Electras vd om nya planprintern: ”Det är bara fantasin som sätter gränser”

PUBLICERAD: 30 mars 2020
UPPDATERAD: 30 mars
Jörgen Victor ser stora möjligheter med den senaste maskininvesteringen – en flatbäddsskrivare från Ricoh.

Ricoh får förtroendet igen hos Printhuset Electra när de byter till en planprinter som installeras för att trycka på plywood och alla möjliga specialapplikationer.

För drygt ett halvår sedan kompletterade Printhuset Electra med Ricohs digitalpress 9120 för att bland annat kunna producera utfallande tryck på tidningar, broschyrer och kuvert. Till maskinen valde de full efterbehandling med häft och fals inline vilket gör att de kan få ut en folder eller booklet färdig för leverans. Nu ska även en traditionell flatbäddsskrivare in i huset i Malmö och företaget fortsätter på den inslagna vägen, denna gång med en Ricoh Pro TF6250. Företagets vd Jörgen Victor säger att det var naturligt att göra inköpet då den gamla maskinen som stått och tjänat sitt syfte bra i åtta år, nu börjar bli för gammal.

– Det finns alla möjligheter med den nya. Främst att den är tre till fyra gånger så snabb plus att vi kan printa på elva centimeter tjocka material. Tidigare har vi haft begränsningen fyra centimeter, vilket också det har varit okej.

Printhuset Electra kommer att använda planprintern till allt ifrån skyltar i plywood och metall till popcornbägare och andra specialgrejer som sedan falsas ut i skärbordet. Jörgen säger att maskinen kommer att kunna göra en mängd olika produkter och applikationer.

– Det blir mer unika och speciallösningar som man dessutom kan tjäna mer pengar på. Det är inte lika lätt att tjäna pengar på butiksexponering av kartong till stora butikskedjor i tusentals upplagor. Vi ser att det är mycket jobb för en liten peng.

Ricoh Pro TF6250.
Ricoh Pro TF6250
En klassisk flatbädd

Ricohs maskin lanserades i Sverige i slutet av 2019. Ett kompakt system, 2,5 meter bred och 1,3 meter djup. Uv-led-flatbädden har en bom och vagn som förflyttar sig över materialet. Enligt tillverkaren har de byggt vidare på ingenjörskonsten som återfinns i Ricoh Pro T7210, dock med nytt bläckpaket, utökat färgomfång och snabbare printhastigheter som sträcker sig upp till 116 kvadratmeter i timmen. De sju färgkanalerna är rustade för CMYK samt primer för vidhäftning, vitt som läggs i botten eller som highlight samt clear– skyddslack.

Jörgen Victor säger att de befinner sig i en kundkategori som går mot att producera kortare serier. Där kommer planprintern komma väl till pass.

– Nu öppnar sig andra möjligheter på lite mer udda produkter. Du kan lätt bara lägga en pärm för att personalisera, eller en tegelsten, en trästock eller frigolitskiva. Det är bara fantasin som sätter gränser. Vi printar rätt mycket på plywood. Vi har gjort hela utställningar i olika tjocklekar till kunder.

Robin Karlsson och Tim Svindborg vid Ricohs digitalpress 9120 som är utrustad med både häft och fals inline.
Robin Karlsson och Tim Svindborg vid Ricohs digitalpress 9120 som är utrustad med både häft och fals inline.

Just en flatbäddsskrivare av märket Ricoh har de aldrig haft tidigare, men förtroendet är ändå stort.

– Vi har väldigt god erfarenhet av Ricoh och har kört Ricoh i många många år. Andra märken har fungerat också men inte lika bra. En av anledningarna till investeringen är att vi totalt sett har en god driftsekonomi i maskinerna. En bra deal på allting i stort.

Eftersom det går att printa på det mesta i planprintern blir snarare uppdraget att lära kunderna vad som är möjligt att göra.

– Det får man lära dem. Tyvärr är det alldeles för få kunder som håller sig uppdaterade på vad man kan göra. Där har vi en utmaning att hinna visa och berätta vad vi och branschen kan göra.

[metaslider id=”208765″]

60 procent är stora format

Digitaltryckeriet ser sig som en helhetsleverantör inom det mesta som rör tryck. På kundsidan finns reklambyråer, kommuner och landsting och bygg- och fastighetsbranschen som förses med ritningar, skanning och byggskyltar. De printar och folierar även arbetsfordon till företag. Allt som täcks in i storformat – jättevepor och banderoller på fasader, utställningssystem med mera står för omkring 60 procent av Electras omsättning.

Utöver Malmö finns också produktion i Lund och Eslöv. I Lund ligger fokus på allt inom storformat, vepor, banderoller, dekaler, folier samt skylttillverkning i olika material som Forex, plaster och plåt med mera.

– Vi gör jättemycket plåtskyltar i Lund. Till exempel gör vi alla plåtskyltar och distribuerar över hela Sverige och Tyskland till en kund. Det är bockade plåtar och specialplåtar i olika vinklar.

På frågan varför just skyltar och speciallösningar har blivit ett stort affärsområde för Electra så berättar Jörgen Victor att det beror på att de tidigt bestämde sig för att de måste vara lyhörda mot marknaden och vad deras kunder vill ha.

– Det gäller att hela tiden försöka tillgodose behovet för att behålla kunden i ett större perspektiv. Inte bara göra de vanliga grejerna. Om vi trycker en broschyr eller folder så är vi hundra tryckerier som kan slåss om det, men gäller det en specialbockad plåt med tryck så finns det betydligt färre aktörer att välja mellan. Då blir det stor skillnad i konkurrensen.

– Skyltjobb i olika former är bra jobb för vår verksamhet. Men för att få dem så måste vi göra massa andra grejer till de kunderna för att få dem jobben.

Stor förändring har skett

Electra grundades på 40-talet och har sina rötter i Malmö. På den tiden hette företaget Reprografihuset Electra. 2007 gick Jörgen Victor, tidigare regionchef på Arkitektkopia, in i bolaget och namnet ändrades till Printhuset Electra. Då stöptes företaget om och gick från att ha haft ett ganska smalt produktutbud till att kunna erbjuda ett stort och komplett sortiment.

– Det har skett en enorm utveckling, påtalar Jörgen Victor och berättar vidare om fem förvärv som genomförts i omgångar de senaste fem åren.

– För vår del tror vi att vårt framgångskoncept har varit att vi har fått in kompetens efterhand genom förvärven och inom olika affärs- och produktområden. Det har gjort att vi kan leverera allt till alla våra kunder med egen produktion utan att vi har behövt investera i nya anläggningar. Det har istället kommit med ny kunskap och kompetens.

Printhuset Gruppen Skåne har totalt 21 anställda och omsätter cirka 25 miljoner kronor.

Electra ligger ganska centralt i Malmö med närhet till Västra hamnen. Förr var det kanske en fördel att vara synliga i centrum, men inte i dag, för många gånger går ändå en beställning till leverans på mindre än en timme, enligt Jörgen Victor som nu är i flyttankar:

– Vi håller på att söka oss till utkanten av Malmö för att få en bättre logistik, Bättre lokaler med större ytor för samma pengar, öppnare och enklare att ta sig dit och därifrån.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera