Han skapade ett litet tryckeri

PUBLICERAD: 22 november 2019
UPPDATERAD: 22 november

Vi bad Robert Johansson hos Sigraphics berätta om en utmaning han fick. Ett nystartat tryckeri skulle skapas för under en halv miljon kronor.

– Jag fick uppdraget av en kund som ringde mig för något år sedan. Det var några som länge drömt om att starta ett eget tryckeri. Men naturligtvis var resurserna små – samtidigt som förväntningarna var stora. Så notan fick inte landa över en halv miljon kronor, samtidigt som utrustningen både skulle kunna trycka broschyrer, konturskära etiketter och göra transfertryck till tröjor och liknande.

Robert Johansson på Sigraphics.

– I basen lade jag in en OKI 9541. Då kör jag fyrfärg kombinerat med vit toner. Det gör att du kan göra transfer för mörka kläder och för utskrifter på färgat media.

– Sedan behövs givetvis en skärmaskin. Där valde jag Dumor Easycut 46. Den har en bredd som klarar 455 millimeter och ett djup på 460 millimeter, så jag kan trycka i fullt format i Oki och sedan skära ner det till exempelvis A3.

– Ska trycket bli till en broschyr så behöver det falsas. Där har de fått en ren falsmaskin, nämligen Dumor Easyfold.

– Ska broschyren även klammerhäftas, så kan de göra det i booklet makern BM30.

– Om trycket istället är gjort på transferpapper, så ska det nu över på ett annat substrat. För detta krävs en värmepress. Där valde jag en Secabo TC 5.

– Om det slutligen ska bli en figurskuren etikett, så krävs en skärplotter. Det blev Skycut V48.

– Därmed fick kunden ett komplett tryckeri, som har större bredd än de största. Och vad landade notan på? Priset landade faktiskt under 350 000 kronor.

Robert Johansson, Sigraphics, skapade ett tryckeri för under en halv miljon, med tryckpress, etikettproduktion, broschyrer och transfertryck.

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm