Kungligt besök i Lessebo

Lars Altgård, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Lessebo kommun höll tal och närvarande var förutom Kungaparet bland annat även landshövdingen Ingrid Burman och tillförordnade länsrådet Kristina Zetterström. Foto: Pär Johnsson

Papperet fyller 300 år i Lessebo. Kungaparet var på besök under jubileumsceremonin och bjöds på en rundtur i pappersproduktionen hos Lessebo Paper.

H.M Carl XVI Gustaf talade under jubileumsceremonin. Foto: Pär Johnsson

Kungen och drottningen besökte Lessebo Paper 26 september när papperets historia skulle uppmärksammas. 300-årsjubileet firades på olika sätt utanför den närliggande Herrgården med tal, skådespel, musik och dans.

”Tre sekler av hantverkstradition”

Kung Carl XVI Gustaf höll tal dagen till ära:

”En verksamhet som ska leva i århundraden måste förändras med sin tid – och samtidigt blicka framåt. I år firar Lessebo 300år av pappersproduktion, Tre sekler av hantverkstradition. Av kunskap som förts vidare i generationer. Men också – tre sekler av ständig utveckling och förnyelse. Från flottans karduser på 1600-talet, till dagens klimatvänliga produkter.”

Lessebos historia

Göran Johansson, styrelseordförande på Lessebo Paper, la vikt vid att berätta om Lessebo bruks historia i sitt tal. Talet avslutades med orden:

”Vigo Edberg, Tom Olander och jag med familjer och företag bestämde oss lika mycket med hjärtat som den kalkylerande hjärnan att satsa på Lessebo Paper, vi såg stora möjligheter för företaget. Och vi kände nog samma som Johan Lorentz Aschan gjorde en gång i tiden”.

 

Efter ceremonin bjöds sällskapet på en guidad tur i Lessebo Papers anläggning där kungaparet fick se dagens produktion av finpapper. Foto: Pär Johnsson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: