Industriellt digitaltryck av laminat för golv och möbler

Unilin och Agfa gör gemensam sak på mässan Inprint i München där de visar upp digitalt produktionstryck av laminatgolv och möbler.

Agfa står för inkjet-skrivarna och Unilin står för laminaten när de tillsammans ställer ut på mässan Inprint 2019. Bläckutskrivna laminat för golv och möbler står i fokus.

Unilin och Agfa har tillsammans gjort en kraftsamling för att undersöka om det är genomförbart att använda bläckstråleskrivare för att skriva ut dekorpapper i hög hastighet för användning till golv och möbler.

Visas på mässa

Resultatet av samarbetet kring digitalt produktionstryck av laminatgolv och möbler kommer de båda företagen presentera på den industriella tryckmässan Inprint 2019 i München. I samarbetet förenas Agfas vattenbaserade bläck och digitaltrycksteknik (rulle till rulle) med Unilins konventionella primerbeläggningar.

”Lätt att integrera”

Enligt Agfa är produktionssättet konkurrenskraftigt och uppsättningarna med bläck och primers konkurrerar på samma nivå som att producera med gravyrtryck i höga volymer.

– Att integrera det här i befintliga tillverkningsanläggningar är lätt eftersom denna innovativa teknik är helt kompatibel med konventionell bearbetning inklusive impregnering, pressning, skärning och fräsning, säger affärsutvecklingschef Jasmine Geerinckx på Unilin.

Från start till mål

Tom Cloots, chef för affärsområdet industriell inkjet hos Agfa, säger att fördelen med den digitala processen är den kan användas under en mönsterdesigns hela livscykel. Från uppstarten med en liten körning, produktion av hög volymer, och till de sista utskriftsbatcherna när en specifik design är på väg att fasas ut.

– Denna flexibilitet möjliggör ett snabbt svar på marknadens behov och minimerar samtidigt olönsamma lagernivåer.

Münchenmässan Inprint 2019 pågår 12-14 november.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *