Ricoh blir tydligare på storformat

PUBLICERAD: 17 juni 2019
UPPDATERAD: 17 juni
Patrik Zetterström är ansvarig för försäljningen av Ricoh storformat i Sverige. På ett år har Ricoh gått från att bara skriva på t-tröjor till att ha både latex- och uv-led skrivare för tyngre produktion.
Patrik Zetterström är ansvarig för försäljningen av Ricoh storformat i Sverige. På ett år har Ricoh gått från att bara skriva på t-tröjor till att ha både latex- och uv-led skrivare för tyngre produktion.

Ricoh agerar inte snabbt, men målmedvetet. När de bestämde sig för att gå in i digitaltryck, så höll de fast tills de var en av de stora. På samma sätt håller de nu på att inta marknaden för storformat.

För ett år sedan visades på Fespa en vision om hur en 160 centimeter bred latex rulle-till-rulle maskin skulle kunna se ut. Nu är den klar – i både en 130 och en 160 centimeter version.

Men inte nog med det. På Fespa visades en uv-led flatbäddsskrivare för material upp till 11 centimeters tjocklek. Ricoh Pro TF6250 är 2,5 meter bred och 1,3 meter djup. Kapaciteten är upp till 64 kvadratmeter i timmen. Precis som med Ricohs pappersskrivare så kan den här trycka helt ut till kanten, så att ingen efterbehandling krävs.

– Båda Ricohskrivarna använder våra egna huvuden. De är byggda för skrivare som ska tåla många dagliga timmars produktion och de sitter också i många andra tillverkares maskiner. Huvudena är industrihuvuden, byggda av rostfritt stål. Vi räknar med att om de inte utsätts för mekanisk skada, så ska de hålla fem år, berättar Patrik Zetterström, som ansvarar för försäljningen på Ricoh i Sverige.

Flatbäddsskrivaren levereras i två versioner. Den ena har ett industriellt bläck, där fokus är på att det ska bränna fast på substratet. Den andra har ett bläck där fokus istället lagts på att få störst möjligt färgomfång. När du köper maskinen, så väljer du vilken typ av bläck du vill arbeta med.

Graham Kennedy framför Ricohs rulle-till-rulle 1,6 meter breda latexskrivare.
Graham Kennedy framför Ricohs rulle-till-rulle 1,6 meter breda latexskrivare.

Skrivarhuvuden för uv kan många gånger kräva långa dagliga rengöringscykler. Här har Ricoh löst det genom att man trycker på en knapp, så körs en tvättcykel och skrivarhuvudena rengörs utan ytterligare åtgärd från operatörens sida.

När det gäller latexskrivaren så är Graham Kennedy europeiskt ansvarig och den som kan maskinen inifrån och ut. Han berättar att den klarar upp till 1200 dpi i båda riktningarna, eftersom Ricoh ville skapa en produkt som ska klara både volymjobben och de där det krävs att kunna se fina detaljer på nära håll.

Ricoh Pro L5130/L5160 kan fås med fyra eller fem färger, där den femte färgen i så fall är vitt. 200 grams pappersytvikt är max och hastigheten är upp till 44 kvadratmeter för utomhusbruk och 25 kvadratmeter för inomhusbruk per timme. Latexfärgerna är Greenguard-certifierade och härdningen görs med värme i tre steg, för att klara sig med 60 grader. Det är en temperatur som möjliggör användning även av många tunna och känsliga material.

Läs vidare

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

Ricoh: "Alla vill se utvecklingen på inkjetsidan"

Sign&Print hängde med på en visning bland snabba jaguarer, örnar och kraftfulla drakar på Drupamässan. Vad vi pratar om? Ricohs nya maskinavatarer så klart!
FotoJet-(84)

Screen höjer ribban med ny höghastighetsinkjet

Screen premiärvisade en helt ny rullmatad höghastighetspress för inkjet under Drupa, Truepress JET 560HDX.
_DSC0800

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)