Ny plattform för arkmatad utskrift

Canon tar varioPRINT iX-serien till marknaden. En arkmatad produktionsskrivare med bläckstråleteknik.

Canon har fortsatt utvecklingen av varioPRINT-serien som introducerades för drygt fem år sedan. Nu lanseras en ny bläckstråleskrivare med produktionsvolymer på 1-10 miljoner A4‑utskrifter per månad. Utmärkande för den nya iX-serien är tre viktiga tekniknyheter, enligt tillverkaren.

Mer än 250 maskiner ur varioPRINT i‑serien har installerats runt om i världen sedan försäljningsstarten 2015, uppger Canon. Det är arkmatat produktionstryck med bläckstråleteknik för transaktionsprint av böcker och högkvalitativa direktutskick. Nu väljer tillverkaren att släppa nytt – iX-serien, en vidareutveckling av samma plattform som tidigare.

Själva kärnan i den nya maskinen är den så kallade iQuariusiX-tekniken.

Canon skriver i ett pressmeddelande att tekniken innefattar ett banbrytande torksystem som kombinerar luft och värme med fuktning för att skydda papperet. Resultatet blir stabila utskrifter på många olika utskriftsmaterial, perfekt plana och klara för direkt efterbehandling.

Nya egenutvecklade bläck

En annan nyhet är att företaget har satsat på nya egenutvecklade vatten- och polymerpigmentbaserade bläck. I kombination med funktionen ColorGrip ska detta ge enastående, livfull och hållbar färg på ett brett urval av underlag, inklusive bestruket material upp till 350 gram per kvadratmeter, enligt tillverkaren.

Kvalitetskontrollen är en tredje nyhet som lyfts fram. Med Kyocera-skrivhuvuden utlovas utskriftskvalitet i 1200 dpi som ger knivskarp text och linjedetaljer, mjuka övergångar och perfekta hudtoner. En avancerad kontrollteknik i form av en inbyggd scanner utför automatisk kontroll och justering av enstaka munstycken under produktionen och för att eliminera ränder. Detta minskar både stilleståndstid och spill samt säkerställer hög bildkvalitet, enligt Canon.

Andra förbättringar har också gjorts, bland annat autoigenkänningen i hanteringen av utskriftsmaterial, makulering av skadade ark före utskrift samt en mer precis transport av papperet.

Matteus Celinski på Canon Sverige.

Förbättrar produktportföljen

Matteus Celinski, Sverigechef för Canons affärsområde Production printing products säger i ett pressmeddelande att introduktionen av varioPRINT iX-serien är en väsentlig förbättring av Canons produktportfölj för den grafiska marknaden. Han framhåller också inkjetteknikens fördelar och produktivitet i tider när tryckerier går mot allt snävare tidsgränser och större jobbvolymer i korta serier som kräver snabba omställningar.

– Med varioPRINT iX-serien behöver man inte längre kompromissa mellan kvalitet och materialurval, eller mellan produktivitet och kostnadseffektivitet. Kommersiella tryckerier kan nu tacka ja till i princip alla order och känna sig trygga med att utskriftskvaliteten är felfri, att materialurvalet är otroligt omfattande och att snabba omloppstider inte utgör något problem. Allt detta uppnås med varioPRINT iX-serien.

320 A4-sidor per minut

Enligt Canon klarar den nya arkskrivaren att printa ut mer än 9 000 SRA3-sidor per timme (eller 320 A4-sidor per minut) på ett brett urval av utskriftsmaterial, inklusive offsetbestruket papper från 90 till 350 gram per kvadratmeter. Skrivaren täcker in olika typer av kommersiella applikationer som direktreklam, olika marknadsföringsmaterial, kataloger, tidskrifter och böcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: