Industriellt digitaltryck av laminat för golv och möbler

PUBLICERAD: 21 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 oktober
Unilin och Agfa gör gemensam sak på mässan Inprint i München där de visar upp digitalt produktionstryck av laminatgolv och möbler.

Agfa står för inkjet-skrivarna och Unilin står för laminaten när de tillsammans ställer ut på mässan Inprint 2019. Bläckutskrivna laminat för golv och möbler står i fokus.

Unilin och Agfa har tillsammans gjort en kraftsamling för att undersöka om det är genomförbart att använda bläckstråleskrivare för att skriva ut dekorpapper i hög hastighet för användning till golv och möbler.

Visas på mässa

Resultatet av samarbetet kring digitalt produktionstryck av laminatgolv och möbler kommer de båda företagen presentera på den industriella tryckmässan Inprint 2019 i München. I samarbetet förenas Agfas vattenbaserade bläck och digitaltrycksteknik (rulle till rulle) med Unilins konventionella primerbeläggningar.

”Lätt att integrera”

Enligt Agfa är produktionssättet konkurrenskraftigt och uppsättningarna med bläck och primers konkurrerar på samma nivå som att producera med gravyrtryck i höga volymer.

– Att integrera det här i befintliga tillverkningsanläggningar är lätt eftersom denna innovativa teknik är helt kompatibel med konventionell bearbetning inklusive impregnering, pressning, skärning och fräsning, säger affärsutvecklingschef Jasmine Geerinckx på Unilin.

Från start till mål

Tom Cloots, chef för affärsområdet industriell inkjet hos Agfa, säger att fördelen med den digitala processen är den kan användas under en mönsterdesigns hela livscykel. Från uppstarten med en liten körning, produktion av hög volymer, och till de sista utskriftsbatcherna när en specifik design är på väg att fasas ut.

– Denna flexibilitet möjliggör ett snabbt svar på marknadens behov och minimerar samtidigt olönsamma lagernivåer.

Münchenmässan Inprint 2019 pågår 12-14 november.

 

 

 

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm