Förpackningsmässa bjuder på plastdebatt

Mässan äger rum den 2–3 oktober på Kistamässan i Stockholm.

Empack-mässan äger rum den 2–3 oktober på Kistamässan i Stockholm.

Plast och framtida material kommer att diskuteras flitigt under årets förpackningsmässa Empack. Flera svenska företag kommer vara på plats för att delta i en paneldebatt om plastproblematiken i förpackningsbranschen.

Emelie Törn, projektledare för Empack.

Emelie Törn, projektledare för Empack.

Den 2–3 oktober slår Kistamässan i Stockholm upp dörrarna till årets förpackningsmässa Empack. I år står plast och framtida material i centrum.

– I plastdiskussionen som pågår nu fokuseras mycket på att plasten anses vara en miljöbov och ser mest till materialets negativa påverkan på samhälle och miljö. Det är inte hela sanningen. Man måste även ta hänsyn till hur plasten används, om den är cirkulär och att den återvinns, säger Emelie Törn som är projektledare för Empack och tillägger:

– Som förpackningsmässa har vi ett stort ansvar att lyfta plastfrågan. 

Ikea och Arla Foods bland debattörerna

Under mässans andra dag hålls paneldebatten ”The Plastic Debate”, under ledning av moderatorn Per-Stefan Gersbro. Deltar gör Elisabeth Gierow från Duni, Lena Lundberg från IKEM, Torkel Bergengren från Arla Foods, Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet och Allan Dickner från Ikea.

Lena Lundberg, IKEM.

En av debattörerna är Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM.

Flera av aktörerna står enade om att plastproblematiken måste börja hos individen, men debatten kommer även beröra hur företagen ska tänka när de snart måste förhålla sig till EU:s nya restriktioner om engångsartiklar i plast. Något som träder i kraft år 2021.

– Jag tycker att alla ska fundera över sin plastanvändning generellt, eller egentligen över all form av materialanvändning. Vilka onödiga material kan vi ta bort? Hur kan vi se till att de material vi använder går till återvinning, säger Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Plast är i många fall det bästa förpackningsmaterialet. För att minska miljöpåverkan ytterligare ska förpackningarna designas för återvinning samt innehålla mer återvunnen plast, säger Lena Lundberg, IKEM.

Debatten hålls på engelska. Mer information hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: