Skärning har blivit centralt

Jacob Hansen leder Zünd Skandinavien, med 20 medarbetare och service i alla nordiska länder. Många maskinvarianter finns utställda i Odder, utanför Århus i Danmark. Där byggs också speciallösningar, så att kunden kan testa innan leverans.

Jacob Hansen leder Zünd Skandinavien, med 20 medarbetare och service i alla nordiska länder. Många maskinvarianter finns utställda i Odder, utanför Århus i Danmark. Där byggs också speciallösningar, så att kunden kan testa innan leverans.

Det finns en ständigt ökande efterfrågan på att figurskära, fräsa och borra. Dessutom ska gärna robotar lägga upp arken och plocka bort det färdiga. Men priserna på utrustningen varierar enormt. Vi bestämde oss för att titta djupare på schweiziska Zünd.

Exempel på ett tillbehör som automatiskt matar tygrullar för uppskärning, bland annat för beachflaggor eller delar som ska användas för att sy provkollektioner.

Exempel på ett tillbehör som automatiskt matar tygrullar för uppskärning, bland annat för beachflaggor eller delar som ska användas för att sy provkollektioner.

Det började med ett samtal runt konferensbordet på redaktionen. Varför kostar några skärutrustningar tio gånger mer än andra? Vad är det som får några att betala en miljon kronor för att göra samma sak som en maskin för en fjärdedel kan klara av? Vi tittade på vem som ligger högt i pris och konstaterade att schweiziska Zünd befann sig där. En ekonomisk kartläggning visade att de samtidigt har en hög omsättning, som till och med ökat efter finanskrisen för tio år sedan.

– Det stämmer. Först var vi oroliga när finanskrisen slog till. Sedan upptäckte vi att den istället drev våra kunder till att söka effektivare arbetssätt. Våra maskiner sparar väldigt mycket manuellt arbete. De är ofta lätta att räkna hem. Resultatet blev därför att vi istället ökade vår omsättning under krisåren, berättar Jacob Hansen, som är vd i Zünd Skandinavien.

– Alla våra maskiner tillverkas i Schweiz. Cirka 80 procent av delarna produceras inom något tiotal kilometer från fabriken. I samma område finns klock- och optikproducenter. Så krav på precision och hög kvalitet är standard i allt som produceras. Det ser du bland annat på att maskiner som tillverkades när Zünd startade 1984, fortfarande är i daglig produktion. Och en tio år gammal maskin kan eftermonteras med de senaste tillskotten av robotar, automatiskt verktygsbyte och mjukvaror och göra samma saker som en fabriksny.

Kraven på skärmaskiner har ökat enormt sedan Zünd startade sin tillverkning 1984. I dag står 700 av deras maskiner i Norden. Även de äldsta klarar fortsatt daglig produktion – vilket ger höga begagnatpriser.

Kraven på skärmaskiner har ökat enormt sedan Zünd startade sin tillverkning 1984. I dag står 700 av deras maskiner i Norden. Även de äldsta klarar fortsatt daglig produktion – vilket ger höga begagnatpriser.

Jacob Hansen säger att Zünd aldrig har gått back och ägs av en familj.

Alla reservdelar finns i lager hos Zünd Skandinavien. Zünds filosofi är att de schweiziska värdena ska vara inbyggda: Lång livslängd och hög precision.

Alla reservdelar finns i lager hos Zünd Skandinavien. Zünds filosofi är att de schweiziska värdena ska vara inbyggda: Lång livslängd och hög precision.

– De upplever en relation till vår familj och vi har därför fått använda Zünds namn, även om vi är en fristående återförsäljare. I gengäld utvecklar vi egna hjälpfunktioner och flera av de saker du ser i vår utställning är sådant som vi utvecklat själva, här i Danmark, berättar han. I utställningshallen utanför Århus pekar han på några av robotarna, kameraavläsningen och på det specialtillverkade glasbordet som möjliggör avläsning av trycket från baksidan. Vi återkommer längre ner till varför det är viktigt.

Hansen påpekar att man kan köpa ett skärbord från dem för runt en halv miljon kronor. Då har man all den inbyggda kvaliteten och möjlighet att sätta in flera olika verktyg. Och – inte minst viktigt – man har en maskin som kan vara igång dygnet runt och arbetar med toleranser som ligger på bråkdelar av en millimeter.

– När slutpriset blir högre beror det på att vi även erbjuder så många storlekar och möjligheter för automation, påpekar Jacob Hansen. Koppla på en robot och maskinen kan arbeta många timmar efter att alla gått hem. Sätt in flera verktyg på skärbommen och låt maskinen själv byta mellan olika skärverktyg. Lägg till en stapeliläggare och en avläggare som kan hantera tjocka Re-board eller Kapa-skivor. Eller installera ett rullband som drar fram tyger som ska skäras. Och så vidare och så vidare.

Ha bordets storlek i åtanke

– Storleken på maskinen är det enda du behöver låsa dig för vid inköpet. Det minsta bordet är 133 x 80 centimeter och det vi säljer mest av är det på 220 x 320 centimeter. Men det kan komma att ändra sig till det 320 centimeter breda bordet, eftersom allt fler skaffar tre meter breda rullskrivare. Då sätter du i rullen, Eye in the sky laddar automatiskt in filen med skärprogrammet, matar fram rullen, låter en robot plocka bort de färdigskurna delarna, matar fram och fortsätter skära och så vidare.

Martin Roed visar funktionen hos den nyutvecklade lösningen med ett glasbord och underliggande kamera. Det förenklar mycket när något ska skäras på baksidan.

Martin Roed visar funktionen hos den nyutvecklade lösningen med ett glasbord och underliggande kamera. Det förenklar mycket när något ska skäras på baksidan.

– Har du mycket som kan skäras, så kan du beställa D3-bordet med två balkar med verktyg. Då skär du olika delar av arket samtidigt och kan därigenom dubbla produktiviteten på vissa jobb.

Köp inte fler verktyg, robotar och automation än du behöver. Med Zünd kan till och med en tio år gammal maskin uppgraderas till dagens nivå.

Köp inte fler verktyg, robotar och automation än du behöver. Med Zünd kan till och med en tio år gammal maskin uppgraderas till dagens nivå.

De olika modellernas storlek styrs av vakuumplåtarna – precisionsplåtar med små, små tätt sittande hål. De är 47 centimeter breda och tre plåtar täcker bredden i en 133 centimeter bred maskin, medan det krävs fem i en som är 220 centimeter. Varje vakuumplåt styrs automatiskt av mjukvaran och kan stängas av i zoner, så att man bara har vakuum på de ställen där det faktiskt ligger material.

Som tidigare nämnt utvecklar Zünd Skandinavien egna lösningar. En sådan är ”Eye in the sky”, som är en kamera som sitter monterad ovanför maskinen. Den läser då av streckkod och skärmärken på det tryck som lagts på bordet. Så även om allting ligger snett, så blir skärningen precis.

Vd:n Jacob Hansen och marknadsansvarige Martin Roed i Zünd Skandinavien.

Vd:n Jacob Hansen och marknadsansvarige Martin Roed i Zünd Skandinavien.

Är en öppen plattform

Streckkoden gör också att maskinen själv hittar den CAD-fil som beskriver hur det ska skäras eller fräsas och med vilka verktyg. Själva filen kan skärbordet själv plocka hem från en server, eftersom maskinen samarbetar med alla marknadens system för arbetsflöde. Den meddelar också produktionsdata tillbaka till servern, när arbetet är avslutat. Zünd är en öppen plattform, så även om du skulle ha ArtiosCAD data, som exempelvis produceras av mjukvaran från konkurrenten Esko, så kan Zünd läsa och arbeta med den.

Många av Zünds lösningar levereras i dag med robotar. Robotens verktyg kan varieras och skapas ofta av Zünd Skandinaviens ingenjörer.

Många av Zünds lösningar levereras i dag med robotar. Robotens verktyg kan varieras och skapas ofta av Zünd Skandinaviens ingenjörer.

– Samma gäller Caldera, Onyx, Solid Work och filer från Agfa. Det är bara att skicka över det, säger Jacob Hansen. Filen kan också vara en Auto-CAD fil från någon industriell tillämpning. Även om grafiska branschen fortsatt är viktigast för oss, så är det allt fler av våra kunder som köper maskinerna för någon industriell tillämpning – som att skära ut förpackningar, fräsa profiler i trä eller liknande.

Zünd har även en egen Adobe Illustrator plug-in, Zünd Design Center, som innehåller en lång rad färdiga skärlösningar för olika förpacknings- och displaytillämpningar. De användare som har detta program kan skicka över Illustrator-filer till sina kunder, så att de sedan lätt kan göra original till ett stort antal olika förpackningar, reklamskyltar, reklamställ, figurer etcetera.

– När kunden är klar skickar de originalet till tryckeriet, som skapar en 3d-fil, som kunden sedan kan snurra runt och granska innan de trycker.

Även inmatarbordet med en glasplatta och kamera är något som Zünd Skandinavien själva har uppfunnit.

– Tänk dig att du ska skära bort bitar av exempelvis Re-Board, för att kunna vika. Då måste du skära på baksidan, men all information om jobbet och dess skärmärken ligger på den sida som är nedåt i maskinen. Istället för att du då först ska lägga stora, tunga skivor med den tryckta sidan uppåt – för att läsa märkena – och sedan vända innan du börjar skära, så har du nu en kamera under glasskivan, som läser av exakt vad som ska göras med den aktuella skivan.

Kör långa jobb på kvällen
En plug-in till Illustrator ger Zünds kunder tillgång till ett stort bibliotek med förpackningar, skyltar med mera. En fil skickas då till den som layoutar. Denne kan därefter se resultatet i 3d på sin skärm, innan filen skickas till tryck och skärning.

En plug-in till Illustrator ger Zünds kunder tillgång till ett stort bibliotek med förpackningar, skyltar med mera. En fil skickas då till den som layoutar. Denne kan därefter se resultatet i 3d på sin skärm, innan filen skickas till tryck och skärning.

På Fespa-mässan i fjol var det tätt med besökare som tittade på när en Canon Arizona skrev ut skivor som av en robot sedan överfördes till Zünd, där det skars. De färdiga delarna togs omhand av roboten, innan nytryckta skivor fördes över på nytt till bordet. På det här sättet kunde en holländsk skyltmakare, med ett tiotal anställda, låta maskinerna arbeta många timmar efter att all personal gått hem. Under dagen gjordes alla korta jobb, medan de långa sparades till kvällen, när maskinerna fick stå och arbeta på egen hand.

– En robot håller väldigt många år och är väldigt lätt att programmera med olika jobb, säger Jacob Hansen.

– Vi har installerat Zünd-system med robotar i ett antal grafiska företag i Norden. Intresset för robotar ökar i takt med att mjukvarorna blir allt bättre på att integrera dem i helhetslösningen.

– Industrin efterfrågar också fler speciallösningar. Vi installerade till exempel våra maskiner ihop med en komplett produktionslinje hos Saint Gobain i Lund. Det har nu spritt sig, så den här franska byggmaterialtillverkaren nu köpt samma system även på andra fabriker runtom i världen.

Levererar en helhetslösning

Speciallösningarna bygger de nästan alltid upp färdigt i lokalerna i Danmark. Sedan kan kunden komma och se så att allting – inklusive kameraavläsning och robotar – fungerar som det ska, innan produkten skeppas iväg.

Den exklusiva lampfabrikanten Louis Poulsen använder Zünds skärbord för att skära ut komplicerade former i plast.

Den exklusiva lampfabrikanten Louis Poulsen använder Zünds skärbord för att skära ut komplicerade former i plast.

– Och när produkten hamnar hos kund, så finns det med ett anpassat mediebibliotek som ger råd om precis vilka knivar och andra verktyg som ska användas för olika typer av jobb.
Vi vill gärna tänka brett och leverera en helhetslösning. Så länge det ingår ett Zündbord, vill vi gärna göra en helhetslösning, där man som kund sedan bara trycker på en knapp.

– Sammanfattningsvis kan jag säga att det du betalar för med ett dyrare skärbord är en lösning som håller i många år, som är precis, som skräddarsys till din produktion och som kan vara i produktion dygnet runt med bibehållen kvalitet över tid, avslutar Jacob Hansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *