Kuverttryck i volymer med bläck

Patrik Sjölin, vd på Addbrand.

Addbrand blir först i Sverige, och Norden, med att installera helt nya W+D Halm i-jet. Den amerikanska inkjet tryckmaskinen för kuvert som premiärvisades på Direct Mail Days under 2018 och som av många förutspås rita om hela kartan för tryckning av kuvert.  Installationen sker i Bankeryd direkt efter semestern.

Att trycka med bläck är det smidigaste av alla arbetssätt. Inga tryckformar utan bara direkt styrning av munstyckena. När en upplaga är klar börjar munstyckena spruta ut ett nytt budskap utan någon paus emellan. Men bläck är också en dyr tryckform och därför går det trögt med övergången från exempelvis offset och flexotryck.

Flera gånger när jag de senaste åren pratat med Addbrand, har vi diskuterat hur bra det är med bläck just för kuverttryck, där det ofta bara ska tryckas på en liten yta och åtgången därför inte är så hög. Och nu har vd Patrik Sjölin beslutat att det var dags att komplettera de många offsetpressarna med en inkjet. Den här maskinen har utvecklats av samma företag som ligger bakom Addbrands offsetpressar, så själva grundkonstruktionen är synnerligen väl beprövad.

– Vi är oerhört förväntansfulla inför installation och väldigt glada över att kunna vara först med detta i Norden, säger vd Patrik Sjölin.

– Det kommer bara ut ett begränsat antal maskiner och efterfrågan är stor i hela världen.

De första 35 exemplaren av i-Jet såldes till USA, men tio av de första som såldes till Europa har säkrats upp av Mayer Network, där Addbrand ingår.

– Vår i-Jet blir den sjunde som installeras inom Mayer Network, fortsätter Patrik.  Detta stärker vår och Mayers långsiktiga satsning och befäster koncernens position som Europas ledande kuvertleverantör.

– Effektiviteten är 10 gånger högre jämfört med de mindre bläckstråleskrivare för kuvert som funnits tidigare. Utöver detta ger den nya maskinen bättre färghållning, kortare inställningstider och mindre restprodukter och spill än vid traditionellt offsettryck.

– Detta gör att installation passar väldigt väl in i vårt koncept Print by Sweden, säger Patrik. Vårt tryckeri är redan ISO- och svanenmärkt, men med i-Jet tar vi vårt hållbarhetsarbete ytterligare ett steg.

Förutom miljö- och effektivitetsvinster ger tekniken i i-Jet möjlighet till variabelprint.

– Det ligger i tiden och tar kuverttrycket in i framtiden. Utvecklingen för arktryck har varit snabbare, vilket har gjort att kunderna vant sig vid ett modernare arbetssätt. I och med i-Jet blir vi ännu bättre på att kunna leverera hela produktionen från inlaga, kuvert och kuvertering till adressering och inlämning till postdistributör, avslutar Patrik Sjölin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: 

Djupdyk i textiltryck

För tio år sedan var marginalerna högre på storformatstryck. Billigare och mer produktiva maskiner, billigare bläck och fler material har dock bidragit till att tryckerierna kunnat följa med i priskonkurrensen. Inget pekar heller på annat än att kostnaden för att producera kommer att fortsätta minska, i takt med att volymerna ökar. Nu kommer dessutom möjligheten att gå in på helt nya områden – som till exempel att trycka på textil. Det ska vi fördjupa oss i här.

Publicerat av: