Ricoh blir tydligare på storformat

Patrik Zetterström är ansvarig för försäljningen av Ricoh storformat i Sverige. På ett år har Ricoh gått från att bara skriva på t-tröjor till att ha både latex- och uv-led skrivare för tyngre produktion.

Patrik Zetterström är ansvarig för försäljningen av Ricoh storformat i Sverige. På ett år har Ricoh gått från att bara skriva på t-tröjor till att ha både latex- och uv-led skrivare för tyngre produktion.

Ricoh agerar inte snabbt, men målmedvetet. När de bestämde sig för att gå in i digitaltryck, så höll de fast tills de var en av de stora. På samma sätt håller de nu på att inta marknaden för storformat.

För ett år sedan visades på Fespa en vision om hur en 160 centimeter bred latex rulle-till-rulle maskin skulle kunna se ut. Nu är den klar – i både en 130 och en 160 centimeter version.

Men inte nog med det. På Fespa visades en uv-led flatbäddsskrivare för material upp till 11 centimeters tjocklek. Ricoh Pro TF6250 är 2,5 meter bred och 1,3 meter djup. Kapaciteten är upp till 64 kvadratmeter i timmen. Precis som med Ricohs pappersskrivare så kan den här trycka helt ut till kanten, så att ingen efterbehandling krävs.

– Båda Ricohskrivarna använder våra egna huvuden. De är byggda för skrivare som ska tåla många dagliga timmars produktion och de sitter också i många andra tillverkares maskiner. Huvudena är industrihuvuden, byggda av rostfritt stål. Vi räknar med att om de inte utsätts för mekanisk skada, så ska de hålla fem år, berättar Patrik Zetterström, som ansvarar för försäljningen på Ricoh i Sverige.

Flatbäddsskrivaren levereras i två versioner. Den ena har ett industriellt bläck, där fokus är på att det ska bränna fast på substratet. Den andra har ett bläck där fokus istället lagts på att få störst möjligt färgomfång. När du köper maskinen, så väljer du vilken typ av bläck du vill arbeta med.

Graham Kennedy framför Ricohs rulle-till-rulle 1,6 meter breda latexskrivare.

Graham Kennedy framför Ricohs rulle-till-rulle 1,6 meter breda latexskrivare.

Skrivarhuvuden för uv kan många gånger kräva långa dagliga rengöringscykler. Här har Ricoh löst det genom att man trycker på en knapp, så körs en tvättcykel och skrivarhuvudena rengörs utan ytterligare åtgärd från operatörens sida.

När det gäller latexskrivaren så är Graham Kennedy europeiskt ansvarig och den som kan maskinen inifrån och ut. Han berättar att den klarar upp till 1200 dpi i båda riktningarna, eftersom Ricoh ville skapa en produkt som ska klara både volymjobben och de där det krävs att kunna se fina detaljer på nära håll.

Ricoh Pro L5130/L5160 kan fås med fyra eller fem färger, där den femte färgen i så fall är vitt. 200 grams pappersytvikt är max och hastigheten är upp till 44 kvadratmeter för utomhusbruk och 25 kvadratmeter för inomhusbruk per timme. Latexfärgerna är Greenguard-certifierade och härdningen görs med värme i tre steg, för att klara sig med 60 grader. Det är en temperatur som möjliggör användning även av många tunna och känsliga material.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Fespas vd om avhoppen i pandemin: ”Övertygad att B2B-event som Fespa kan fortsätta”

Den officiella pr-kampanjen för mässan Fespa Global Print Expo 2021 har lanserats. Samtidigt ställer allt fler utställare in sitt deltagande på Drupa som kommer att äga rum bara några veckor senare. Sign&Print har frågat Fespas vd Neil Felton hur detta kommer att påverka Fespa-mässan.

Publicerat av: 

Instegsmodell för industriellt textiltryck

Med sin Monna Lisa ML-8000 riktar Epson sig främst till företag som vill ta steget in på industriellt textiltryck. Det nya bläckstrålesystemet har en utskriftsbredd på 1,8 meter, är utrustat med åtta nyutvecklade Precision Core-skrivhuvuden, och förväntas ligga på en hastighet upp till 155 kvadratmeter i timmen.

Publicerat av: