
Microbus tillverkar och levererar digitala skyltar till kunder över hela landet. Varje år spikar de avtal med fyra till fem nya kommuner, och intresset verkar inte avta.
Tre stora digitala skyltar ger liv åt väggarna med sitt rörliga innehåll i Microbus showroom. Störst av allt är en 16 kvadratmeter stor led-skärm som spelar upp sekvenser från Netflix nya dokumentärserie Our Planet. På avstånd varvas pingviner med isbjörnar, men kommer du nära skärmen ser du alla de tusentals små ljusdioder som har till uppgift att leverera rätt färg vid rätt tidpunkt. Företaget, som har sin bas i Malmö, levererar allt från infartsskyltar till storbildsskärmar. Bland kunderna finns huvudsakligen kommuner, men även butiker, mässor och arenor. Dessa vill ha allt från gigantiska led-skärmar på fasader eller mindre informationsskyltar i en butik.
– Oftast är det ett helt koncept vi säljer in även om vi främst säljer led-skärmar, berättar Jan Niskala som började på Microbus som 18-åring. I dag, 33 år senare är han både vd och delägare i företaget och har sett hur branschen utvecklas i takt med teknikens framsteg.
Från Kina till Sverige
Att tillverka en skärm är en process. För Microbus påbörjas denna tillsammans med kunden i Sverige. När beslut tagits och bygglov är i hamn så läggs en beställning av mekaniken till Kina, där de har ett separat bolag med tre anställda. Här sker tillverkningen medan elektronikkomponenterna kommer från Japan, Korea eller Europa. I dag är det många som använder komponenter från Kina vilka inte alltid kan garantera en bra kvalitet, menar Jan. Men som många andra har de testat sig fram för att hitta tekniska komponenter som klarar av ett svenskt klimat och inte går sönder i förtid.

– Led-modulerna består av många små detaljer, som till exempel kabellås. Dessa måste gå att låsa för att modulen inte ska gå sönder under vintern. Vi upptäckte att om vi köpte dessa i Kina så var de tillverkade av nedsmält plast. Då sprack dem eftersom de inte klarar av samma temperaturområden som en västerländskt tillverkad kontakt. Då började vi köpa dessa kabellås från Europa eller av en erkänd tillverkare, berättar Jan.
Drömmen är att kunna flytta tillverkningen till Sverige, även om det i dagsläget är för dyrt. Under tiden arbetar teamet i Kina med att kvalitetssäkra och följa tillverkningen från start till slut. Därefter fraktas den färdiga skylten via båt eller flyg – en process som tar minst tolv veckor. Av denna är fyra veckor tillverkningstid och åtta frakttid. Eftersom skärmstorleken påverkar kostnaden är det endast mindre lcd-skärmar som brukar transporteras via flyg, vilket kan sänka frakttiden ner till en vecka.
Fler stävar efter det unika

Allt fler vill sticka ut med sina skärmar. Antingen kan det vara genom ett rörligt innehåll eller en böjbar skärm som kan synas från flera håll på en fasad. Till skillnad från fasta skärmar gjuts då strukturen som de diodklädda modulerna ska fästas på i en vinkel. Även om själva modulerna inte behöver böjas mycket för att skapa illusionen av det, är kretskorten som sitter i modulerna klädda med gummi och mycket mindre än de som ska placeras på en icke-böjd struktur. Det kan se ut som en dyrare produkt men egentligen har det ingen påverkan på priset, menar Jan.
– Man köper led-dioder utifrån kvadratmeter, så det finns inga gränser för hur stora skärmar man kan göra. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Priset på skärmar sjunker hela tiden och avstånden mellan dioderna i skärmarna blir tätare och tätare. I Kina kämpar ingenjörer med att försöka få fram en högre upplösning som kan leverera samma ljusstyrka. I dag är minsta avståndet mellan dioderna i lcd-skärm 0,05 millimeter, medan det för en led-skärm är en millimeter. Det finns alltså fortfarande ett relativt stort glapp mellan teknikernas upplösning, där lcd i dagsläget är i det skarpare laget.

Microbus säljer främst till kommuner och varje år trillar det in fyra till fem nya kunder. Men geografiskt sett är det inte ute bland kommunerna i landet som potentialen finns, utan i storstäderna.
– De har fler skyltar och i vissa delar av Stockholm är de mer givmilda med bygglov, säger Jan.
Om Jan och projektledaren Robert Harnisch får spå in i framtiden är det former rent tekniskt som kommer stå i fokus.
– Former är en del av det, bland annat trappor som du kan klä med led-skärm och andra outnyttjade reklamytor. Det är nog mest en fråga om smak, tycke och fantasi, säger Jan.
– Jag tror att fler och fler får upp ögonen för rörlig istället för statisk media. Ögat uppfattar en led-skylt mycket bättre och snabbare i jämförelse med en tryckt vepa, avslutar Robert.