Nannatrycket halverar
kostnad för papper och färg

1 april 2020. Holmebo Paper lanserar ett nytt papper för riktigt tunt tryck. Tillsammans med en ny rundbindare från Horimatic skapas en produkt med full funktionalitet men minimal vikt.
– Idén är att du trycker på ett mycket tunt papper – lite drygt 14 gram per kvadratmeter. Genom att du har en produkt med minst 64 sidor – men helst 96 sidor eller fler – så får du stadgan, säger Holmebos vd Nils Ringlek.

Istället för att vika sidor åt sidan när jag läser, så viker jag bakåt, så att jag har hela tjockleken i produkten. Därigenom skapas stadgan, i kombination med trähalten i det vita papperet. Den speciella rundklammern följer med, så att du hela tiden håller produkten stadigt i handen.

– Med 14 grams papper kan du producera en 96-sidig A4-tidning, som även med omslag väger under 50 gram. Det hade aldrig gått utan kombinationen av rundklammer och att du falsar på tvärs av fiberriktningen, så att du får en stadga i papperet, säger Pål Jakson på Horimatic.

Alla kunder var inte helt övertygade när prover visades på Sign&Print mässan i Helsingfors i mars.

Nannalösningen skulle haft premiär på Drupa. Hela kampanjen låg klar, men nu avvaktar man med lanseringen tills efter Covis-19 viruset härjat färdigt. Därför finns det också en ovilja att berätta vad papperet ska heta.

Från utvecklarnas sida påpekar man dock att det speciellt väl lämpar sig för magasin med mycket färg. Genom att papperet är så tunt, så träffar färgen varann från båda sidorna och skapar ett stöd underifrån. Det gör att färganvändningen kan minskas till en tredjedel med bibehållen bildkvalitet. Det gör papperet speciellt intressant att använda i inkjetpressar, där ju just färgkostnaden – mer än maskininvestering eller hastighet – är det som begränsar användningen.

Idén är att produkterna ska kunna användas i det helt cirkulära systemet PaperLab, som vi skrev om redan 2018 och som i dagarna lanseras som en färdig produkt.

Epson PaperLab

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: