Kungligt besök i Lessebo

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 1 oktober
Lars Altgård, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Lessebo kommun höll tal och närvarande var förutom Kungaparet bland annat även landshövdingen Ingrid Burman och tillförordnade länsrådet Kristina Zetterström. Foto: Pär Johnsson

Papperet fyller 300 år i Lessebo. Kungaparet var på besök under jubileumsceremonin och bjöds på en rundtur i pappersproduktionen hos Lessebo Paper.

H.M Carl XVI Gustaf talade under jubileumsceremonin. Foto: Pär Johnsson

Kungen och drottningen besökte Lessebo Paper 26 september när papperets historia skulle uppmärksammas. 300-årsjubileet firades på olika sätt utanför den närliggande Herrgården med tal, skådespel, musik och dans.

”Tre sekler av hantverkstradition”

Kung Carl XVI Gustaf höll tal dagen till ära:

”En verksamhet som ska leva i århundraden måste förändras med sin tid – och samtidigt blicka framåt. I år firar Lessebo 300år av pappersproduktion, Tre sekler av hantverkstradition. Av kunskap som förts vidare i generationer. Men också – tre sekler av ständig utveckling och förnyelse. Från flottans karduser på 1600-talet, till dagens klimatvänliga produkter.”

Lessebos historia

Göran Johansson, styrelseordförande på Lessebo Paper, la vikt vid att berätta om Lessebo bruks historia i sitt tal. Talet avslutades med orden:

”Vigo Edberg, Tom Olander och jag med familjer och företag bestämde oss lika mycket med hjärtat som den kalkylerande hjärnan att satsa på Lessebo Paper, vi såg stora möjligheter för företaget. Och vi kände nog samma som Johan Lorentz Aschan gjorde en gång i tiden”.

 

Efter ceremonin bjöds sällskapet på en guidad tur i Lessebo Papers anläggning där kungaparet fick se dagens produktion av finpapper. Foto: Pär Johnsson

 

Läs vidare

Konica Minolta ökar flexibiliteten i efterbehandlingen

Den nya hybrida inlinestaplaren – Multi-Purpose Stacker XL – stödjer bland annat stapling av långa ark med lyft och transport av tungt papper.
MPS-XL-Plockmatic

Matilda Iverlund ny vd på Paper Province

Paper Province har rekryterat Matilda Iverlund, som närmast kommer från Billerud, som ny vd.
Matilda-Iverlundx

Antalis stärker på den baltiska marknaden

Antalis som är verksamma inom bland annat förpackning, visuell/grafisk kommunikation och kontorsvaror fortsätter att expandera internationellt. Det franska företaget förvärvar nu Pakella med bas i Litauen, en ledande aktör inom distribution av industri- och livsmedelsemballage i Lettland, Litauen och Estland.
Herve-Poncin-Chief-Executive-Officer-of-Antalis

Småländskt tryckeri flyttar och stänger kontorshandel

Solvändan förlag och tryck stänger Möre bok och kontor i Torsås och flyttar tryckeriet och förlaget. 
Möre

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm