean i maskinnamnet syftar på antalet rader med Ricohbaserade skrivhuvuden.

– Nu lanserar vi H5 med fem rader skrivhuvuden för att ytterligare addera hastighet. Det är en helt ny plattform, och inuti drivs hela maskinen med DC-volt istället för AC. Det gör att du får en mycket säkrare strömkälla och öppnar för att vi kan använda andra komponenter än tidigare.

Innanför maskinens chassi har EFI:s ingenjörer lagt om kursen och förfinat tekniken. Här ses bland annat ett magnetdrivet band som drar skrivhuvudena för att få en ökad precision när bläckdropparna placeras.

– Det ger en bättre kvalitet. I och med att du har väldigt små droppar, ner på sju picoliter, så fördelas dropparna på ett bättre sätt samtidigt som du också kan minska bläckmängden. Tack vare detta band är också ljudnivån i maskinen extremt låg.

EFI:s svenska representanter Anders Österberg och Rikard Broberg.
I utställningslokalen satt upphängda skyltar för att visa inom vilka produktsegment företag har som fokusområden.

Andra finesser i H5:an är att det har blivit en alltmer automatiserad maskin.

– Bältet är automatiskt justerat mot skrivhuvudena, som även dem är automatiskt fokuserade. Det gör att allting alltid är plant. Man behöver aldrig som användare tänka på att ta in en tekniker för att göra några dagars installation och justera saker och ting. Det sköts automatiskt, säger Österberg och tillägger att om ett skrivhuvud mot förmodan går sönder så är det ingen större match för en operatör att göra ett byte, eftersom det går att linjärisera skrivhuvudena som är fixerade i kassetter.

– Du kan ta ut hela skrivhuvudraden genom att koppla bort några konnektorer. Det är bara att skruva loss skrivhuvudet och sätta in ett nytt. Du byter ett skrivhuvud på en timme utan att behöva ha några större kunskaper. Så för användare som kanske sitter långt ifrån ett serviceställe kan nu enkelt göra det själv.

 

Program och rippar

Pratar man om EFI så undgår man heller inte det som driver maskineriet – programvaror och ripplösningar. Den senaste uppdateringen av ripp-lösningen Fiery Proserver Premium 7.1, anpassad för storformatsskrivare, skapar en helt annan enkelhet för användaren, enligt Rikard Broberg på EFI Sverige. Hela ”lådan” är byggd för att kunna producera filer snabbt, säger han.

– Vi har en teknik i den här som gör att du kan rippa pdf:er väldigt snabbt. Det finns även ett turbokort som ger två gånger hastigheten. Tittar vi på maskiner som kanske gör 500-600 kvadratmeter i timmen så kan faktiskt en ripp bli en flaskhals i slutändan, säger han och tillägger att han har stora förhoppningar på att det nya användargränssnittet i rippen kommer att uppskattas av fler.

 

Det var också världspremiär av plattformen Efis Fiery FS350 Pro som stödjer en rad digitala produktionspressar. I digital front end-lösningen kan operatören till exempel följa beräkningar av tryckkostnader och vit toner- eller bläckåtgång.

– Fiery har nu blivit körklar både för inkjet-maskiner och tonerbaserade maskiner, så du får helt plötsligt samma interface i båda maskinerna. Det är första gången någon någonsin har lyckats få en gemensam plattform för samma interface. Det ser likadant ut. Det är rätt unikt skulle jag vilja påstå.
– Det gäller för hela den mixade miljön. Allt från olika leverantör Ricoh, Xerox och Konica Minolta, Epson och våra egna EFI Vutek-maskiner och andra konkurrerande märken kan ha samma interface. Det tror jag underlättar för användarna enormt mycket.

Har tro på molntjänst

Det presenterades också en ny molntjänst, Fiery IQ som övervakar tryckprocessen i realtid – exempelvis prestanda, färgkalibering och underhåll.

– Framför allt tror vi att vårt nya cloud-system kommer att växa för oss. I dag är det mer som ett kontrollsystem för att se att det är rätt färg som printas. Framöver tror jag det kommer att utvecklas och växa ännu mer, säger Rikard Broberg.

Fotnot: EFI Connect hölls i Las Vegas 22-25 januari.

Läs vidare

De blir återförsäljare av Anapurna i Skandinavien

Nu står det klart att Konica Minolta blir återförsäljare av Agfas Anapurna-serie i Norge, Sverige och Danmark.
Agfa konica minolta

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

Fogra släpper färgstandard för textiltryck

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.
fogra-forschung-Textil

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Senaste nytt

Stockholmstryckeri växlar upp

US-AB lägger i en högre växel med ett fullutrustat broschyrhäftsystem från Plockmatic och satsar samtidigt på att bredda erbjudandet med en e-handelsplattform för profiltrycksaker.
Usab3

Vinnarna klara i folietävling

Den årliga Hexis-fototävlingen fick in fler än 450 bidrag. Nu har vinnarna utsetts.
Hexis_collage_1

Spandex satsar på pvc-fri folie

Med målet att det ska vara precis lika enkelt och billigt att välja pvc-fria som traditionella folier så lanserade Spandex i dagarna sin nya serie print- och skärfolier, ImagePerfect EverGreen.
Screenshot 2022-12-07 at 12.01.51

Servicefokus och försäljningsrekord i sikte

Återförsäljaren KA Olsson & Gems ser ut att stänga verksamhetsåret med de bästa försäljningssiffrorna någonsin, enligt försäljningschefen Emil Gillmor. Förklaringen beror delvis på ett uppsving på dekor­sidan. Samtidigt vässas produktportföljen ytterligare med fler nyheter för bilfolierare.
emil