PDF-specifikation ska förenkla för skyltbranschen

Ghent Workgroup, GWG, släpper en ny PDF-specifikation för att hantera arbetsflödet inom skyltsegmentet. Den inkluderar bland annat betraktningsavstånd och skalningsfaktor som ska förenkla arbetet. 

– Den nya specifikationen är tänkt att täcka en mycket bred marknad. Det är därför utmanande att göra en gemensam standard. Vi släppte en offentlig betaversion för sex månader sen. Den nya specifikationen kommer göra det lättare att skicka PDF-filer till skyltleverantörerna och sätta den välbehövliga standardiseringen på marknaden, säger David van Driessche, vd för GWG och Chief technology officer för Four Pees.

Betraktningsavstånd och skalningsfaktor

Två delar som specifikationen tar hänsyn till, enligt Ghent Workgroup, är betraktningsavstånd och skalningsfaktor. Betraktningsavståndet är det genomsnittliga avståndet mellan skylten och betraktaren. Det kan vara så lite som en meter när det gäller affischer och upp till 75 meter för till exempel motorvägsskyltar. Ju större avståndet är, ju lägre bildupplösning kan man ha.

Skalningsfaktor är ett annat allmänt begrepp när man talar om storformat. Eftersom filerna kan bli väldigt stora och inte alla applikationer kan hantera det, så skapar många designer PDF-filer som är hälften så stora, eller ännu mindre, som den slutliga tryckta storleken.

Öppnar upp för fler färgspektrum

Till skillnad från tidigare specifikationer öppnar den nya upp för olika färgspektrum som kan användas i en PDF-fil. Detta är viktigt eftersom det i dag finns en rad färgspektrum som används på marknaden. För första gången tillåter specifikationen användning av kalibrerad RGB eller L*a*b* för alla element i pdf-dokumentet.

Gratis att installera

Den nya specifikationen och de inställningar som krävs för att installera den är gratis och finns tillgängliga på Ghent Workgroups hemsida.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Programvara för storformat håller takten med höga hastigheter

Canon har samarbetat med mjukvaruföretaget One Vision för att integrera storformatskrivare med en programvara som automatiserar arbetsflödet från början till slut.
– Kunder måste kunna vända bort jobb snabbare för att kunna möta efterfrågan, och samtidigt minimera sina resurser, säger Michele Tuscano på Canon. 

Publicerat av: 

Epson fixar många tröjor och tyger

Epson har sina rötter i att göra skrivare för fotografer. Därför var man tidigt ute med extra färger som grått och ljusare varianter av cyan och magenta. Allt för att återge färgerna så precist som möjligt. Nu kommer en ny skrivare med en bredd på 160 centimeter och kapacitet att trycka åtskilliga meter i timmen.

Publicerat av: