Tajtare prepress efter sammanslagning

PUBLICERAD: 3 april 2020
UPPDATERAD: 3 april
Försäljningschefen Jens Gustafsson på Stema i Borås ser fördelar med ett och samma prepress-system.

Boråstryckeriet Stema Specialtryck väljer Agfas programvara Apogee för att allt i huset ska kunna hanteras i ett prepress-system innan tryck.

Stema flyttade in i nya lokaler för drygt två år sedan när sammanslagningen av Responstryck och Stema blev ett faktum. De tolv personerna på prepress-avdelningarna har hittills arbetat med olika program för att göra utskjutning. Några mot screen, andra mot offset och digitaltryck. Tryckordrar färdigställs, layouter, sidor och pdf:er anpassas och optimeras innan de skickas vidare till tryckproduktionen.

Sedan fyra år tillbaka har Stema använt Agfas programvara Asanti på storformatssidan i prepress. Erfarenheten har varit god och nu väljer de att löpa linan ut med leverantören för att alla på företaget ska kunna arbeta med samma prepress-program mot alla typer av tryck.

– Nu investerar vi i Agfas Apogee för hela maskinparken. Största vinningen är att det blir flexiblare för all personal som jobbar med prepress, säger försäljningschefen Jens Gustavsson som har varit drivande i projektet och såg att de kunde göra ytterligare tidsbesparingar.

Olika typer av maskiner för tryck

Den breda maskinparken med olika trycktekniker är en annan viktig faktor som ligger till grund för investeringen.

– Screentryck kombinerat med andra trycktekniker gör oss ganska unika. Med allt under samma tak blir färgstyrningen en viktig del. På vissa sätt når vi kanske inte hela vägen men vi vet om vilka problem som kan uppstå. Vissa filer kommer inte att färgstyras fullt ut i Apogee, men det är ändå en bra hjälp att vi vet att även dessa jobb kommer att gå igenom samma system. Och sedan har du ändå ICC-profileringen i maskinerna, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att vi har kommit till slutsatsen att vi ska arbeta med ett system för att säkerställa vår produktion där vi har så många olika typer av maskiner och med olika fabrikat. Vi har en grupp på prepress som driver detta framåt, det gör att vi kan få ut maximalt av programvaran.

[metaslider id=208879]

Stema börjar på version 11 av Apogee och i avtalet kommer även version 12 att finnas tillgänglig under året. Med programvaran finns valmöjligheten att köra molnbaserat eller göra en installation i huset.

– Vi har blivit rekommenderade att ha en server stående här. Så vi kommer drifta det i huset. Molnet i all ära, men det är mycket tunga filer vi arbetar med.

Fixar tryckfärdiga pdf:er

Stema kommer i huvudsak att använda Apogee för traditionell utskjutning. När layouten är gjord blir det att se till att en tryckfärdig pdf, exempelvis en broschyr, blir utskjuten korrekt så att sidorna hamnar rätt.

– Sedan jobbar vi mycket på att optimera utskjutning med flöden, att minska den tid där personer sitter och gör upplägg som ibland kan vara ganska tidskrävande. Kunden kanske önskar fem olika affischer av en storlek i blandad upplaga. Men sedan kanske det också ska göras ett annat antal affischer med samma layout fast i en annan storlek. Det kan vara lite svårt att manuellt få till ett sådant upplägg optimalt och där kommer vi att använda programvaran för att styra upp pdf:erna som ska tryckas.

Jens Gustavsson säger att det också handlar om att jobben läggs upp på ett smartare sätt. Att optimera tryckytan på arken för att spara material och producera så effektivt som möjligt. Stema satsar också vidare på web-to-print till sina kunder. Detta ihopkopplat med Apogee spar också tid både för kund vid beställning, orderläggning och utskjutning till tryck.

Stema väljer också att använda en programlösning vid orderläggningen för att spara tid.

– Vi kommer att ha en preflight-funktion till alla våra säljare och projektledare. De kommer på så sätt att spara tid genom att själva kunna kontrollera de tryckfärdiga pdf:er som vi får från kund. Man slipper att fråga prepresspersonal: Duger bilderna? Hur stor är den här filen? Vilket tryck? Är det utfall? Och så vidare.

Är varma i kläderna

Avtalet för att använda Agfas lösning sträcker sig över ett år och företaget har valt ett upplägg där de betalar månadsvis. Priset har inte varit en avgörande faktor i valet av programvaran.

– Vi har viktat Apogee mot Prinergy/Pandora (Kodaks motsvarighet) och vår bedömning är att det vi ser växer är storformat. Där är vi redan varma i kläderna med Agfas Asanti, och det blir egentligen ingen förändring att byta till Apogee. När det gäller service och support känner vi också en större trygghet genom en lokal närhet.

Stema Specialtryck kör både screen- och digitaltryck och offset.

Sett i backspegeln så säger Jens Gustavsson att det antagligen rent ekonomiskt hade varit billigare att fortsätta likt tidigare ett tag till, men att de positiva effekterna av Apogee nog lär skönjas på sikt.

– Jag trodde först vi skulle kunna göra en liten kostnadsbesparing på det här. Men det visar sig snarare istället att det blir någon tusenlapp dyrare i månaden. Men jag är helt övertygad av att kompetenshöjningen och mer nyttjanden av flöden gör att investeringen lönar sig, säger Jens Gustafsson.

 

Stemas val av prepress-lösning

Stema Specialtryck börjar på version 11 av Agfas Apogee och i avtalet kommer även version 12 att finnas tillgänglig under året. Med valet av Apogee Prepress får de möjlighet att förbereda och hantera jobb för hela produktionen (storformat, offset, digital och screen) från ett användargränssnitt. Det som även ligger med i affären är optioner som gör att Stema får friare tyglar att själva integrera mot egna system via XML.

 

Läs vidare

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Mässpremiär för Vanguard i Skandinavien

I USA har de funnits sedan 2015, och sedan 2021 har Marabu varit återförsäljare av Vanguards storformatsskrivare i Sverige och Norge. På Sign, Print & Promotion-mässan blir det premiäruppvisning av maskinerna.
Vanguard_Marabu

De blir återförsäljare av Anapurna i Skandinavien

Nu står det klart att Konica Minolta blir återförsäljare av Agfas Anapurna-serie i Norge, Sverige och Danmark.
Agfa konica minolta

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg