Marabu visar vilja i miljöns tecken

PUBLICERAD: 1 juli 2019
UPPDATERAD: 1 juli
Lina Thorsson, Victor Bildsten och Hans Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.
Lina Thorsson, Victor Bildsten och Lars Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.

Marabu kommunicerade ut bläck-och färgnyheter inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vattenbaserade och mer miljövänliga produkter stod i fokus på Fespa.

Färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu visade upp sitt sortiment i München. Företaget satsar hårt på att utveckla tredjepartsbläck till digitala skrivare. Och lagom till mässan kom nyheten att de har fått in ett bläckpaket som passar till Roland DG:s maskinserie TrueVis.

– Vi har nu ett väldigt bra alternativ. Underhållet av maskinen blir enklare jämfört med originalbläcket. Sedan är priset dessutom 25 procent lägre, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef, och framhåller även färgens beständighet.

– Vi har hittills testkört bläcket under ett halvårs tid och det har bara varit positivt.

– Förutom betakunderna så har vi bytt på ytterligare tre maskiner. Detta är fortfarande väldigt nytt då vi släpper bläcket i samband med Fespa.

Han säger att de största utmaningarna med att utveckla digitalbläcken är att komma runt originaltillverkarnas chippade och därmed låsta maskiner.

– Detta gör att kunden får färre alternativ. Det är kanske bra för den som tillverkar maskinen men egentligen inte bra alls för kunden och utvecklingen sett till den miljövänliga aspekten. Inte heller när det gäller ekonomiska alternativ för att få en större lönsamhet, säger han och påpekar att Marabu ger samma garantier till kunden som OEM-tillverkaren och uppfyller de bläckkrav som ställs.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.
Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.

Utöver att visa sitt bläckutbud för den grafiska branschen visade de också sina färger för olika industriella segment för att sätta färg på bland annat förpackning, glas, plast och känsliga produkter som leksaker och kosmetika.

– Montern visar på alla segment som vi kan inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vi försöker jobba mycket med mer miljövänliga produkter – bort med lösningsmedel och in med vattenbaserat, säger marknadsansvariga Lina Thorsson.

En annan nyhet i sortimentet är det de kallar marknadens allra första vattenbaserade tampongtrycksfärg. Färgen lämpar sig för känsliga applikationer såsom leksaker i trä, ABS och polypropen. Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia, säger att projektet startade med att de tog fram en produkt till Schleich, en tysk tillverkare av leksaker.

– De ville ha en vattenbaserad och mer miljövänlig färg för att dekorera sina leksaksdjur med. Och nu har vi utvecklat en produkt som gör att vi kan tampotrycka den. Det är för samma ändamål; produkter som leksaker, medicin- och babyprodukter. Det är bara cirka 8 procent lösningsmedel i den färgen.

– Produkten finns nu i vårt sortiment så den som är intresserad av en vattenbaserad tampotrycksfärg kan vända sig till oss.

Marabu visade också upp laminatorn Starlam 1600R. Maskinen med det flytande och vattenbaserade laminatet Clearshield var stjärnan i montern på Sign&Print Scandinavia i februari. Fram till Fespa har de sålt fem stycken. Den 1,6 meter breda laminatorn är anpassad för storformat och produkter som fordonsgrafik, displayer och banner. Den maximala hastigheten är 80 kvadratmeter i timmen.

– Den har varit en stor succé, säger Victor Bildsten, och hoppas att de ska kunna sälja några till i år.

Priset i Sverige landar på 140 000 kronor – samtidigt som produktionskostnaden är låg på rullmaterial, enligt Bildsten:

– Laminatfilm motsvarande vår produkt kostar 70 kronor per kvadratmeter och med den här utrustningen kommer du ner till 14–15 kronor per kvadratmeter. En stor skillnad om du gör den typen av jobb. Dessutom sparar man oerhört mycket tid i själva processen som i stort sköter sig själv när man laddat en rulle.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika säger att det flytande laminatet står emot kemikalier och repor samt skyddar mot värme.

– De huvudsakliga kunderna som köper den här maskinen håller på med fordonsfoliering eller interiördekorationer. Det är de två största branscherna. I tapetindustrin kan du inte använda filmlaminat på grund av materialets textur. Med den här maskinen behåller man materialets textur samtidigt som det ger ett skydd till materialet. Den uppfyller dessutom reglerna för flamskydd samt ISO-normen 15162 för tapeter.

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm