Digitalt tryck för flexible

Italienska Rigoli erbjuder en digital tryckpress, med Memjets bläckteknik, för under tre miljoner kronor.

Det går faktiskt att få fullt fungerande digitaltryck av flexible och papper till under tre miljoner kronor. Det är italienska Rigoli, i Sverige representerat av Sigraphics i Växjö, som utvecklat en maskin baserad på Memjets nya skrivhuvuden.

Robert Johansson på Sigraphics säljer den digitala flexible-maskinen på den svenska marknaden….

Rigoli är ingen nykomling i branschen. Sedan 1945 har de utvecklat och byggt maskin för förpackningsbranschen. I somras släppte Memjet helt nya bläckhuvuden som arbetar parallellt över hela den drygt meter breda maskinbredden.

– Vi ser en egen nisch inom förpackningsmaskiner för mindre företag, säger Robert Johansson och förklarar företagets intresse för att gå in i denna, för dem, nya nisch.

Växer inom förpackning

Det schweiziska företaget Sigraphics, med dotterbolag i Växjö, har traditionellt varit specialiserade inom tryck och efterbehandling för tryckerier.

… och i hela Norden är det Charlie Selcuk som säljer.

– Nu växer vi även på förpackningssidan, säger kollegan Charlie Selcuk.
– Det var materialbredden på 1067 millimeter och den höga hastigheten – 18 meter per minut vid 1600 x 800 pixlar per tum – som väckte vårt intresse. Med livsmedelsgodkänd färg kan man här producera hyfsat stora serier av förpackningsmaterial, där varenda förpackning kan vara unik. I en tid med private label, närodlat och nischade produkter ser vi ett stort behov av en maskin som gör förpackningsmaterial anpassat till detta.

Mer svärta plus gråtoner

Tryckningen görs i fyrfärg samt grått. Den senare färgen möjliggör både ett större djup i det svarta och finare gråtoner. När man väl har maskinen, kan den givetvis också användas till annat. Sigraphics nämner till exempel att de för en kunds räkning har testtryckt en 100 meter lång tapetvåd utan skarvar.

Rigoli är livsmedelsgodkänd och kan onlinekopplas med en fyllningsmaskin.

Ger fina detaljer

Genom att droppstorleken är så liten – bara drygt en picoliter – så kan även väldigt fina detaljer komma med. Maskinen har också dubbla svarta kanaler, vilket ger ett bättre djup i trycket.

Italienska Rigoli kommer att fortsätta utveckla maskinerna i samarbete med Memjet. Det innebär bland annat att de i början av nästa år kommer med en maskin med pigmenterat bläck och dubbla huvuden. Redan dagens huvuden klarar dock att justeras i höjd upp till fem centimeter. Och det finns flera lösningar att koppla inline, om man exempelvis vill kapselförsluta och fylla en bana löpande, så att helt färdiga, fyllda påsar kommer ut i andra änden av Rigoli tryckpressen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


”Tonerbaserat digitaltryck har en stark position på marknaden”

Med Imagepress C10010VP introducerar Canon efterföljaren till sin Imagepress C10000VP. Den nya serien består av två modeller och enligt tillverkaren erbjuder de mer automatisering och fler alternativ i mediahanteringen. Sign&Print pratar med Mark Lawn, chef för Professional print solutions på Canon Europe, om de nya skrivarna.

Publicerat av: 

Fakta om Sign&Print Connect

Välkommen som utställare på Sign&Print Connect 9–11 februari 2021

För första gången möts vi. Alla. Oavsett var vi bor. Oavsett om vi kan resa eller inte. Under tre dagar kopplar vi upp oss. Pratar och diskuterar. Tittar på produkter. Gör affärer. Deltar i seminarier. Tittar på hur andra gör – i andra företag, i andra länder.

Som utställare kan du visa allt – även de där stora maskinerna som svårligen låter sig flyttas. Och för en gångs skull träffar du kunder från hela landet – inte med slagsida på Stockholm. Och varken

Publicerat av: