PDF-specifikation ska förenkla för skyltbranschen

Ghent Workgroup, GWG, släpper en ny PDF-specifikation för att hantera arbetsflödet inom skyltsegmentet. Den inkluderar bland annat betraktningsavstånd och skalningsfaktor som ska förenkla arbetet. 

– Den nya specifikationen är tänkt att täcka en mycket bred marknad. Det är därför utmanande att göra en gemensam standard. Vi släppte en offentlig betaversion för sex månader sen. Den nya specifikationen kommer göra det lättare att skicka PDF-filer till skyltleverantörerna och sätta den välbehövliga standardiseringen på marknaden, säger David van Driessche, vd för GWG och Chief technology officer för Four Pees.

Betraktningsavstånd och skalningsfaktor

Två delar som specifikationen tar hänsyn till, enligt Ghent Workgroup, är betraktningsavstånd och skalningsfaktor. Betraktningsavståndet är det genomsnittliga avståndet mellan skylten och betraktaren. Det kan vara så lite som en meter när det gäller affischer och upp till 75 meter för till exempel motorvägsskyltar. Ju större avståndet är, ju lägre bildupplösning kan man ha.

Skalningsfaktor är ett annat allmänt begrepp när man talar om storformat. Eftersom filerna kan bli väldigt stora och inte alla applikationer kan hantera det, så skapar många designer PDF-filer som är hälften så stora, eller ännu mindre, som den slutliga tryckta storleken.

Öppnar upp för fler färgspektrum

Till skillnad från tidigare specifikationer öppnar den nya upp för olika färgspektrum som kan användas i en PDF-fil. Detta är viktigt eftersom det i dag finns en rad färgspektrum som används på marknaden. För första gången tillåter specifikationen användning av kalibrerad RGB eller L*a*b* för alla element i pdf-dokumentet.

Gratis att installera

Den nya specifikationen och de inställningar som krävs för att installera den är gratis och finns tillgängliga på Ghent Workgroups hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *