Producentansvar slopas för papper

PUBLICERAD: 25 april 2020
UPPDATERAD: 25 april
Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Regeringen slopar producentansvaret för papper. Det innebär att branschen inte längre själv är ansvarig för insamling och återvinning av papper. Detta är något som speciellt Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnis arbetat hårt för.

Hittills har det inte varit något problem, eftersom ersättningen för returpapper varit så pass hög att den täckt alla kostnader för insamling av papper. Men med minskad papperskonsumtion och lägre priser på returpapper, har det blivit allt svårare att täcka kostnaderna för insamling. Från nästa årsskifte skulle det dessutom krävas ett hushållsnära insamlande. Därför skulle det behöva läggas en avgift på allt papper i Sverige.

Miraklet har inträffat, att två miljöpartistiska ministrar har beslutat att lägga över ansvaret för pappersinsamling på kommunerna, som ju redan är ansvariga för övriga insamling. Kulturminister Amanda Lind (MP) var orolig att en ytterligare belastning på tidningarna skulle ha stor skada. Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) säger:

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen.

Läs vidare

Konica Minolta ökar flexibiliteten i efterbehandlingen

Den nya hybrida inlinestaplaren – Multi-Purpose Stacker XL – stödjer bland annat stapling av långa ark med lyft och transport av tungt papper.
MPS-XL-Plockmatic

Matilda Iverlund ny vd på Paper Province

Paper Province har rekryterat Matilda Iverlund, som närmast kommer från Billerud, som ny vd.
Matilda-Iverlundx

Antalis stärker på den baltiska marknaden

Antalis som är verksamma inom bland annat förpackning, visuell/grafisk kommunikation och kontorsvaror fortsätter att expandera internationellt. Det franska företaget förvärvar nu Pakella med bas i Litauen, en ledande aktör inom distribution av industri- och livsmedelsemballage i Lettland, Litauen och Estland.
Herve-Poncin-Chief-Executive-Officer-of-Antalis

Småländskt tryckeri flyttar och stänger kontorshandel

Solvändan förlag och tryck stänger Möre bok och kontor i Torsås och flyttar tryckeriet och förlaget. 
Möre

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)