Marabu visar vilja i miljöns tecken

Lina Thorsson, Victor Bildsten och Hans Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.

Lina Thorsson, Victor Bildsten och Lars Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.

Marabu kommunicerade ut bläck-och färgnyheter inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vattenbaserade och mer miljövänliga produkter stod i fokus på Fespa.

Färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu visade upp sitt sortiment i München. Företaget satsar hårt på att utveckla tredjepartsbläck till digitala skrivare. Och lagom till mässan kom nyheten att de har fått in ett bläckpaket som passar till Roland DG:s maskinserie TrueVis.

– Vi har nu ett väldigt bra alternativ. Underhållet av maskinen blir enklare jämfört med originalbläcket. Sedan är priset dessutom 25 procent lägre, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef, och framhåller även färgens beständighet.

– Vi har hittills testkört bläcket under ett halvårs tid och det har bara varit positivt.

– Förutom betakunderna så har vi bytt på ytterligare tre maskiner. Detta är fortfarande väldigt nytt då vi släpper bläcket i samband med Fespa.

Han säger att de största utmaningarna med att utveckla digitalbläcken är att komma runt originaltillverkarnas chippade och därmed låsta maskiner.

– Detta gör att kunden får färre alternativ. Det är kanske bra för den som tillverkar maskinen men egentligen inte bra alls för kunden och utvecklingen sett till den miljövänliga aspekten. Inte heller när det gäller ekonomiska alternativ för att få en större lönsamhet, säger han och påpekar att Marabu ger samma garantier till kunden som OEM-tillverkaren och uppfyller de bläckkrav som ställs.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.

Utöver att visa sitt bläckutbud för den grafiska branschen visade de också sina färger för olika industriella segment för att sätta färg på bland annat förpackning, glas, plast och känsliga produkter som leksaker och kosmetika.

– Montern visar på alla segment som vi kan inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vi försöker jobba mycket med mer miljövänliga produkter – bort med lösningsmedel och in med vattenbaserat, säger marknadsansvariga Lina Thorsson.

En annan nyhet i sortimentet är det de kallar marknadens allra första vattenbaserade tampongtrycksfärg. Färgen lämpar sig för känsliga applikationer såsom leksaker i trä, ABS och polypropen. Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia, säger att projektet startade med att de tog fram en produkt till Schleich, en tysk tillverkare av leksaker.

– De ville ha en vattenbaserad och mer miljövänlig färg för att dekorera sina leksaksdjur med. Och nu har vi utvecklat en produkt som gör att vi kan tampotrycka den. Det är för samma ändamål; produkter som leksaker, medicin- och babyprodukter. Det är bara cirka 8 procent lösningsmedel i den färgen.

– Produkten finns nu i vårt sortiment så den som är intresserad av en vattenbaserad tampotrycksfärg kan vända sig till oss.

Marabu visade också upp laminatorn Starlam 1600R. Maskinen med det flytande och vattenbaserade laminatet Clearshield var stjärnan i montern på Sign&Print Scandinavia i februari. Fram till Fespa har de sålt fem stycken. Den 1,6 meter breda laminatorn är anpassad för storformat och produkter som fordonsgrafik, displayer och banner. Den maximala hastigheten är 80 kvadratmeter i timmen.

– Den har varit en stor succé, säger Victor Bildsten, och hoppas att de ska kunna sälja några till i år.

Priset i Sverige landar på 140 000 kronor – samtidigt som produktionskostnaden är låg på rullmaterial, enligt Bildsten:

– Laminatfilm motsvarande vår produkt kostar 70 kronor per kvadratmeter och med den här utrustningen kommer du ner till 14–15 kronor per kvadratmeter. En stor skillnad om du gör den typen av jobb. Dessutom sparar man oerhört mycket tid i själva processen som i stort sköter sig själv när man laddat en rulle.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika säger att det flytande laminatet står emot kemikalier och repor samt skyddar mot värme.

– De huvudsakliga kunderna som köper den här maskinen håller på med fordonsfoliering eller interiördekorationer. Det är de två största branscherna. I tapetindustrin kan du inte använda filmlaminat på grund av materialets textur. Med den här maskinen behåller man materialets textur samtidigt som det ger ett skydd till materialet. Den uppfyller dessutom reglerna för flamskydd samt ISO-normen 15162 för tapeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: