Markbladet digitaltryck lanserar smart fotoboksapp

Markbladet digitaltryck och vd:n Tomas Hammarström lanserar fotoboksappen Remoment.

Det tidsödande arbetet att skapa en fotobok utifrån alla semesterbilder i mobilen är förbi. Det menar Markbladet digitaltryck som lanserar appen Remoment där fotoböcker skapas automatiskt utifrån smarta algoritmer.

Vi har tidigare berättat att Markbladet digitaltryck & printshop i Skene har varit igång med att utveckla en app som ger förslag på att skapa fotoböcker automatiskt. Appen har nu släppts, kallad Remoment, och är fristående från bolagets andra varumärke, e-handelssajten Fotoklok. Vd:n Tomas Hammarström berättar att de valde ett annat namn för att bland annat tilltala den yngre generationen.

Markbladet digitaltryck & printshop bygger vidare fotoboksverksamheten med att lansera en app.

– Vi tror på en yngre och bredare målgrupp och behövde ett lite mer passande namn, säger han i ett pressmeddelande.

Sorterar ut och väljer bilder

I dag har de flesta en smartphone på fickan, och när det är dags att fotografera är det vanligt att mobiltelefonen åker fram. Företaget skriver att människor i dag tar många fler bilder samt flera bilder på samma motiv. När man väl bestämt sig för att göra en fotobok så blir problemet istället att välja ut bilderna som ska vara med i boken.

Det är en tidsödande process att sortera bilder menar företaget, exempelvis när man vill göra en fotobok utifrån hundratals bilder från en semesterresa. Med appen Remoment styr artificiell intelligens 90 procent av fotoboken, och kunden behöver oftast bara kontrollera den, göra någon finjustering och trycka på beställ.

Appen styrs av algoritmer

Hammarström har tidigare själv dragit sig för att skapa fotoböcker, men den tiden är förbi:

– Själv är jag dålig på att göra fotoböcker, även fast det skulle kosta mig små summor, det blir bara inte av. Men med den här appen gjorde jag fem fotoböcker efter barnen gått och lagt sig en kväll.

Flera smarta algoritmer står för jobbet i appen, enligt Markbladet. Appen analyserar och kategoriserar automatiskt bilderna som finns på mobiltelefonen för att skapa unika händelser.

Fler finesser

Ansikten upptäcks automatiskt så de kommer innanför beskärningsytan, Onödiga bilder så som kvitton och skärmdumpar sorteras bort och mikrohändelser grupperas och behålls inom sidor och uppslag i boken. Appen kan automatiskt välja och ta bort dubbletter i ett bildbibliotek, hitta de bästa fotona och förkasta de dåliga, skapa kollagesidor, lägga panoramabilder över uppslag och bygga en bok med variation på sidorna.

Tre olika utföranden

Allt sker lokalt på användarens telefon och bäst fungerar appen om man har platstjänster påslaget, skriver företaget. Resultatet blir sedan en digitaltryckt 20-120 sidors kvadratisk fotobok som går att beställa i tre olika utföranden.

Möjligheter finns även för användare som vill redigera och anpassa bilder på egen hand. Det kan exempelvis handla om att byta ut bilder, lägga till bildtexter, byta sidlayout eller att välja automatisk bakgrundsfärg som anpassar färgen efter bilderna på sidan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Prislyft med digital förädling

Vanligt fyrfärgstryck är inte tillräckligt om du vill kräma ut mer pengar ur tryckjobbet. Enligt en undersökning är trycksaksköpare nämligen villiga att betala mellan 24 till 89 procent mer om det appliceras digital förädling. MGI och Konica Minolta har expansion i sikte för maskinserien Jetvarnish. 

Publicerat av: