”Det globala plastavfallet är värt åtta biljoner dollar”

PUBLICERAD: 26 september 2019
UPPDATERAD: 26 september
David Katz som grundat Plastic Bank talar under förpackningsmässan Empack den 2 oktober.
David Katz öppnar mässan med att tala om sitt projekt Plastic Bank som hittills lett till att miljontals kilo plast samlats in.

Plastic Bank vill stoppa ökningen av plast i våra världshav genom att kombinera hållbarhet med en affärsmässig möjlighet för företag som ansluter sig till initiativet och som dessutom gynnar de fattigaste i världen. David Katz, grundare och vd för Plastic Bank, talar under Empack-mässan den 2 oktober.

Redan under första dagen vill Empack markera vikten av att diskutera plastens påverkan. David Katz, grundare av initiativet Plastic Bank, är först ut att tala om sitt arbete att omvandla återvunnen plast till valuta. Genom en mobilapp kan vem som helst som samlat plastskräp omvandla detta till poäng som sedan kan användas för att köpa produkter från företag som anslutit sig till arbetet. Som exempel kan det handla om skolavgifter eller bussbiljetter.

– Med tanke på att det globala plastavfallet i naturen är värt över åtta biljoner dollar, så har vi oavsiktligt kastat bort en möjlighet att bekämpa global fattigdom, säger David Katz, grundare och vd för Plastic Bank.

Miljontals kilo plast
Emelie Törn, projektledare Empack.
Emelie Törn, projektledare Empack.

Hittills har miljontals kilo plast samlats in, och initiativet sprider sig snabbt världen över. År 2017 mottog Plastic Bank FN:s pris ”Momentum for Change” i kategorin ”Best Climate Solutions Award, för att motverka klimatförändringar på jorden. David Katz föreläser för företag världen över och nu kommer han för första gången till Sverige.

– Det är ett imponerande initiativ som adderar en affärsmöjlighet till arbetet med hållbarhet för företag och att bekämpa fattigdom för oss alla, kommenterar Emelie Törn, Projektledare för Empack.

Empack lyfter framtidens material

Frågan om hur plast ska hanteras och återvinnas har en betydande position inom förpackningsindustrin. Förpackningsmässan Empack kommer i år att fokusera på plast och framtidens material. Förutom Plastic Bank, som fokuserar på den globala problematiken med plast i våra hav, kommer mässan presentera programpunkten ”The Plastic Debate”. 

Mässan har ansvar

Enligt Emelie Törn, projektledare på Empack, pågår nu främst en diskussion kring plasten som miljöbov och inte så mycket kring hur man måste ta hänsyn till hur plasten används, om den är cirkulär och om den återvinns. Här har mässan ett ansvar att lyfta frågan, menar Emelie.

Empack genomförs på Kistamässan i Stockholm den 2–3 oktober 2019. Du kan läsa mer om mässan här.

 

Läs vidare

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

De lockar med 16 förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda 16 olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
image005

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex