Sweflex tog grepp om miljöfrågan

PUBLICERAD: 17 oktober 2019
UPPDATERAD: 17 oktober

[metaslider id=”206264″]

Nya EU-direktiv, krav på varumärkesägaren, nya material och processer för framtiden och aktuella lösningar är den röda tråden under Sweflex seminarium för förpackningsbranschen den 17 oktober i Tylösand. 

Sweflex, Svensk Flexografiförening, höll seminarium om hållbara förpackningar och krav på varumärkesägaren. Under dagen fick åhörarna lyssna till en rad experter från förpackningsbranschen.

Nya krav för svenska producenter

Inledde dagen gjorde Laetitia Reynaud från Intergraf med en genomgång av EUs senaste direktiv om miljökrav som rör förpackningar. Efter det konkretiserade Cathrine Löfgren från forskningsinstitutet RISE ned det till en svensk kontext.

Laetitia Reynaud, Intergraf och Cathrine Löfgren från RISE inledde seminariedagen med att prata om EU-direktiv och dess påverkan på den svenska marknaden.
Laetitia Reynaud, Intergraf och Cathrine Löfgren från RISE inledde Sweflexs seminariedag med att prata om EU-direktiv och dess påverkan på den svenska marknaden.

Några av de som påverkas mycket av dessa direktiv är livsmedelsbranschen. Inbjudna för att tala om detta ämne var Erika Bertilsson från Arvid Nordquist och Stefan Elm från Ica. Under deras presentationer gavs en rad exempel på hur de båda företagen arbetar med ämnet.

Flera företag på plats

Einar Ahlström som är materialspecialist på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, knöt därefter ihop säcken under förmiddagen med att prata om design för återvinning i en cirkulär ekonomi. Under eftermiddagen talar representanter från företagen Holmen, Paper Province, Trioplast och FTA Europe om bland annat fossilfria laminat och förpackningstrender.

Mer information om dagen hittar du här.

Ett längre reportage om Sweflexs seminariedagar kommer publiceras i Sign&Print längre fram.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Nyheterna duggar tätt hos Plockmatic

Det bjuds på ett smörgåsbord av produktnyheter i Plockmatics monter under Sign&Print Scandinavia, bland annat inom broschyrhäftesproduktion och automatiserade skärbord.
Plockmatic Tommy 1 webb

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2