EU har gjort mycket för miljön

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 1 oktober

Krönikören Laurel Brunner filosoferar, utifrån sitt engelska kontor, över EU:s arbete för miljön. Artikeln är på engelska.

Sitting here in the midst of the Brexit chaos, it is very easy to also get depressed about the slow pace of environmental impact mitigation in the graphics industry. Fortunately the deepening gloom of the Brexit shambles matters little beyond the UK, such is the smallness of our contributions in the broader context. And the even better news is that the rest of the world in general and Europe in particular can and will carry on with the new normal. And this includes a higher profile and further guidance for environmental impact management.

For the printing and publishing industry, the Europe Union’s (EU) environmental policies support an international commercial framework that governs business practises and supply chain management processes. After almost fifty years of work, businesses follow barely visible guidelines and requirements to support environmental impact management.

Directives such as Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) and Waste Electrical and Electronic Equipment Directive. (WEEE) shape printing and publishing industry business decisions of all kinds. From new technology investments through to end-of-life for products and waste handling, the rules reflect local realities as well as EU-wide interests, because member states have contributed to writing them.

At the last count, EU environmental law boasts over 500 directives, rules and regulations. Increasingly, policy on climate change and environmental impact mitigation are a consideration for wider policy making.The EU’s Environmental Policy Unit has recently published a communication to protect and improve the health of forests, which should be of particular interest to the graphics industry. The objectives include encouraging EU support for products from sustainably managed forests and working partnerships with forest owners around the world. Forest restoration is part of the deal as is international cooperation to halt deforestation and forest degradation. Money is also to be made available for more sustainable land use practises, which includes replanting. It is unlikely that this will drive down paper prices in the short term, but longer term it could strengthen print’s sustainability credentials, both environmental and commercial.

The EU’s contributions to environmental impact mitigation since the early seventies have made it a world leader. After so many years of environmental rule making effort, the EU has a solid foundation and the experience to keep developing initiatives to help with climate change management. Although policy isn’t always matched with successful implementation, we should be glad that overall progress is being made, not least in the printing and publishing industries.

– Laurel Brunner

This article was produced by the Verdigris Project, an industry initiative intended to raise awareness of print’s positive environmental impact. This weekly commentary helps printing companies keep up to date with environmental standards, and how environmentally friendly business management can help improve their bottom lines. Verdigris is supported by the following companies: Agfa GraphicsEFIFespaFujifilmHPKodakRicohSpindrift, Splash PRUnity Publishing and Xeikon.

Läs vidare

Konica Minolta: Det här kan du förvänta dig av Drupa

Tryckerier som håller sig uppdaterade kring tekniska trender och innovationer kommer bäst kunna utnyttja och se potentialen, skriver Konica Minolta i ett pressmeddelande. Under Drupa kommer de visa sin syn på vart framtidens tryckteknik är på väg.
Konica-Minolta-Drupa

Spill blir helt nya produkter med Hexis nya satsning

Spill från material blir husisolering och pvc-rör när Hexis nya återvinningsprogram rullas ut i Europa. Under Fespa visar det franska företaget också en ny ultrastransparant folie och nya färger i serierna Bodyfence och Skintac.
_DSC0045

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm