Från idé och design till bygg

PUBLICERAD: 12 november 2019
UPPDATERAD: 12 november
Patrick Sylvander och Patrik Johansson på PEN Interiör.
Patrick Sylvander och Patrik Johansson på PEN Interiör.

Hos Pen Interiör är designavdelningen själva hjärtat i verksamheten. Nu ställer företaget om för att kunna erbjuda en större helhet till kunderna.

Inget projekt är det andra likt för PEN Interiör i Jönköping. Företaget vilar på två ben, mässor och restauranginredning. De genomför runt 200 mässprojekt per år.

Vetlandaföretaget Hydros matsal 2019.
Vetlandaföretaget Hydros matsal 2019.

– Vi har projekt som startar och genomförs på en vecka och projekt som sträcker sig över ett helt år, säger Patrik Johansson, affärsområdeschef för mässorna.

Företaget har ett nära samarbeten med ett 30-tal snickerier samt montör- och belysningsföretag med mera.

– Vi vill knyta till oss dessa samarbeten så mycket som möjligt och jobba med leverantörer i regionen.

Outsourcar trycket

Så är det även med tryckerier numera. Sedan i somras har Pen valt att outsourca trycket, från att tidigare ha tryckt allt själva. En kostnadsbesparing för att få mer kontroll.

– Vi har bra byggledare som sköter arbetet på plats, vi har bra team med projektledare och inköpare. När vi själva har designen i huset medför det att vi själva har kontroll på materialen och hela flödet.

– Arbetet går från idé till att vi lämnar över montern eller exempelvis nyckeln till restaurangen. Vi är flexibla i vårt arbete och är lyhörda med kundernas idéer och önskemål, säger Patrick Sylvander, affärsområdeschef för restaurangsidan, och utvecklar:

– Vi erbjuder inte bara den fyrkantiga lösningen utan vi har ett modultänk och ett sätt att jobba på som baseras framför allt på mässidan. Att bygga montern, klä in den och sedan återanvända den för att göra något nytt. Och vi får våra designer att tänka likadant – att återanvända produkter som vi har haft till att göra något nytt, säger Patrick Sylvander, affärsområdeschef för restaurangsidan.

Återanvänder koncept och material

– Vi arbetar och vidareutvecklar arbetet med kunden och går från att ta mässmonterns koncept och material och återanvänder det till att bli ett showroom.

– Kan vi också hitta kostnadsbesparingar åt kunden så är det bra.

 

Design i hjärtat av verksamheten

Framåt ligger fokus på att arbeta tätare i de olika affärsområdena, tillsammans med PEN Products som har sitt säte i Växjö och levererar alla typer av köksutrustning som pizzaugnar, men också ner på artiklar som tallrikar, koppar med mera.

  Vi ska jobba mer med att erbjuda helheten. Vi ska vara företaget som står för totalentreprenaden på hela bygget.

Designavdelningen beskriver Johansson och Sylvander som själva hjärtat i hela verksamheten. Oftast börjar projektet från scratch med en tom yta. Där kunden förklarar sina behov, kriterier och önskemål, ibland mer fåordigt, ibland ungefär vad de vill ha. Sedan är det dags för designern att skapa ett förslag.

– Med hjälp av våra designer tar de fram olika koncept och material beroende på vad det är för typ av kund. Är det exempelvis en wellpappkund så blir det ju naturligt att man väver in deras produkter. En röd tråd i det hela. Det finns alltid en tanke bakom.

[metaslider id=”206562″]

Oftast levereras en presentation till en budgeterad kostnad.

– Det är viktigt att vi håller kostnadsbilden också för vi vill ju att designen ska ta ut sina svängar ordentligt, men samtidigt på ett smart sätt. Och få fram om det är något som kunden vill satsa mer på. Och sedan kan det bli lite smårevideringar, exempelvis kring effekt- och allmänbelysningen.

Trender och materialval

På frågan om inredningstrender och materialval säger Patrik Johansson att det printades mycket på trä förra året. Nu satsar man mer på sköna mjuka färger.

– Nu vill man ha lite hållbara material och mer träkänsla.

Jimi Renfjord och Amelia Schildt Berisha på PEN:s designavdelning diskuterar färg- och materialval.
Jimi Renfjord och Amelia Schildt Berisha på PEN:s designavdelning diskuterar färg- och materialval.

Han säger att utvecklingen går mot att skapa en mer hemtrevlig mysig miljö. Att printa på vinyl med trälook som monteras på skivor av plast.

– Print på folier och vinyler som efterliknar en träfinish används i allt större utsträckning.

– Jag tycker också att man har gått från att vilja ha laminat på väggarna till att vilja ha mer äkta material. Jag kan inte säga att det är en trend men jag tycker det förflyttar sig åt det hållet. Sedan, framför allt i en restaurang, så vill man ha en lättskött yta och att få det underhållsfritt samtidigt som man ser en trend i att jobba med massiva material, kanske böjbar plywood på sina sitsar eller lätta tunna stålkonstruktioner. Nätt, luftigt och ljust, säger Patrick Sylvander och tillägger:

– Man vill bryta upp det som är vitt och kantigt med mjuka material som tyger. Design, logistik i utrymmena och kostnadsmedvetenhet är viktigt och i kundernas fokus.

Interaktiv inredning

Samtidigt blir inredningen allt mer interaktiv. Inom detta området är ett av PEN:s mål att kunna erbjuda mer digitala och interaktiva lösningar med samarbetspartner:

Mcdonalds nya koncept juni 2019.
Mcdonalds nya koncept juni 2019.

– Till exempel med snabbmatskedjor så är det att jobba med app-lösningar och interaktiva kiosker. Man skär egentligen ner på personalen, men man vill flytta personer från kassan ut till lobbyområdet eller ut i restaurangen. Och det är mycket digitala skyltar. Det kommer mer och mer. Upplevelsen betyder allt mer i inredningen i våra miljöer.

– Kunden förväntar sig mer av restaurangen utöver maten.

Skapa wow-känsla för kunden

Sylvander säger att det handlar om att alltid överträffa kunden. Design och konstruktion arbetar fram intressanta och smarta lösningar. Projektledaren behöver i samråd med projektdeltagarna söka rätt leverantörer. Nästa projekt är nästa utmaning.

– Det är det som är så häftigt, att skapa en wow-känsla för kunden när den kommer dit och ser att vi har lyckats.

 

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper