Intar Norden med affärssystem

Peter Lofthag och Kristoffer Hermansson på NI Solutions på varsin sida om Datalines vd och grundare Dirk Deroo.

Peter Lofthag och Kristoffer Hermansson på NI Solutions på varsin sida om Datalines vd och grundare Dirk Deroo.

Multipress är ett affärssystem för grafiska företag från Dataline. NI Solutions har fått förtroendet att dra igång försäljningen av programvaran i Norden.

Programvaran Multipress integrerar hela produktionskedjan – från rippar till maskiner. Kristoffer Hermansson och Peter Lofthag på NI Solutions säljer produkten på den nordiska marknaden:

– Det som är smidigt är att de har en koppling till Calderas rippar som vi säljer. Det gör att du kan få ett helt automatiserat flöde, från att begära in filer från kunden till att skicka in fakturan. Allt är automatiserat med kostnadsberäkningar och jobb, säger Kristoffer Hermansson.

Återförsäljaren NI Solutions, med sina drygt 20 anställda fyller 25 år i år och är en del av Network Innovation. De finns på marknaderna i Sverige, Finland, Norge och Danmark. I sortimentet finns bland annat storformatsskrivare, både eko-solvent- och vattenbaserade maskiner, från Epson. Andra produkter i stallet är appliceringsbord från Kala, skärplottrar från Graphtec, Chili Publishs redigeringsprogram för sidproduktion med mera.

Network Innovation började arbetet med att sälja Multipress i våras. Programvaran riktar sig till alla sorters grafiska företag som håller på med tryck.

– Vi håller på att lära oss fortfarande. Vi har börjat sälja Multipress i Finland och där har vi haft stor framgång med två större avtal, säger Peter Lofthag på NI Solutions och pekar på fördelarna:

– Du har en total kostnads- och tidskontroll på jobben och kan helt automatiskt skicka offerter till kunden och få godkännande av order. Du spar otroligt mycket tid.

– Multipress passar in väldigt bra hos oss då vi säljer mycket automatisering och arbetsflöden.

Dirk Deroo är grundare och vd för Dataline. Han säger att det europeiska företaget är dedikerat den grafiska industrin, och pekar på möjligheterna i Multipress:

– Det är mer än en programvara. Vi har en programvarulösning som är så specialiserad mot den grafiska industrin att vi kan hantera alla produktionstekniker som existerar i den grafiska industrin. För tio år sedan investerade jag i storformatsindustrin för att jag såg samma problem som för 20 år sedan i offsetindustrin. Så jag byggde in storformatstekniken i programvaran som redan hanterar screen-, offset- och digitaltryck.

Han menar att företagets produkt sticker ut gentemot konkurrenterna.

– Denna skiljer sig mycket mot andra. I detta skede kan jag säga att jag ännu inte har sett en programvara som kan kalkylera produktionskostnaderna på storformatsjobb så precist och så snabbt som Multipress-applikationen. 

Dirk Deroo säger att offsettryckerierna inte hade koll på produktionskostnaden för 20 år sedan. Och när han pratar med digitaltryckerierna i dag är det samma sak:

– De vet vad försäljningspriset är, men inte vad produktionskostnaden är. Att veta produktionskostnaden är viktigast, för om du beräknar hur mycket och hur länge en maskin kan arbeta och hur mycket material och bläck du använder och hur du kombinerar allt, så kan du automatiskt planera, beställa mäta och göra statistik. På så sätt börjar det alltid med att uppskatta, kalkylering och produktionskostnad och produktionstid. Vi beräknar allt på en och en halv minut.

För fyra år sedan hade Dataline 6 000 användare av Multipress i Benelux-länderna, enligt Deroo. Det var då han tog beslutet att gå globalt med marknadsföringen.

– Nu är vi aktiva i Norden och pratar med många företag som planerar att använda vår programvara de kommande åren.

– NI Solutions är ett starkt varumärke, så det är logiskt att två starka företag jobbar tillsammans för det finns mycket arbete att göra, och du kan inte göra det ensam.

Dataline har lagt ribban på att ta sig an max 100 kundprojekt om året. Ett projekt kan implementeras ute hos en kund på två månader. Frågan är snarare om kunden är  redo att ställa om på två månader. Deroo säger att det kan ta tid att lära sig och det beror mycket på arbetssituationen ute på företaget – ibland kan det ta 3–4 månader.

– Därför är det viktigt att vi är väldigt engagerade i dessa hundra företag vi tar oss an, säger han och poängterar att de är ett proaktivt företag på marknaden. 15 av de anställda har högt kunnande inom tryckprocesser. Dessa arbetar uteslutande med att installera och implementera produkten ute hos kunderna.

– Vi kan implementera ett projekt ute hos en kund på två månader. Frågan är snarare är företaget redo att göra det på två månader. Det tar tid att lära sig och det beror mycket på arbetssituationen ute på företaget – ibland kan det ta 3–4 månader.

Fotnot: Multipress har blivit utnämnt till det bästa MIS-systemet av organisationen European Digital Press. (EDP).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *