Mer än 140 sidor hos Konica Minolta

PUBLICERAD: 10 december 2019
UPPDATERAD: 10 december
2,5 miljoner tryck ska nya C14000 klara. Det är en mycket stor kapacitetsökning från tidigare modeller. Färgkassetterna är dimensionerade efter detta.
2,5 miljoner tryck ska nya C14000 klara. Det är en mycket stor kapacitetsökning från tidigare modeller. Färgkassetterna är dimensionerade efter detta.

När Konica Minolta nu lanserat sin 140-sidors tonermaskin, så är det väldigt mycket mer än företagets snabbaste maskin som presenterats. Det är ett helt koncept med minskad service, kvalitetsgranskning av vartenda ark och möjlighet att trycka färdiga liggande A4-broschyrer i maskinen.

De 140 sidorna är otroligt viktiga för att bevara konkurrenskraften på en ständigt mer pressad marknad. Ändå imponeras potentiella kunder förmodligen mer av det matta, offsetliknande trycket, upplösningen på 2 400 dpi och förmågan att i full hastighet köra upp till 450 grams papper. Om jag ska välja att speciellt lyfta fram en av de här egenskaperna, så väljer jag det offset-liknande trycket. Här kan offset och digitaltryck blandas, där större upplagor körs i offset och de mindre digitalt. Om trycken sedan ska stå bredvid varann på en hylla, så fungerar det. På riktigt.

80 sidor A3 i minuten

Redan när maskinerna nådde 100 sidor per minut påpekade många leverantörer att man nått vad som var möjligt med färgtoner. Ville man köra snabbare var det inkjet som gällde. Men knappt hade detta etablerats som sanning, innan den ena efter den andra presenterade maskiner som kunde köra 130–140 sidor i minuten. Och när nu Konica Minolta kommer med AccurioPress C14000 så kan den köra 80 sidor A3 i minuten, alltså motsvarande 160 sidor A4, som är det man mäter på. Kör man A4-papper är det dock 140 sidor som är det maximala.

– Och hastigheten bevarar vi, oavsett om du kör på tunt papper eller är uppe på maximala 450 grams papper, säger operatören när jag får titta närmre på C14000. Eftersom det bara finns en fuser i maskinen ska dock temperaturen justeras när jag går mellan olika ytvikter av papper. Att gå upp i temperatur går snabbt, men att minska går något långsammare. Så det är inte säkert att det bästa är att köra omslag och inlaga i en arbetsgång, ifall tjockleken varierar mycket mellan inlaga och omslagspapper och fusern behöver ställa om.

Det är inte bara 140 sidor i minuten som är det nya i Konica Minoltas nyaste skrivare. Dessutom kan man nu köra liggande A3. Viktigast är nog ändå att man nu får ett matt tryck som kan blandas med offsettryck.
Det är inte bara 140 sidor i minuten som är det nya i Konica Minoltas nyaste skrivare. Dessutom kan man nu köra liggande A3. Viktigast är nog ändå att man nu får ett matt tryck som kan blandas med offsettryck.
Kontroll och variabeltryck

Tryckarken läses av vid inmatningen. Först sitter en sensor som känner av papperets tjocklek. Därefter kommer en sensor som känner av vikten. Slutligen analyseras ytan. Därefter väljer pressen själv bland över 300 inlagda tryckprofiler. Men det räcker inte med grundinställningen. Något kan gå fel under trycket. Därför finns IQ-501 som tillval, bestående av två scannrar och Konica Minoltas spektrofotometer. Utrustningen är så avancerad att den till och med håller reda på variabeltryck där bilder och text varierar.

– Det är inte obligatoriskt att köpa till IQ-501, men flertalet kunder förväntas göra det, säger Michael Molbæk från Konica Minolta, när vi får titta på maskinen i Köpenhamn. Med IQ-501 har användaren en garanti för att varje tryckark granskas. Här upptäcks ränder i trycket eller konstiga prickar på något enstaka ark. Eftersom det här är en produktionsmaskin som är tänkt för upp till 2,5 miljoner tryck i månaden, så blir den extra kostnaden väldigt låg per tryckt ark. Samtidigt öppnas för medical och säkerhetstryck, där jag måste kunna garantera att allt tryck är korrekt. Vi kan även räkna med att en del av dessa maskiner kommer att stå och mer permanent trycka kartong.

Nu kan användaren, tack vare den onlinekopplade maskinen, producera liggande A3. Det möjliggör produktion av praktverk, kartböcker och stora instruktionsböcker med upp till 200 sidor.
Nu kan användaren, tack vare den onlinekopplade maskinen, producera liggande A3. Det möjliggör produktion av praktverk, kartböcker och stora instruktionsböcker med upp till 200 sidor.
Öppnar för liggande A4

Med C14000 öppnar Konica Minolta också för att kunna köra liggande A4-broschyrer. Eftersom de ju har kvar höjden, så betyder det att de kan göra riktiga praktverk med 30 x 30 centimeter stora sidor. Tillsammans med en ny efterbehandlare för liggande A4 så kan 50 ark klamras, falsas, pressas med fyrkantsrygg och skapa en 200-sidig bok.

Till sommaren 2020 kommer Konica Minolta att ha pappersmagasin med tre olika sorters papper och den nya längden. Redan nu kan längre papper matas från ett specialfack. Och arken kan vara upp till 130 centimeter långa (90 centimeter om man vill trycka på båda sidorna och vända i maskinen).

Jag skrev innan om 450 grams papper. En annan spännande möjlighet är att trycka på strukturpapper. Fusern är gjord så att dess temperatur kan variera tillräckligt för att gå från 80 till 450 grams papper. Det betyder också att den kan ställas så att den värmer lite extra och smälter ner tonern i strukturpapper. Toner består ju till över 90 procent av plast som bränns in i substratet.

Hög hastighet och volymer

Med AccurioPress C14000 blir glappet till den stora B2-inkjetpressen KM1 lite mindre. Det är framför allt månadsvolymen, att C14000 ska klara 2,5 miljoner A4-sidor i månaden, som imponerar. Men också hastigheten. C14000 producerar motsvarande 8 400 sidor A4 i timmen och KM1 motsvarande 12 000 sidor. Men KM1:ans arkformat på 58 x 75 centimeter kommer C14000 inte i närheten av. Inte KM1:ans pris heller …

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Landa Printing överraskade stort på Drupas presskonferens

Med överraskande försäljningssiffror och presentationen av två nya tryckmaskiner var Landa en av de stora överraskningarna på Pre-Drupa Press Briefing i Düsseldorf i slutet av mars. Sign&Print var där.
Landa_01

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5