Marabu visar vilja i miljöns tecken

Lina Thorsson, Victor Bildsten och Hans Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.

Lina Thorsson, Victor Bildsten och Lars Nilsson från Marabu Scandinavia höll ställningarna i montern på Fespa.

Marabu kommunicerade ut bläck-och färgnyheter inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vattenbaserade och mer miljövänliga produkter stod i fokus på Fespa.

Färgtillverkaren och maskinåterförsäljaren Marabu visade upp sitt sortiment i München. Företaget satsar hårt på att utveckla tredjepartsbläck till digitala skrivare. Och lagom till mässan kom nyheten att de har fått in ett bläckpaket som passar till Roland DG:s maskinserie TrueVis.

– Vi har nu ett väldigt bra alternativ. Underhållet av maskinen blir enklare jämfört med originalbläcket. Sedan är priset dessutom 25 procent lägre, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef, och framhåller även färgens beständighet.

– Vi har hittills testkört bläcket under ett halvårs tid och det har bara varit positivt.

– Förutom betakunderna så har vi bytt på ytterligare tre maskiner. Detta är fortfarande väldigt nytt då vi släpper bläcket i samband med Fespa.

Han säger att de största utmaningarna med att utveckla digitalbläcken är att komma runt originaltillverkarnas chippade och därmed låsta maskiner.

– Detta gör att kunden får färre alternativ. Det är kanske bra för den som tillverkar maskinen men egentligen inte bra alls för kunden och utvecklingen sett till den miljövänliga aspekten. Inte heller när det gäller ekonomiska alternativ för att få en större lönsamhet, säger han och påpekar att Marabu ger samma garantier till kunden som OEM-tillverkaren och uppfyller de bläckkrav som ställs.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika demonstrerade laminatorn Starlam 1600R.

Utöver att visa sitt bläckutbud för den grafiska branschen visade de också sina färger för olika industriella segment för att sätta färg på bland annat förpackning, glas, plast och känsliga produkter som leksaker och kosmetika.

– Montern visar på alla segment som vi kan inom både digitalt, screentryck och tampotryck. Vi försöker jobba mycket med mer miljövänliga produkter – bort med lösningsmedel och in med vattenbaserat, säger marknadsansvariga Lina Thorsson.

En annan nyhet i sortimentet är det de kallar marknadens allra första vattenbaserade tampongtrycksfärg. Färgen lämpar sig för känsliga applikationer såsom leksaker i trä, ABS och polypropen. Lars Nilsson, vd på Marabu Scandinavia, säger att projektet startade med att de tog fram en produkt till Schleich, en tysk tillverkare av leksaker.

– De ville ha en vattenbaserad och mer miljövänlig färg för att dekorera sina leksaksdjur med. Och nu har vi utvecklat en produkt som gör att vi kan tampotrycka den. Det är för samma ändamål; produkter som leksaker, medicin- och babyprodukter. Det är bara cirka 8 procent lösningsmedel i den färgen.

– Produkten finns nu i vårt sortiment så den som är intresserad av en vattenbaserad tampotrycksfärg kan vända sig till oss.

Marabu visade också upp laminatorn Starlam 1600R. Maskinen med det flytande och vattenbaserade laminatet Clearshield var stjärnan i montern på Sign&Print Scandinavia i februari. Fram till Fespa har de sålt fem stycken. Den 1,6 meter breda laminatorn är anpassad för storformat och produkter som fordonsgrafik, displayer och banner. Den maximala hastigheten är 80 kvadratmeter i timmen.

– Den har varit en stor succé, säger Victor Bildsten, och hoppas att de ska kunna sälja några till i år.

Priset i Sverige landar på 140 000 kronor – samtidigt som produktionskostnaden är låg på rullmaterial, enligt Bildsten:

– Laminatfilm motsvarande vår produkt kostar 70 kronor per kvadratmeter och med den här utrustningen kommer du ner till 14–15 kronor per kvadratmeter. En stor skillnad om du gör den typen av jobb. Dessutom sparar man oerhört mycket tid i själva processen som i stort sköter sig själv när man laddat en rulle.

Brett Trambow, säljare på Marabu i Nordamerika säger att det flytande laminatet står emot kemikalier och repor samt skyddar mot värme.

– De huvudsakliga kunderna som köper den här maskinen håller på med fordonsfoliering eller interiördekorationer. Det är de två största branscherna. I tapetindustrin kan du inte använda filmlaminat på grund av materialets textur. Med den här maskinen behåller man materialets textur samtidigt som det ger ett skydd till materialet. Den uppfyller dessutom reglerna för flamskydd samt ISO-normen 15162 för tapeter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Första nordiska grafiska Corona rapporten

Danska grafiska organisationen Grakom (ej att förväxla med svenska Grafkom) presenterar de första siffrorna över hur medlemmarna har drabbats av Corona. I korthet kan sägas att de tappat en tredjedel av omsättningen under andra kvartalet. Skillnaderna är dock betydande. Medan leverantörer talar om närmast stillastående maskinförsäljning och promotionföretagen haft det mycket tufft, så har etikettillverkarna […]

Publicerat av: 

Fespa flyttar till Holland

Fespamässan flyttas än en gång. Fespa har haft ett besvärligt år. Först tvingades man ställa in årets mässa i Madrid, på grund av Corona. Sedan flyttade man mässan till oktober i år, då det bedömdes att det skulle vara säkrare. Fortfarande i Madrid. Nu har ett nytt beslut fattats. Nästa Fespamässa blir 9-12 mars 2021 […]

Publicerat av: