Ny plattform för arkmatad utskrift

Canon tar varioPRINT iX-serien till marknaden. En arkmatad produktionsskrivare med bläckstråleteknik.

Canon har fortsatt utvecklingen av varioPRINT-serien som introducerades för drygt fem år sedan. Nu lanseras en ny bläckstråleskrivare med produktionsvolymer på 1-10 miljoner A4‑utskrifter per månad. Utmärkande för den nya iX-serien är tre viktiga tekniknyheter, enligt tillverkaren.

Mer än 250 maskiner ur varioPRINT i‑serien har installerats runt om i världen sedan försäljningsstarten 2015, uppger Canon. Det är arkmatat produktionstryck med bläckstråleteknik för transaktionsprint av böcker och högkvalitativa direktutskick. Nu väljer tillverkaren att släppa nytt – iX-serien, en vidareutveckling av samma plattform som tidigare.

Själva kärnan i den nya maskinen är den så kallade iQuariusiX-tekniken.

Canon skriver i ett pressmeddelande att tekniken innefattar ett banbrytande torksystem som kombinerar luft och värme med fuktning för att skydda papperet. Resultatet blir stabila utskrifter på många olika utskriftsmaterial, perfekt plana och klara för direkt efterbehandling.

Nya egenutvecklade bläck

En annan nyhet är att företaget har satsat på nya egenutvecklade vatten- och polymerpigmentbaserade bläck. I kombination med funktionen ColorGrip ska detta ge enastående, livfull och hållbar färg på ett brett urval av underlag, inklusive bestruket material upp till 350 gram per kvadratmeter, enligt tillverkaren.

Kvalitetskontrollen är en tredje nyhet som lyfts fram. Med Kyocera-skrivhuvuden utlovas utskriftskvalitet i 1200 dpi som ger knivskarp text och linjedetaljer, mjuka övergångar och perfekta hudtoner. En avancerad kontrollteknik i form av en inbyggd scanner utför automatisk kontroll och justering av enstaka munstycken under produktionen och för att eliminera ränder. Detta minskar både stilleståndstid och spill samt säkerställer hög bildkvalitet, enligt Canon.

Andra förbättringar har också gjorts, bland annat autoigenkänningen i hanteringen av utskriftsmaterial, makulering av skadade ark före utskrift samt en mer precis transport av papperet.

Matteus Celinski på Canon Sverige.

Förbättrar produktportföljen

Matteus Celinski, Sverigechef för Canons affärsområde Production printing products säger i ett pressmeddelande att introduktionen av varioPRINT iX-serien är en väsentlig förbättring av Canons produktportfölj för den grafiska marknaden. Han framhåller också inkjetteknikens fördelar och produktivitet i tider när tryckerier går mot allt snävare tidsgränser och större jobbvolymer i korta serier som kräver snabba omställningar.

– Med varioPRINT iX-serien behöver man inte längre kompromissa mellan kvalitet och materialurval, eller mellan produktivitet och kostnadseffektivitet. Kommersiella tryckerier kan nu tacka ja till i princip alla order och känna sig trygga med att utskriftskvaliteten är felfri, att materialurvalet är otroligt omfattande och att snabba omloppstider inte utgör något problem. Allt detta uppnås med varioPRINT iX-serien.

320 A4-sidor per minut

Enligt Canon klarar den nya arkskrivaren att printa ut mer än 9 000 SRA3-sidor per timme (eller 320 A4-sidor per minut) på ett brett urval av utskriftsmaterial, inklusive offsetbestruket papper från 90 till 350 gram per kvadratmeter. Skrivaren täcker in olika typer av kommersiella applikationer som direktreklam, olika marknadsföringsmaterial, kataloger, tidskrifter och böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: