Det finns flera användningsområden där 3d-skrivartekniken utmanar traditionella tekniker. Nu även screen- och bläckstråletryck.
Genom ett doktorandprojekt vid Högskolan i Båstad har Razieh Hashemi Sanatgar tagit fram en ny metod för att med hjälp av en 3d-skrivare trycka på textil. Materialet som hon använt är en blandning av polymer och elektriskt ledande nanofiller, bestående av kolnanorör och kolpulver.
Gjort en studie
– Eftersom 3d-tryck är en ny teknik, så har inte vidhäftningen av polymerer och nanokompositer på textila material utforskats grundligt. Det vi nu har gjort är en systematisk studie där vi har undersökt effekten utifrån olika processparametrar för hur polymerer och nanokompositer fäster på textila material, berättar Razieh.
Potentiella användningsområden är produktion av bland annat smarta bandage, VR-handskar, plan med senor- och värmeegenskaper, sportplagg, räddningsutrustning och medicinsk utrustning.
Flexibilitet i produktionen
De tryckprocesser som främst används i dag, som screen- eller med bläckstråle-teknik, kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier menar Razieh. Den metod som nu tagits fram öppnar upp för en större flexibilitet i produktionsprocessen.
– Målet med min forskning är att utveckla en integrerad och skräddarsydd produktionsprocess för smarta och funktionella textilier som samtidigt använder mindre mängd vatten, energi, kemikalier, ger mindre mängd avfall och därmed lämnar så lite avtryck i miljön som möjligt. Det är samtidigt positivt ur produktionssynpunkt, då metoden är både kostnads- och resurseffektiv, avslutar Razieh Hashemi Sanatgar.