Tryckeri implementerar grönt verktyg

Göteborgstryckeriet börjar erbjuda sina kunder möjligheten att räkna ut trycksakens påverkan innan beställning.

Göteborgstryckeriet börjar erbjuda sina kunder möjligheten att räkna ut trycksakens påverkan innan beställning med hjälp av verktyget Climate Calc.

Göteborgstryckeriet certifieras med Climate Calc ett verktyg som kan beräkna trycksakers klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. På sätt ska företaget kunna redovisa sina koldioxidutsläpp. 

Göteborgstryckeriet certifieras med Climate Calc. Enligt företaget kan de nu redovisa sina koldioxidutsläpp från till exempel råvaror, kemikalier, el, värme och frakter.

Involvera data om papperskvaliteten

Med ett räkneverktyg kan Göteborgstryckeriet i samband med offerten beräkna en trycksaks koldioxidavtryck till kunden. Uträkningen görs enligt den europeiska grafiska standarden som är fastställd av Intergraf. 

Syftet med är att ge exakt information om en specifik trycksak. Eftersom produktionen av papper representerar 50 – 70 procent av den grafiska produktens totala miljöpåverkan är det viktigt att involvera data som representerar de specifika pappers­kvaliteterna i koldioxid­beräkningen, skriver Göteborgstryckeriet på sin hemsida.

Följer flera riktlinjer

Climate Calc följer två ISO-standarder, ISO 14664–1 och ISO 16759, samt de riktlinjer som finns i den internationella standarden The Green House Gas Protocol. Den sistnämnda tar bland annat hänsyn till direkta eller indirekta koldioxidutsläpp, där direkta kan vara egen förbränning medan indirekta vara inköpt el och värme. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: