Totalt nytänkande i stort tryckeri

Produktionschef Johan Wårlind och vd Patrick Andersson på Exakta Print i Malmö. Två stora Canon inkjetrotationer är nu på plats och ska köra dygnet runt.

Att transaktionstryckarna varit förtjusta i inkjet, det är ingen nyhet. Även i färg har de under flera år tryckt fakturor och kampanjmaterial. Men nu kommer första storskaliga projektet med tryck i toppkvalitet till kräsna nordiska offsetkunder.

Exakta Print i Malmö har gjort sig kända som ett snabbt växande hus med digitaltryck, offsettryck och storformat. Med en omsättning som i år passerar en halv miljard kronor, krävs det att maskinerna är igång dygnet runt, sju dagar i veckan för att hinna med.

– Vi har redan tre relativt nya Heidelberg-pressar, berättar vd Patrick Andersson. Nu behöver vi samma kapacitet som offsetpress, men för att trycka mindre upplagor – gärna ner till ett exemplar.

Två stora rotationer

Därför har Exakta Print nu istället investerat i två stora inkjetrotationer från Canon och komplett efterbehandling från Neopost och Müller Martini. Efterbehandlingen kommer att köras offline. Från de två tryckpressarna Colorstream (100 meter/minut) och Prostream (80 meter per minut) kommer motsvarande 2 500 A4-sidor ut varje minut.

– Rullarna hanteras sedan offline i en av två linor, berättar Björn Olsson på Neopost, som levererar Hunkeler efterbehandlingen. Den ena linan plogfalsar och arkar ner och lägger arken i rätt ordning för att kunna köras i en Müller Martini limbindare med 3-kniv. Den andra linan arkar ner från rulle och som också kommer vara av tjockare papper, för att sedan vidarebehandlas i annan utrustning.

– Hela idén är att optimera produktion för högre produktivitet och med mindre arbetsinsats, säger Björn Olsson.

Det här blir en efterbehandling som sköts at några enstaka personer. Med tanke på att den ska gå i skift så betyder det mycket.

Reste för inspiration

Exakta Print tog god tid på sig innan de fattade sitt beslut. Det var många kalkyler som skulle göras, mycket som skulle räknas på. Men också många besök som skulle göras. De reste runt i Europa och var bland annat imponerade av Elanders digitala fabrik i Stuttgart. De tittade på många tryckerier som hade börjat trycka med inkjet.

Vd:n Patrick Andersson tycker att inkjet har samma kvalitet som offset i dag.

Sedan tidigare har Exakta Print flera HP Indigo arkmaskiner – däribland en med B2-format – så de har god erfarenhet av att arbeta dygnet runt med tonerbaserat digitaltryck. De här maskinerna kommer också i viss utsträckning fortsätta användas även när Canon Prostream och Colorstream kommit på plats – även om kvaliteten i den ena av de nya maskinerna bedöms som tillräcklig även för fotoböcker.

– Över 25 procent täckning, så kommer vi att lägga det för produktion med toner, säger produktionschef Johan Wårlind. I tonermaskinerna har vi ett fast klickpris, medan vi i inkjet betalar bläcket separat – och det är inte billigt.

– Men vi kommer också att lägga mindre upplagor i tonermaskinerna. Jag tänker mig att vi ungefär landar i att upplagor under 200 exemplar läggs i digitaltryck, 200-1 500 i inkjet och de större upplagorna i offset.

Trycks i batcher

När Exakta förklarar fördelningen ska man dock också veta att mycket av det digitala trycks i batcher. Till exempel trycks tusentals dagliga böcker i enstaka exemplar av varje titel, men där de trycks samlat och i inkjet. Efteråt finns sedan en avläsning i Hunkeler som arkskär och skapar variabla bokblock. Müller Martini maskinen kan sedan i princip automatiskt ställa om sig för varierande tjocklek och storlek på boken.

Att trycka i rulle, som ju görs både i Colorstream och Prostream, innebär också att man inte kan vara så flexibel i pappersvalet. När en rulle väl satts i maskinen och banan har dragits igenom den, så ska man helst trycka ut hela den rullen innan man byter till ett annat papper.

– Vi kommer att begränsa valmöjligheten, säger Patrick Andersson, men det kommer att finnas silk, gloss, obestruket och bokpapper med flera olika ytvikter. Så det är inte alls så begränsande som tryck med inkjet var för några år sedan. Ett av skälen till att vi valde Canon är just att de har ett så brett materialval.

– I 45 cm bredd ser vi 20 varianter, där den ena kommer att jobba med 5-6 av dem och den andra med alla. Prostream kommer att jobba med alla. Det kan vara att vi trycker broschyrer på 170 gram silk – men gör det till en himla massa kunder.

Trycksaker och byråer

Patrick Andersson konstaterar också att de trycksaker som minskar snabbast, är de där en byrå sitter och vill ha exakt ett visst papper. Tillväxten är inom produkter som kan tänka sig någon av de 20 pappersvarianterna. Sedan finns ju givetvis arktrycket, som bjuder på betydligt mer flexibilitet.

Speciellt i efterbehandlingen ser Exakta Print en stor förenkling när arken inte ska falsas och skäras utan direkt kan kopplas till efterbehandling.

Kvalitén i Colorstream är sådan att den ska fungera för att trycka böcker – både med och utan färg. Här kan även många standardtrycksaker produceras. Prostream har en kvalitet som Exakta Print inte tvekar att blanda med offset.

– Tanken är att våra kunder inte ska behöva veta om vi har använt offset eller inkjet. För stora språkområden trycker vi kanske deras broschyrer i offset, medan de mindre körs i inkjet. Broschyrerna ska sedan kunna ligga sida vid sida.

Efterbehandling ger lyft

De färdiga bokblocken kan även hängas in i hårdband. Då tillkommer en arbetsprocess, men fortfarande är enstycksproduktion möjlig.

Även om han verkar nöjd med valet av tryckpressar, så är det ändå efterbehandlingen som Patrick Andersson lyfter fram som det stora lyftet:

– Efterbehandlingen kommer bli effektivare. Du tar bort så många felkällor när du producerar en rulle och sedan i en process går till färdig produkt. Ingen falsar, ingen skär. Allt plogas och skärs ner till enstaka ark som automatiskt läggs ihop till produkter. Häftmaskinen bara räknar antalet ark som ska vara i just den här produkten. Det kan variera från broschyr till broschyr.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]