EFI sätter D i rullsegmentet

PUBLICERAD: 5 februari 2020
UPPDATERAD: 5 februari
EFI:s chef på inkjetsidan i Israel, Hanan Yosefi, demonstrerade nya Vutek-skrivare med inkjetteknik för mellanstora volymer i rullsegmentet.

Nu finns det mer att välja på i rullsegmentet för tryckare som skriver ut skyltkampanjer och annan grafik. EFI täpper till hålet i sitt mellanregister med D-linjen. En mångsidig produktionsmaskin, utan att för den delen gå hela vägen upp till företagets högvolymsprintrar.

– Vi har vår instegsmodell 32r och våra flaggskepp 3r+ och 5r+, men vi har listat ut att marknaden har ett behov av produkter i mellansegmentet, säger Hanan Yosefi, EFI:s chef på inkjetsidan i Israel, om de två produktsläppen när vi träffas i EFI:s democenter i Bryssel.

Design i namnet

De nya Vutek-skrivarna, utvecklade för att producera korta och medelstora volymer, har fått beteckningarna D3r och D5r. Bokstaven D står för Design.

EFI är anpassade för att kunna skriva ut olika typer av grafik, kampanjer och skyltar.

– En del kanske blir förvånade att vi lanserar skrivare i mellansegmentet, men det som framför allt kommer att överraska dem är att de kommer kunna använda fler applikationer. Något som kan få företag att växa och bli mer lukrativa när det kommer till olika produkter och priset per kvadratmeter, säger han och tillägger att utöver det som EFI:s flaggskepp gör på inkjetsidan, så går det att addera klarlack och vitt i printet som kan användas för att göra grafiska effekter på en rad olika applikationer. Dock tillägger han att fyra färger hittills ses som tillräckligt för de flesta kunder i dag.

Ersätter Quantum-maskiner

Den tidigare maskinlinjen Quantum + har tagits till sin spets. Den ersätts nu av de två nya Vutek-rullskrivarna i mellanklassen, enligt Yosefi. För befintliga Quantumkunder finns ingen möjlighet till maskinuppgraderingar.

– Vi fullföljde och expanderade den maskinlinjen så långt vi kunde, och sen såg vi att D-linjen gör Quantumlinjen överflödig. Det finns ingen mening längre att fortsätta utveckla den maskinlinjen. När vi såg att vi kunde få riktigt bra volymer med den här nya linjen så valde vi att göra den som en separat maskinlinje, och samtidigt eliminera och stoppa Quantumproduktionen, säger Hanan Yosefi.

EFI:s nya Vutek-skrivare, D3r och D5r, ersätter Quantum-skrivarna och är utvecklade för att producera korta och medelstora volymer.

Den mindre modellen, D3r, skriver ut upp till 204 kvadratmeter i timmen, den större och bredare modellen producerar något mer, 244 kvadratmeter. I jämförelse med toppsegmentet så är det en närmast halvering av hastigheten.

Många olika tilläggsfunktioner

Sammantaget har de nya inkjetskrivarna samma fördelar som high end-linjen och det finns möjligheter att bygga på med en radda funktioner, enligt Hanan Yosefi. Dessa extra funktioner, eller värden om man så vill ( många finns redan som tillägg till 3r+ och 5r+) kommer givetvis till ett högre pris men kan hjälpa till att automatisera produktionen ytterligare. I ett urval finns vitt och klart bläck, automatisk bakgrundsbelysning av media och möjlighet att printa block out på transparenta filmer – exempelvis två olika motiv på varsin sida av filmen.

Skärfunktioner horisontellt och vertikalt går att få inline vilket gör att en skärplotter blir överflödig.

Det finns också möjlighet till skärning av ark horisontellt och uppslitsning vertikalt inline. Exempelvis kan en fem meters banner skäras ner till 20 mindre delar inline. Ett annat tillägg är Roll and tape, en påkopplingsbar utrustningsenhet som rullar och tejpar ihop ark efter att de har skrivits ut.

En titt på baksidan av maskinen. Max 40 centimeter av materialrullen går till spillo när den laddas i maskinen, berättar Hanan Yosefi på EFI.

Hanan Yosefi försäkrar att maskinerna kommer till ett pris i mellanregistret som möjliggör för kunder att differentiera sig gentemot andra tryckare på marknaden som inte har lika hög kvalitet och flexibilitet.

– Det handlar om att få bästa kvalitet och bästa flexibilitet när det kommer till funktioner och möjligheter med lack och vitt. Allt till ett pris i mellanregistret som offrar lite när det kommer till produktiviteten gentemot våra flaggskepp i Vutek-serien. Men det har gjorts med förnuft så att mellanstora kunder kan få vad de behöver.

Skarp text och följsamma skuggor

D3r- och D5r-skrivarna är likt toppmodellerna utrustade med Piezo-skrivhuvuden och EFI:s så kallade Ultradrop-teknik som är till för att skapa smidighet i skuggor, färgövergångar och skarp text ner till punktstorlek tre. Storleken på bläckdropparna är sju picoliter och upplösningen når upp till 1 200 dpi. Toppmodellerna skriver ut med åtta bläckfärger i 16 kanaler. D3r och D5r skriver ut med sex färger – CMYK, och tilläggen vitt och klarlack. Även i dessa maskiner flödar alla bläckfärger i dubbla kanaler, totalt tolv stycken.


Led-lamporna som härdar uv-bläcket gör det möjligt att printa på mer värmekänsliga material. Det egenutvecklade bläcket sägs tåla påfrestningar på utomhusapplikationer i upp till tre år.

EFI har också satsat på att minska avfallet. Enligt tillverkaren går maximalt 40 centimeter material till spillo när en materialrulle laddas i maskinen. Och för den användare som vill köra multi-roll kan två eller tre 1,6 meters rullar skrivas ut sida vid sida i en körning.

D-linjen levereras till kunden med digital front end-lösningen – EFI Fiery ProServer SE – programvara för arbetsflöde, färghantering, ripp-lösning och andra produktionsverktyg i ett paket.

EFI framhäver speciellt maskinernas mångsidighet. En användare kan printa med glansiga och matta effekter – allt från väggvepor, ljuslådor till fönstergrafik, skyddsfilmer, wrappingfolier, lastbilskapeller till tavlor, affischer med mera. Skrivarna har också ett Museum-printläge med ”nästan fotografisk kvalitet” för den som vill göra avtryck på riktigt när det är dags för vernissage i konsthallen.

Det totala ägandeskapet

Hur står sig ert totala ägandeskap för kunden (Total cost of ownership, TCO) i jämförelse med era konkurrenter?

– Vår TCO är bättre, sett ur många aspekter. För att nämna några – sättet vi sparar material vid laddning och vid avlastningen, sättet att materialmöjligheterna och marknaden blir större och mer mångsidig för kunderna. Även på bläcksidan med fördelen att det är låg bläckförbrukning. Men också saker som har att göra med hur man använder maskinen, och möjligheterna i efterbehandlingen. Allt detta ger ett totalt ägandeskap som är väldigt fördelaktigt.

Återförsäljare ser efterfrågan

Den skandinaviska återförsäljaren Marabu ser att det finns en efterfrågan på de nya maskinmodellerna på den svenska marknaden. Victor Bildsten, digital försäljningschef framhåller D-linjens höga upplösning och sju picoliters droppstorlek som han menar tar hand om allt från de finaste jobben till väggvepor med längre betraktningsavstånd, som då också produceras betydligt snabbare.

Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia.

– Behovet på den svenska marknaden finns definitivt och vi ser många producenter som i dag använder en hybridprinter till att producera majoriteten av jobb rulle till rulle. Vid en ökad totalvolym så kan man komplettera med en rulle till rulle-printer som höjer produktiviteten för rulljobben. Samtidigt frigörs tid för att även ta hand om fler jobb på hårda skivmaterial, säger Victor Bildsten och fortsätter:

– Sedan finns det även flertalet producenter som idag använder 2–4 stycken 1,6 meters rulle till rulle-printrar som skulle kunna ersättas med en större printer som dessa, och istället få samma eller högre output till en bättre ekonomi, samt möjligheten till att bredda sortimentet med fler produkter.

Försäljningen är igång
Användare kan printa bland annat väggvepor, ljuslådor ,fönstergrafik, skyddsfilmer och stora kampanjskyltar med de nya Vutek-skrivarna.

Försäljningen av produktionsskrivarna D3r och D5r har redan dragit igång i Sverige och priset på maskinerna i grundutförandena hamnar i 3 respektive 3,5 miljonersklassen:

– Vi säljer dessa modeller redan nu och för de som är intresserade av att titta på dessa maskiner så arrangerar vi resor till Bryssel där de står i EFI:s democenter.

 

Fotnot: Electronics for imaging, EFI, visade för första gången upp D-maskinlinjen för omkring 800 deltagare på företagets årliga användarkonferens  Connect i Las Vegas, 19–22 januari. För de europeiska kunderna kom premiären veckan därpå i EFI:s democenter i Bryssel.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm