Bläck och material i storformatssvängen

Ojämna ytor, rigida och tjocka olika material. Allt går att skriva ut inom storformat. Foto: Heidelberg

Visst, det kan låta som en självklarhet. Men storformat vore ingenting alls utan bläck och material och särskilt inte när det är krävande egenskaper som ska uppnås. Dock har utbudet av olika utskriftstekniker och bläck nu nått en nivå som på allvar gör det svårt att få en överblick.

Det som främst utmärker digitalt storformatstryck är flexibiliteten vilket möjliggörs genom en kombination av substrat och färger. Här ser inte marknaden ut att ha förlorat vare sig sin innovativa styrka eller dynamik. Tvärtom, med dagens aktuella skrivare kan nästan allt material skrivas ut i bra kvalitet – från flexibla substrat som papper, folier, presenningar eller textilier till specialfolier och flera centimeter tjocka rigida och styva material: hårda skumplastskivor, metall och laminat. Eller varför inte tryck på jämna och ojämna ytor av glas, speglar och trä.

Papper dominerar

Materialapplikationer som ovan, som likafullt används i industrisektorn, är förbehållna uv-system. Men trots många tillgängliga substrat och även en hel del uppseendeväckande sådana, så är det ändå fortfarande papper av olika slag som dominerar i utbudet. Hur applikationerna ska tillämpas för i förlängningen med sig en hel del olika krav på substraten. Naturligtvis bör färgerna överensstämma så exakt som möjligt med förlagan och hållfastheten ska även den anpassas till respektive applikation.

Vid framställning av original är det viktigt att kunna simulera det som senare ska bli utskriftsresultatet. Och sen när provutskriften är gjord så ska korrekturet åtminstone likna de senare i upplagan. När diskussionen om korrekturet är avgjord är det inte enbart i provsyfte som dessa papper används.

Uppsving för barytpapper

Fotomedia för storformatsskrivare kommer i ett stort utbud av viktklasser och ytegenskaper, till exempel glansigt, halvmatt eller matt. De har även olika struktur och bestrykningar. På så sätt rör sig utbudet i riktning mot klassiskt fotografi. Ett exempel på detta är barytpapperet som blivit populärt igen – ett fotopapper som väcker tankar till analogt fotografi. Exempelvis konsttryck och Fine art prints bjuder in till papper med fina ytbehandlingar och texturer, och med hjälp av papper av alla de slag och storlekar och bläckstråleutskrifter så är det möjligt att pryda såväl egna vardagsrum eller kundernas kontor.

Konsttryck och Fine art prints bjuder in till papper med fina ytbehandlingar och texturer.

Så det finns säkert ett par hundra papperstyper som därtill förgrenar sig i olika tillgängliga format och vikter. Och naturligtvis spelar även frågan om papperscertifieringar en roll. Så när det gäller storformat och substrat så handlar det inte bara om att skriva ut på vilken bit papper som helst, utan de har sedan länge kommit att bli högteknologiska material.

Miljö och alternativa substrat

Samtidigt har även temat miljö tagit sig in i storformatstrycket. Det är inte bara inom papper, utan det har även rört på sig inom folier. Det beror på strängare bestämmelser kring användandet av kemiska ämnen och substanser, samt för att hitta alternativ till PVC.

Alternativ börjar komma till olika PVC-rullmaterial.

Det leder också till följder för bläcket. Utbudet av bläck har inte precis gjort det lättare för media- och papperstillverkare att framställa sina produkter så att de är gångbara med alla typer av bläck. På grund av denna mångfald så delas utskriftsmaterialen och substraten allt mer in efter vilka bläckkategorier de är lämpliga att skriva ut med. Det handlar till exempel om vattenbaserade bläck (inklusive latexbläck), uv- och solventbläck som fungerar på en mängd mediatyper. För att summera så kan nog ingen idag beklaga sig över att det skulle råda brist på möjliga utskriftsmaterial.

Text: Klaus-Peter Nicolay, Översättning: Claes Nordström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tryckt elektronik på frammarsch

Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.

Publicerat av: 

”Inspirerande, innovativt och sevärt”

Matteus Celinski presenterar Canons dragplåster på mässan Sign&Print Connect. Fyra maskiner kommer att stå i främsta rummet. En av dem är den arkmatade inkjetsnackisen som lanserades i fjol.
– Den stora allmänheten får möjlighet att skåda både tryckkvalitet och prestanda ur ett arkproduktionsperspektiv.

Publicerat av: