Jagar alltid de perfekta jobben

PUBLICERAD: 13 januari 2020
UPPDATERAD: 13 januari
Svante Oledal, vd på offsettryckeriet Lenanders i Kalmar ser att miljöarbetet har gett resultat.

Offsettryckeriet Lenanders har genomgått resan med att satsa på miljö och kvalitet. Nu ser de också att kunderna efterfrågar detsamma och kan börja skörda frukterna. De jagar alltid de perfekta jobben.

– Vi har arbetat sedan 2007 med att minimera vår miljöpåverkan. Den största boven vi har att slåss med är transporten. Men vi har ett eget bokbinderi vilket gör att vi försöker göra så mycket som möjligt här. Vi försöker leverera just-in-time så att vi kan leverera härifrån direkt till slutkunden, säger Svante Oledal, vd sedan drygt 2,5 år tillbaka på offsettryckeriet Lenanders i Kalmar.

Svante Oledal säger sig ha börjat se att kunderna efterfrågar trycksaker som andas miljö och kvalitet. I takt med att inköparna blir yngre så har man mer förståelse för hållbarhet. Han säger att papper och trycksaker för bara några år sedan sågs som något fult att få hem i brevlådan. Men ett skifte i uppfattningen hos gemene man har börjat skönjas:
– Trycksaker drar faktiskt mindre energi än vad den digitala världen kostar i förhållande till utsläpp och energi. Det tror jag hela branschen har glädje av.

Tre arkoffsetpressar jobbar

Arkoffset står för cirka 75 procent av Lenanders omsättning. Trogna avtalskunder och tryckjobb som vunnits via upphandlingar står för den stora delen av orderingången.
Tre åttafärgs tryckpressar är stommen i produktionen.

Tre arkoffsetpressar finns i produktionen.

– Vi är väldigt trygga i att kunna leverera. Skulle det bli stopp i en av tryckpressarna så har vi två till. Och med den styrkan i personalen vi har så kan vi byta maskin vilket gör att vi har en leveranstrygghet som är stor. VI klarar toppar i produktionen på ett bra sätt.

På senare år har de även byggt upp en avdelning med digitalmaskiner.

– Förr arbetade vi mycket med underleverantörer. Men det kom att handla mycket om miljötänket för oss – att öka den interna flexibiliteten och att kunna använda personalen effektivare. Därmed blev det ett naturligt steg att ta hem digitalproduktionen.

Valde ett offsetlikt digitaltryck

Svante Oledal säger att när valet kom till vilken uppsättning av digitalpressar de skulle satsa på, så var det naturligt att jämföra med tryckkvaliteten i offset.
– Vi valde Canon för det var det mest offset-lika trycket man kunde få ut. Offset trycker in färgen i papperet och digitaltrycket lägger färgen utanpå. Då blir det en annan känsla. Då gäller det att kunna ställa in maskinen så bra som möjligt för att kunna trycka till exempel omslag digitalt.

Oledal har varit vd sedan 2,5 år tillbaka och hans uppgifter har till stor del handlat om att fortsätta driva verksamheten i den riktning som redan var påbörjad. Under hösten har mycket energi lagts på att uppnå kvalitetscertifieringen Certifierad grafisk produktion (CGP). Certifieringen avser allt tryck, både offset och digitalt.

 

– För oss har det varit viktigt att all personal ska dokumentera vad de gör i produktionen. Dokumenterar man det inte, så finns det inte, säger Svante Oledal och fortsätter:

– Alla digitala maskiner har ju egen kalibrering i sig och kör mot sina förinställda värden. Men när man tar in den digitala avdelningen i en offsetproduktion så ska de ju vara kalibrerade mot offsettrycket. Det är kul, för då kan vi ge våra kunder ett kvitto på att vi sköter oss. Det har vi lagt ner mycket tid på under hösten.

Har gått igenom generationsväxling

Det har också funnits andra utmaningar att ta itu med.

Projektledaren Margareta Carlsten Åkerlind…

– Det har varit väldigt mycket att klara av generationsväxlingen och att hitta vår lönsamma nisch. Att hitta lagom stora jobb, inte de alltför stora.

– Vi har en ganska hög medelålder, men jag tycker att vi har lyckats att få in yngre medarbetare, både på bokbinderi-, tryck- och digitalavdelningen. Vi har haft bra rekryteringar. Det är kul.

Vad är då den perfekta tryckbeställningen för Lenanders? Svaret från Oledahl är att det är nästintill omöjligt att svara på. Många faktorer spelar in – när i tid jobbet kommer in, val av papperskvalitet, pappersstorlek, och efterbehandling, kundkontakten, etcetera.

– Så det perfekta jobbet letar vi alltid efter, säger han.

Säljaren och projektledaren Magnus Huzell.

Svante Oledahl säger att det har varit en nedgång i tryckeribranschen, men han tror på en ökad försäljning för Lenanders kommande år. I ekvationen krävs det att Lenanders möter professionella kunder som lämnar material med hög kvalitet. Om en beställning lämnas till tryckeriet och allt stämmer så går jobbet nästan rakt in på plåt och ut, sen är det färdigt.

– Vi har märkt från våra pappersleverantörer att vi, som så många andra, har minskat i volym så till vida att vi har minskat i antalet pappersark som vi förbrukar. Men vi ligger bättre till än många av våra kollegor. Och när det gäller antalet tryckplåtar vi förbrukar så är det istället stigande.

Rika på efterbehandling

I bokbinderiet kan Lenanders erbjuda det mesta. Här finns stans- och skärmaskiner, möjligheter till limbundna böcker och klammerhäftade broschyrer samt effekter och präglingar. De erbjuder också lagerhållning, paketerring och distribution. Framgent väntar fler investeringar i efterbearbetningen, men vad specifikt vill Oledahl inte berätta i nuläget.
– Jag tror på investeringar i maskinparken. Men jag tror fortfarande inte på hårdpärmen för där kan vi inte konkurrera med våra kollegor i utlandet. Bokpärmsbinderierna har ju nästan försvunnit från Sverige. Det är tråkigt men att konkurrera med de priserna man köper in det för från utlandet klarar vi inte.

Hur ska ni utvecklas framåt?

– Jag tror på ännu närmare relation till våra kunder, och mer efterbehandling på sikt. Jag tror mer på att förklara för kunderna hur vi resonerar kring kvalitet och att finnas närvarande fysiskt på de marknader vi vill agera på.

 

Om Lenanders

Magnus Gottfridsson tog över det anrika offsettryckeriet 2007 när företaget omsatte runt 20 miljoner kronor. Då fanns det en offsetpress och en mindre digitalmaskin i produktionen Sedan dess har företaget utökat produktionskapaciteten till tre åttafärgs tryckpressar, och även byggt upp en digitaltrycksavdelning. Lenanders har i dag närmare 40 anställda och i senaste bokslutet omsatte företaget runt 75 miljoner kronor. Magnus Gottfridsson är sedan fem år tillbaka fokuserad på marknad och övergripande utvecklingsfrågor medan Svante Oledal innehaft vd-posten sedan mars 2016. Företaget skriver på sin hemsida att de är klimatneutrala sedan 2008 och att de blev först i Norden med helt klimatneutrala trycksaker i samarbete med ClimatePartner. Ett företag som är certifierat av TÜV.

Läs vidare

Canon blickar mot nya marknader

Det är ett Canon i toppform som, med sin 4 800 kvadratmeter stora monter på Drupa, visar varför de är ledande inom flera teknologier.
Drupa_Canon

100 Revoria Press PC1120 installerade i Europa

Fujifilm har nu gjort sin hundrade installation av sin flaggskeppsmodell Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnit flera utmärkelser under åren.
IMG_4094

Hårdvara är kärnan hos nystartade Signcore

Samma dag som Fespa öppnade gick Signcoms vd Robert Nyblom ut med att han driver vidare maskinverksamheten i ett nytt bolag. Sedan dess har bitarna fallit på plats och vägen framåt är solklar.
Signcore 3

Epson går i personaliseringens spår

Mindre serier med kundanpassade produkter, det är en tydlig trend i den grafiska branschen. Epson lanserade två nyheter inom detta segment på Fespa: en UV-skrivare och en DTF/DTG-skrivare. Båda instegsmodeller av desktopstorlek.
Epson 1

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5