Ny plattform för arkmatad utskrift

PUBLICERAD: 3 april 2020
UPPDATERAD: 3 april
Canon tar varioPRINT iX-serien till marknaden. En arkmatad produktionsskrivare med bläckstråleteknik.

Canon har fortsatt utvecklingen av varioPRINT-serien som introducerades för drygt fem år sedan. Nu lanseras en ny bläckstråleskrivare med produktionsvolymer på 1-10 miljoner A4‑utskrifter per månad. Utmärkande för den nya iX-serien är tre viktiga tekniknyheter, enligt tillverkaren.

Mer än 250 maskiner ur varioPRINT i‑serien har installerats runt om i världen sedan försäljningsstarten 2015, uppger Canon. Det är arkmatat produktionstryck med bläckstråleteknik för transaktionsprint av böcker och högkvalitativa direktutskick. Nu väljer tillverkaren att släppa nytt – iX-serien, en vidareutveckling av samma plattform som tidigare.

Själva kärnan i den nya maskinen är den så kallade iQuariusiX-tekniken.

Canon skriver i ett pressmeddelande att tekniken innefattar ett banbrytande torksystem som kombinerar luft och värme med fuktning för att skydda papperet. Resultatet blir stabila utskrifter på många olika utskriftsmaterial, perfekt plana och klara för direkt efterbehandling.

Nya egenutvecklade bläck

En annan nyhet är att företaget har satsat på nya egenutvecklade vatten- och polymerpigmentbaserade bläck. I kombination med funktionen ColorGrip ska detta ge enastående, livfull och hållbar färg på ett brett urval av underlag, inklusive bestruket material upp till 350 gram per kvadratmeter, enligt tillverkaren.

Kvalitetskontrollen är en tredje nyhet som lyfts fram. Med Kyocera-skrivhuvuden utlovas utskriftskvalitet i 1200 dpi som ger knivskarp text och linjedetaljer, mjuka övergångar och perfekta hudtoner. En avancerad kontrollteknik i form av en inbyggd scanner utför automatisk kontroll och justering av enstaka munstycken under produktionen och för att eliminera ränder. Detta minskar både stilleståndstid och spill samt säkerställer hög bildkvalitet, enligt Canon.

Andra förbättringar har också gjorts, bland annat autoigenkänningen i hanteringen av utskriftsmaterial, makulering av skadade ark före utskrift samt en mer precis transport av papperet.

Matteus Celinski på Canon Sverige.
Förbättrar produktportföljen

Matteus Celinski, Sverigechef för Canons affärsområde Production printing products säger i ett pressmeddelande att introduktionen av varioPRINT iX-serien är en väsentlig förbättring av Canons produktportfölj för den grafiska marknaden. Han framhåller också inkjetteknikens fördelar och produktivitet i tider när tryckerier går mot allt snävare tidsgränser och större jobbvolymer i korta serier som kräver snabba omställningar.

– Med varioPRINT iX-serien behöver man inte längre kompromissa mellan kvalitet och materialurval, eller mellan produktivitet och kostnadseffektivitet. Kommersiella tryckerier kan nu tacka ja till i princip alla order och känna sig trygga med att utskriftskvaliteten är felfri, att materialurvalet är otroligt omfattande och att snabba omloppstider inte utgör något problem. Allt detta uppnås med varioPRINT iX-serien.

320 A4-sidor per minut

Enligt Canon klarar den nya arkskrivaren att printa ut mer än 9 000 SRA3-sidor per timme (eller 320 A4-sidor per minut) på ett brett urval av utskriftsmaterial, inklusive offsetbestruket papper från 90 till 350 gram per kvadratmeter. Skrivaren täcker in olika typer av kommersiella applikationer som direktreklam, olika marknadsföringsmaterial, kataloger, tidskrifter och böcker.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959