iVisby: "Utskjutning har blivit lättare"

PUBLICERAD: 20 februari 2020
UPPDATERAD: 20 februari
Fredrik Hammarström på iVisby Tryckeri ser fördelar med att använda programvaran Prinect i abonnemangsform,

Heidelbergs system för arbetsflöden var tidigare något mer anpassat för de större tryckerierna. För två år sedan ställde de om till en abonnemangstjänst för att tillgodose även de mindre tryckerierna. Sign&Print har talat med tre användare som arbetar med den nya Prinect Production Manager.

I ett år har iVisby Tryckeri arbetat med Prinect. Tryckeriet upplever att en av de största fördelarna med att ha systemet i abonnemangsform är att alla i personalen har tillgång till alla delar. Fredrik Hammarström, projektledare och originalare, arbetar i den dagliga driften och ser framförallt hur det har underlättat i utskjutningsprocessen.

– Vi använder det till både digitaltryck och CTP till tryckpressen, och utnyttjar många inbyggda funktioner för utskjutning. Nu behöver vi inte göra det för hand i Adobes Indesign eller i ett insticksprogram. Tidigare när vi använde Heidelbergs system Signa station så stod personalen i kö, men nu har vi alla tillgång på våra datorer.

Statistik kvar på listan  

Kvar på listan finns att utforska möjligheterna att ta ut statistik på till exempel färgåtgång och produktivitet.

– Just nu koncentrerar vi oss på jobben först, innan vi börjar med statistik, säger Fredrik Hammarström och avslutar:

– I nuläget är det inget med Prinect som jag saknar än. Vi sniffar lite på möjligheterna med förpackningstryck vilket jag tycker är kul, men då kan vi bara lägga till det i vårt avtal.

Från visitkort till storformat

På Wiking Tryck i Malmö trycker man allt från visitkort till storformat och har arbetat med Heidelbergs arbetsflödeslösningar i många år. Alla jobb som kommer in till tryckeriet får med automatik ett arbetsnummer som läggs in i programmet. Sedan styrs resten av flödet därifrån – vilka maskiner det ska tryckas i och vad som ska göras.

– Det är lättarbetat och man har möjlighet att växa i det och koppla det på olika affärssystem. Sen nu med ännu fler automatiseringsmöjligheter som kan göras, så underlättar det i arbetet, säger Martin Malmberg på Wiking Tryck.

Prinect fick en uppdatering under hösten 2019 med nya och delvis molnbaserade funktioner för automatisering av arbetsflödet.
Prinect fick en uppdatering under hösten 2019 med nya och delvis molnbaserade funktioner för automatisering av arbetsflödet.
Avstod från licenser

Efter att den nya abonnemangsformen introducerades upplever Malmberg att det har underlättat i produktionen. Tidigare avstod de från en del av licenserna, som man köpte separat, vilket innebar att anställda inte hade tillgång till alla program samtidigt.

–  När du har det som ett abonnemang med en månadskostnad så har du också möjlighet att utöka eller minska det. Tidigare har man behövt olika licenser för olika delar i produktionen, till exempel arbetsflödet och utskjutning, men nu har du allt i ett. Så det är positivt. Just utskjutningsprogrammet delade vi på tidigare, men nu har alla tillgång till det.

Martin Malmberg på Wiking Tryck har sett positiva förändringar sedan Heidelberg införde de nya abonnemangsformen för Prinect.

Hittills kör Wiking Tryck med en lokal server på plats, men vet om möjligheten att koppla upp sig mot nätet. Nästa steg som de vill ta med Prinect är istället att koppla samman det med sitt befintliga kalkylprogram för att automatisera flödet ytterligare.

”Mer hanterbart”

Hos Litografen i Vinslöv har man nyligen börjat arbeta med Prinect.

– Vi började arbeta med systemet i höstas, så det är helt nytt. Det innebär att personalen fortfarande är gröna, så i dagsläget är det för tidigt att säga hur vi tycker att det fungerar, berättar Peter Karlsson som är vd på Litografen och fortsätter:

– Men att man kunde ha ett abonnemang är en anledning till att vi valde det. Annars hade det varit en för stor kostnad. Nu är det mer hanterbart. Planen är att vi ska fortsätta jobba med det framåt.

Läs vidare

Dataline växer genom förvärv i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Finskt affärssystem för tryckbranschen

Finska File Gallery besöker Sign&Print-mässan i Stockholm för att visa sitt affärssystem, Gallery ERP.
File Gallery

Smart verktyg för enkla beställningar

”Att sälja kommersiella trycksaker kan inte vara enklare.” Så beskriver Lasertryck sin Web2Print-lösning Whitelabel som visas på Sign&Print-mässan i september.
SPG

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449