Planskrivare för känsliga produkter

Mio Fric och Joakim Persson på Marabu Scandinavia berättar om möjligheterna med den nya promotionskrivaren SF-200.

Marabu blir exklusiv återförsäljare för en modifierad lösningsmedelsbaserad planskrivare för utskrifter på mer känsliga produkter.

Exempel på några produkter som har tryckts i maskinen.

alla tidigare maskiner i Roland DG:s LEF-serie härdas bläcket med uv-lampor. Nu har tillverkaren tagit fram en ny modell för användaren som vill kunna skriva ut på känsliga material och produkter, ett koncept av lösningsmedelsbaserade bläckfärger.

Mångårig partner

Marabu är en mångårig partner till Roland DG, och kommer att sälja maskinen. Marabu har med sitt sortiment av tryckfärger inom tampo- och screentryck många år av trogna industrikunder. Ett segment som maskinen riktar sig mot.

– Därför har vi lite vägen in till de här kunderna redan och blir en naturlig partner för detta, förklarar Mio Fric, säljrepresentant på Marabu.

 

Roland DG började utveckla maskinen redan för två år sedan, med Marabu som partner. Och i oktober i fjol visades en prototyp av maskinen när Marabu höll öppet hus för sina kunder.

– Vi har den marknaden i dag, det vill säga industrin. Det återstår att se om vi lyckas nå ut med den här produkten till industrin för utskrifter av mer känsliga produkter. Det kan vara till leksaker eller läkemedelsindustrin.

Skriver ut på de flesta objekt
Maskinen har två fack. Ett värmeskåp för förvärmning av materialen innan utskrift, och ett torkskåp.

Maskinen har två fack. Ett värmeskåp för förvärmning av materialen innan utskrift, och ett torkskåp.

Joakim Persson, servicetekniker på Marabu, berättar att maskinen bygger på uv-bläckmaskinen LEF2-200. Framför allt har det bytts bläck, komponenter och slangar som tål det nya lösningsmedlet. Uv-lampan är borttagen och istället har det satts dit en ny torkenhet. Maskinen är utrustad med Epsons printhuvuden och bygget drivs med programvaran VersaWorks.

Lösningsmedelsbaserad färg

Likt tidigare kan maskinen skriva ut på de flesta objekt och material med CMYK-färger och dubbelt vitt som kan komma till användning för att printa ett bottenlager på mörka material. Utskriftsbordet är 508 x 330 millimeter, samma som i uv-maskinen.

– Den är omgjord för att användas med lösningsmedelsbaserade färger. Den har inget med uv alls att göra, utan nu är det första konceptet med lösningsmedel i den här typen av printer.

Materialet behöver förvärmas

Under själva utskriftsbordet finns två fack – ett värmeskåp som förvärmer och ett torkskåp. Innan det är dags att skriva ut krävs att materialet värms upp. Det gör att porerna i materialet öppnas så att färgerna fastnar. Efter utskriften läggs produkten i en låda för torkning. Lösningsmedlet i bläcket avdunstar i och med torkningen och därmed är också produkten färdig. En säkerhet i jämförelse med uv-bläck där det är svårt att förvissa sig om att bläcket är tillräckligt härdat.

Joakim Persson jämför det lösningsmedelsbaserade bläcket till maskinen med ett eco solventbläck, ungefär det som redan används i Roland DG:s print&cut-maskiner.

– Det är samma typ av bläck. Det som är speciellt är väl att du behöver både förvärma materialet och sedan torka det. Det har tidigare varit problem när du har haft tjockare material.

Uv-bläck klarar inte kraven

– En tandborste har till exempel varit svår att värma upp och svår att torka. Då behöver du ett sorts värmeskåp för att förvärma materialet och sedan ett fack för att torka det efter utskriften, säger han och förtydligar:

– Det har varit svårt att få fram innan och är egentligen det som är speciellt, men sedan är ju självklart bläcket anpassat efter detta.

Joakim och Mio visar upp en rad produkter där man inte vill ha uv-bläck, helt enkelt för att det inte finns något uv-bläck som klarar kraven på känsliga produkter på marknaden i dag. Det kan vara engångsbestick i trä, plasttandborstar, mobilskal eller leksaker.

Något kunder har efterfrågat

Hur ser då efterfrågan ut? Enligt Mio Fric har kunder till Marabu kommit frekvent med förfrågningar om en maskin som även kan ta sig an mer känsliga produkter.

– Vi har haft flera kunder som har kommit in här som har haft tandborstar, bestick och annat i återvunnen grön plast. Då har vi tidigare i princip fått säga nej, alternativet i så fall är tampotryck. Nu ser jag det som potentiella maskinförsäljningar.

Utskriftsbordet är 508 x 330 millimeter.

Utskriftsbordet är 508 x 330 millimeter.

Mio Fric säger att Marabu till att börja med siktar på att nå märkningsindustrin med skrivaren. Men det är bara början.

– Tanken är att vi ska rikta oss mot industrin och mer känsliga produkter. Vi ser möjligheter just inom känsliga produkter och vi inbillar oss att just personalisering är något som kommer. Vi ser i andra branscher att det kommer mer och mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Programvara för storformat håller takten med höga hastigheter

Canon har samarbetat med mjukvaruföretaget One Vision för att integrera storformatskrivare med en programvara som automatiserar arbetsflödet från början till slut.
– Kunder måste kunna vända bort jobb snabbare för att kunna möta efterfrågan, och samtidigt minimera sina resurser, säger Michele Tuscano på Canon. 

Publicerat av: