Massoptimering i prepress

PUBLICERAD: 12 augusti 2019
UPPDATERAD: 12 augusti
Kodak erbjuder olika mjukvarulösningar för att optimera effektiviteten i tryckprocessen.

Många tryckerier står inför allt mer prepress-arbete. Patrick Kerr från Kodaks mjukvaruteam ser massoptimering, med hjälp av smarta programvaror, som en av lösningarna på detta.

Kortare körningar och större ordrar som delas in i mindre jobb är en norm för tryckerier i dag. Det säger Patrick Kerr från Kodaks mjukvaruteam. Detta, tillsammans med ett större intresse för personaliserade produkter, ökar arbetsbördan i prepress-arbetet. För att få denna ekvation att gå ihop, både för att spara tid och pengar, krävs ett välfungerande och optimerat arbetsflöde, menar Kerr.

Patrick Kerr från Kodaks mjukvaruteam.
Massoptimering som strategi

En strategi som Kerr tar upp är massoptimering. Med detta menas att man tar alla information från pågående jobb och använder denna för att göra arbetet så effektivt som möjligt. Till exempel kan man automatiskt gruppera jobben utefter specifika kriterier samt optimera filer och ark.

– Genom automation och smart programvara kan man garantera både processhastighet och precision så att operatörens ingripande kan minskas.

Här nämner Kerr PDF-preflight som en vanlig programvara för filoptimering, samt Kodaks Prinenergy Workflow System. Denna programvara kan bland annat skicka notifikationer till operatören om något skulle vara fel i filen. Genom Kodaks Insite Prepress Portal, som är kopplad till deras Prinenergy workflow, kan kunden få en preflight-kontroll direkt skickad till sig – ifall det skulle vara något som måste ändras via kunden.

Layout kan vara avgörande

Att optimera antal jobb i förhållande till arkstorlek är, när det gäller miljö och ekonomi, i många fall avgörande skriver Kerr.

– De som använder Kodak Prinergy Workflow kan använda Dynamic Print Planning, som är en automatiserad produktionsplanering och verktyg för att ska tryckfärdiga layouter. Programmet använder sig av Prinergy Cloud och artificiell intelligens för att generera layouter tillsammans med en tryckplan som utnyttjar tryckpressens kapacitet på kortast möjliga tid.

Med detta trycker Kerr på möjligheterna som finns när det kommer till att automatisera genom programvara för ett mer effektivt arbete.

– Massoptimering är en strategi som kan hjälpa dig att aktivt förverkliga förändringar i din organisation. Dessutom är massoptimering absolut inom räckhåll i dag, avslutar Patrick Kerr.

Läs vidare

Produktregn hos NI Solutions

NI Solutions bjöd in till öppet hus under två dagar i sina nya lokaler. Programvaror och maskiner, bland annat nya storformatsskrivare och ett modulärt monteringsbord, duggade tätt i företagets democenter.
NI solutions

Vässad mjukvara för skyltproduktion

Calderas mjukvara är ett arbetsflöde utvecklat för skyltproduktion – nu även anpassat för mindre skylttillverkare.
Artwork_Systems

Adobe vill automatisera tryckprocessen med PDF Print Engine 6

Sedan 2006 har Adobe producerat mjukvaran PDF Print Engine, som enligt företaget används i över 200 000 pressar och provtrycksskrivare över hela världen. I dagarna släpptes den sjätte upplagan. Uppdaterad färgkonvertering, nya algoritmer för skalförändring och enklare hantering av postpress är några av nyheterna.
IMG_0007

Heidelberg flyttar upp arbetsflödet i molnet

Programvarulanseringarna duggar tätt. Och det är molnbaserat och flera appar som är framtiden för att hålla styr och överblicka framtidens tryckproduktioner, enligt Heidelberg. Med prepress-nyheten Smart Product App lanseras ett automatiserat sätt att skapa tryckfärdiga pdf:er i endast sex steg.
Oscar_runesson_stenmark

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1