Han skapade ett litet tryckeri

PUBLICERAD: 22 november 2019
UPPDATERAD: 22 november

Vi bad Robert Johansson hos Sigraphics berätta om en utmaning han fick. Ett nystartat tryckeri skulle skapas för under en halv miljon kronor.

– Jag fick uppdraget av en kund som ringde mig för något år sedan. Det var några som länge drömt om att starta ett eget tryckeri. Men naturligtvis var resurserna små – samtidigt som förväntningarna var stora. Så notan fick inte landa över en halv miljon kronor, samtidigt som utrustningen både skulle kunna trycka broschyrer, konturskära etiketter och göra transfertryck till tröjor och liknande.

Robert Johansson på Sigraphics.

– I basen lade jag in en OKI 9541. Då kör jag fyrfärg kombinerat med vit toner. Det gör att du kan göra transfer för mörka kläder och för utskrifter på färgat media.

– Sedan behövs givetvis en skärmaskin. Där valde jag Dumor Easycut 46. Den har en bredd som klarar 455 millimeter och ett djup på 460 millimeter, så jag kan trycka i fullt format i Oki och sedan skära ner det till exempelvis A3.

– Ska trycket bli till en broschyr så behöver det falsas. Där har de fått en ren falsmaskin, nämligen Dumor Easyfold.

– Ska broschyren även klammerhäftas, så kan de göra det i booklet makern BM30.

– Om trycket istället är gjort på transferpapper, så ska det nu över på ett annat substrat. För detta krävs en värmepress. Där valde jag en Secabo TC 5.

– Om det slutligen ska bli en figurskuren etikett, så krävs en skärplotter. Det blev Skycut V48.

– Därmed fick kunden ett komplett tryckeri, som har större bredd än de största. Och vad landade notan på? Priset landade faktiskt under 350 000 kronor.

Robert Johansson, Sigraphics, skapade ett tryckeri för under en halv miljon, med tryckpress, etikettproduktion, broschyrer och transfertryck.

Läs vidare

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Kniper eftertraktat avtal med Fujifilm

Gibon har sedan tidigare Konica Minoltas och Ricohs digitalpressar och skrivare i sitt utbud. Nyligen blev det klart att företaget även blir svensk återförsäljare för Fujifilm.
Daniel_Nyström_Gibon

Förfinad teknik ger 30 procent snabbare utskrifter

Swissqprint släpper Karibu 2. Det är andra generationen av den 3,4 meter breda rulle till rulle-skrivaren. Nu med ny skrivhuvudsteknik, en printupplösning upp till 1350 dpi och 30 procents snabbare utskrifter i produktionsläget.
FotoJet (35)

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1