Han skapade ett litet tryckeri

Vi bad Robert Johansson hos Sigraphics berätta om en utmaning han fick. Ett nystartat tryckeri skulle skapas för under en halv miljon kronor.

– Jag fick uppdraget av en kund som ringde mig för något år sedan. Det var några som länge drömt om att starta ett eget tryckeri. Men naturligtvis var resurserna små – samtidigt som förväntningarna var stora. Så notan fick inte landa över en halv miljon kronor, samtidigt som utrustningen både skulle kunna trycka broschyrer, konturskära etiketter och göra transfertryck till tröjor och liknande.

Robert Johansson på Sigraphics.

– I basen lade jag in en OKI 9541. Då kör jag fyrfärg kombinerat med vit toner. Det gör att du kan göra transfer för mörka kläder och för utskrifter på färgat media.

– Sedan behövs givetvis en skärmaskin. Där valde jag Dumor Easycut 46. Den har en bredd som klarar 455 millimeter och ett djup på 460 millimeter, så jag kan trycka i fullt format i Oki och sedan skära ner det till exempelvis A3.

– Ska trycket bli till en broschyr så behöver det falsas. Där har de fått en ren falsmaskin, nämligen Dumor Easyfold.

– Ska broschyren även klammerhäftas, så kan de göra det i booklet makern BM30.

– Om trycket istället är gjort på transferpapper, så ska det nu över på ett annat substrat. För detta krävs en värmepress. Där valde jag en Secabo TC 5.

– Om det slutligen ska bli en figurskuren etikett, så krävs en skärplotter. Det blev Skycut V48.

– Därmed fick kunden ett komplett tryckeri, som har större bredd än de största. Och vad landade notan på? Priset landade faktiskt under 350 000 kronor.

Robert Johansson, Sigraphics, skapade ett tryckeri för under en halv miljon, med tryckpress, etikettproduktion, broschyrer och transfertryck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nannatrycket halverar
kostnad för papper och färg

Holmebo Paper lanserar ett nytt papper för riktigt tunt tryck. Tillsammans med en ny rundbindare från Horimatic skapas en produkt med full funktionalitet men minimal vikt.
– Idén är att du trycker på ett mycket tunt papper – lite drygt 14 gram per kvadratmeter. Genom att du har en produkt med minst 64 sidor – men helst 96 sidor eller fler – så får du stadgan, säger Holmebos vd Nils Ringlek.

Publicerat av: