Säkra trycksaker i Sundsvall

PUBLICERAD: 14 april 2020
UPPDATERAD: 14 april
Den helt nya Canon Colorado skärmaskinen är en viktig pusselbit för att fortsätta Christian Hammarströms snabba tillväxt. En annan pusselbit var öppningar av filialen Printshoppen Kramfors.

I Sundsvall ligger säkerhetsföretaget som tyckte det blev alldeles för dyrt med marknadsföring. Istället skaffade de utrustning för att trycka själva. Och när de väl gjort det, kunde de ju erbjuda tjänsten till grannarna. Nu, några år senare, är det snabbt växande tryckeriet utbrutet som ett eget företag.

– Vi håller fortfarande på med bevakning, absolut, säger Christian Hammarström, som tillsammans med Kim Isaksson driver Systema Media.

Det har gått väldigt fort för de båda vännerna, där Kim kommer från bevakningsbranschen medan Christian har en bakgrund inom it. Ingen av dem hade tidigare någon grafisk koppling.

– Vi tog kontakt med Canon Business Center och började med en storformatskrivare, ImagePrograf 8300. Vi började göra affischer åt oss själva och åt andra som behövde.

Systema Media i Sundsvall började med de två ägarna som ville göra affischer till sig själva.

Sedan upptäckte vi att det här kan man ju faktiskt tjäna pengar på.

– Sedan snurrade det på, mer och mer. Vi utökade med laserskrivare och fler storformatare.

2017 räckte inte lokalerna längre till. Det blev också året för att dela upp de båda verksamhetsbenen. Nu är det huvudsakligen andra som sköter bevakningsuppdragen.

– Själva jobbar vi digitalt, men reagerar på att många i branschen fortsätter räkna som om man hade alla startkostnaderna hos offset.

Några år efter den fristående satsningen har Systema Media hunnit upp helt i toppen. Nyförvärvet är en Canon Colorado 1650.

– Det är vårt nya regalskepp. En riktigt trevlig maskin, säger Christian Hammarström. Dessutom har vi en Mimaki Ecosolvent och en Canon Pro 6000.

– Vi jobbar också med vanligt arktryck. Där har vi ganska nyligen bytt upp oss från Canon ImagePress C600 till en Canon ImagePress C710 sadelhäft. Trimning kör vi offline.

Mäklarprospekt och årsredovisningar är viktiga denna vår. De produceras i Canon Imagepress och efterbehandlas med utrustning från Sigraphics.

Efterbehandlingen är i mångt och mycket levererad av småländska Sigraphic. De är generalagent för belgiska Dumor och kunde erbjuda en programmerbar skärmaskin som skär ner större papper till SRA3. Det gör att man kan köpa papper på pall och sedan anpassa det till de olika maskinerna. På frågan om varför de valde Dumor svarar Christian:

– Vi hade en mindre maskin och behövde kunna skära ner större papper till SRA3. Dessutom ville vi ha den programmerbar. Vi såg den här på en mässa och den såg riktigt intressant ut, med ett pris under 60 000 kronor.

– Större format skär vi ner manuellt med en rullskärare. Men när vi får upp volymen på Colorado, får vi investera i en elektrisk rullskärare där också.

Nu ingår även tryckning hos Systema Media. Och en ny, programmerbar Dumor skärmaskin från Sigraphics har gjort att Kim Isaksson sparar mycket på att själv skära ner papperet.

Systema Media berättar att de är väldigt flexibla när det gäller material.

– Vi printar på papper, film, mycket polypropylen både i rulle och på ark. Kunderna är allt ifrån multinationella företag ner till föreningar och privatpersoner. Vi är ganska ensamma om att hjälpa privatpersoner, så det blir mycket bröllop och studentskyltar. Stort som smått. Vi är flexibla och kunderna värdesätter de snabba leveranserna.

Tillväxten har bland annat lett företaget in på att erbjuda förpackningar. En Oki 8432WT trycker vit toner över trycket. Det gör att man kan trycka på klar folie och avsluta med en bakgrund av vit toner.

De har också en Dumor Skycut i format 60 x 90 cm. Med den kan de skära, biga och stansa. Visserligen får de stå och lägga in arken manuellt, men en kamera läser av så att skärningen blir precis och ett ark skärs och bigas på en halv minut.

Med Oki 8432WT trycks vit toner över trycket, som sedan kan appliceras på t-shirts, muggar och många andra produkter. Bredvid står Canon Imagepress C710.

– Det senaste är att vi öppnat en liten printshop i Kramfors. Den går under namnet Printshoppen Kramfors. Du kan komma in och köpa förtryckta grejor eller egna saker som tröjor, kläder, kepsar och muggar. Enkla produkter kan vi producera på plats – sådant man kan göra lite fort och leverera inom några timmar. Så det blir en liten demoshop.

Christian Hammarström berättar också att de alltid har tre-fyra olika formgivare som kan hjälpa kunderna med den grafiska formen.

Slutligen frågar jag hur Systema Media klarar sig genom den här oroliga våren:

– Vi har tack och lov ganska mycket jobb som ligger. Vi gör till exempel årsredovisningar nu, så vi räknar med att rida ut stormen. Vi sitter inte på lån och vi har billiga lokaler. Allt annat är betalt och klart. Vi har faktiskt aldrig haft några lån i något av bolagen, avslutar Christian Hammarström.

Mugg som tryckts hos Systema Media i Sundsvall.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper